ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Άνοιξε η εκλογική αυλαία στις ΗΠA

Kathimerini.gr

REUTERS, A.P.

Με τις προκριματικές εκλογές Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών στην πολιτεία της Αϊόβας, ξεκίνησε χθες ο μαραθώνιος των εσωκομματικών αναμετρήσεων για την ανάδειξη, έξι μήνες αργότερα, των δύο υποψηφίων που θα κονταροχτυπηθούν για τη διαδοχή του Μπαράκ Ομπάμα στις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου. Το αποτέλεσμα της χθεσινής αναμέτρησης αναμενόταν να γίνει γνωστό σήμερα το πρωί.

Η μάχη στη μεσοδυτική πολιτεία της Αϊόβας θα προσφέρει μια πρώτη ένδειξη για τις πιθανότητες επικράτησης των δύο υποψηφίων που αμφισβητούν, από διαμετρικά αντίθετες θέσεις, το πολιτικό κατεστημένο των ΗΠΑ: του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου, υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ, και του σοσιαλιστή γερουσιαστή του Βερμόντ, Μπέρνι Σάντερς, υποψηφίου των Δημοκρατικών. Δύο πολιτικών που μπήκαν στην κούρσα ως καθαρά «αουτσάιντερ», στα οποία ουδείς σώφρων άνθρωπος θα στοιχημάτιζε τα χρήματά του, για να αναδειχθούν στην πορεία σε δυναμικές υποψηφιότητες, τις οποίες οι πάντες, πλέον, υποχρεούνται να πάρουν στα σοβαρά.

Η τελευταία δημοσκόπηση, που γνωστοποιήθηκε χθες το πρωί, έφερε τον Σάντερς να προηγείται της Χίλαρι Κλίντον –που παραμένει το λογικό φαβορί στην κούρσα των Δημοκρατικών– με ποσοστό 46% έναντι 43%, αλλά στα όρια του στατιστικού λάθους. Ολες οι προηγούμενες δημοσκοπήσεις έδιναν στην πρώην υπουργό Εξωτερικών το προβάδισμα, με την ψαλίδα να κλείνει, όμως, όσο πλησίαζε η ημέρα της αναμέτρησης. Ο τρίτος υποψήφιος των Δημοκρατικών, κυβερνήτης της πολιτείας του Μέριλαντ, Μάρτιν Ο’ Μάλι, ακολουθούσε με πολύ χαμηλά, μονοψήφια ποσοστά δημοτικότητας και πολλοί πιθανολογούσαν ότι θα αποσυρόταν από την κούρσα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην Αϊόβα.

Πολύ περισσότερο περίπλοκη εμφανίζεται η εικόνα στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, όπου 12 υποψήφιοι διεκδικούν το προεδρικό χρίσμα. Η προαναφερθείσα δημοσκόπηση έδινε στον Ντόναλντ Τραμπ προβάδισμα με ποσοστό 31% έναντι 24% του γερουσιαστή του Τέξας Τεντ Κρουζ και 17% του γερουσιαστή της Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο. Καταποντισμένος σε μονοψήφια ποσοστά εμφανίζεται ο γόνος της δυναστείας Μπους, Τζεμπ, παρότι ξεκίνησε ως ένα από τα φαβορί, αν όχι το υπ’ αριθμόν ένα φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών.

Τόσο ο Τραμπ όσο και ο Κρουζ αντιπροσωπεύουν εφιάλτες για το κατεστημένο του κόμματος, αν και για διαφορετικούς λόγους. Ο γερουσιαστής του Τέξας προκαλεί έντονη ανησυχία για τις ακραία συντηρητικές θέσεις του, ενώ ο μεγιστάνας της αγοράς ακινήτων ερεθίζει με τον λαϊκισμό του και την πολιτική «αθυροστομία» του. Και οι δύο απειλούν να αποξενώσουν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα από τον κεντρώο χώρο και να αποδειχθούν εύκολοι αντίπαλοι για τη Χίλαρι Κλίντον, ενδεχομένως δε να συμπαρασύρουν το κόμμα σε ήττα και στις παράλληλες εκλογές για τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.

Από την πλευρά του, ο 74χρονος Σάντερς κατάφερε να προκαλέσει κύμα υποστήριξης στις γραμμές τόσο της νεολαίας όσο και της παραδοσιακής εργατικής τάξης της χώρας, με τα συνθήματά του για πολιτική επανάσταση και κατά της «τάξης των δισεκατομμυριούχων». Οπως έγινε γνωστό την Κυριακή, ο Σάντερς κατάφερε να εξασφαλίσει τον Ιανουάριο για την εκστρατεία του περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία προέρχονταν από 770.000 χρηματοδότες, κυρίως χαμηλών ή μεσαίων εισοδημάτων.

Το αποτέλεσμα της χθεσινής αναμέτρησης ενδέχεται να επηρεάστηκε από τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε την Αϊόβα, αποθαρρύνοντας τους λιγότερο πιστούς ψηφοφόρους να προσέλθουν στις κάλπες. Οι επόμενες εσωκομματικές αναμετρήσεις θα λάβουν χώρα στο Νιου Χάμσαϊρ, στις 9 Φεβρουαρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση