ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Γυναίκες στη Σουηδία υπέρ των προσφύγων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

REUTERS, A.P.

Γυναίκες στη Σουηδία και στη Φινλανδία διαμαρτυρήθηκαν χθες εναντίον ακροδεξιών ομάδων που διαπράττουν εγκλήματα εναντίον προσφύγων και μεταναστών, με πρόσχημα την προστασία των ντόπιων γυναικών. Φινλανδές ντυμένες κλόουν περικύκλωσαν τους αυτόκλητους προστάτες τους στο Τάμπερε, ενώ στο σουηδικό Διαδίκτυο «πήρε φωτιά» το hashtag #inteerkvinna, που μεταφράζεται ως «όχι δική σου γυναίκα».

Συμμορίες ακροδεξιών κουκουλοφόρων συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής κοντά στον κεντρικό σταθμό της Στοκχόλμης και ξεκίνησαν να χτυπούν ανθρώπους με σκούρο δέρμα. Ενας εξ αυτών συνελήφθη επειδή γρονθοκόπησε αστυνομικό με πολιτικά και ένας άλλος για κατοχή σιδηρογροθιάς. «Ρατσιστικές ομάδες σκορπίζουν μίσος και βία στους δρόμους μας. Αυτό απαιτεί σθεναρή αντιμετώπιση» δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Εσωτερικών Αντερς Ιγκεμαν. Οι αυτόκλητοι προστάτες των γυναικών θριαμβολογούσαν ότι «περίπου 200 άνδρες καθάρισαν τα παιδιά του δρόμου από τη Βόρεια Αφρική».

«Δεν είμαι δική σου γυναίκα. Δεν θέλω την προστασία σου» έγραψε στο Twitter μία Σουηδή. «Κανένας ρατσιστής δεν θα με χρησιμοποιήσει σαν άλλοθι» έγραψε άλλη, ενώ πολλές γυναίκες ανέβασαν στο Ιντερνετ φωτογραφίες τους με το σλόγκαν «όχι στο όνομά μου».

Εν τω μεταξύ, στη γειτονική Νορβηγία οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι η μονοετής δοκιμαστική περίοδος κατά την οποία οι αστυνομικοί οπλοφορούσαν έληξε και δεν θα ανανεωθεί. Στο εξής οι Νορβηγοί αστυνομικοί θα επανέλθουν σε αυτό που ίσχυε ως πέρυσι, δηλαδή θα έχουν τα όπλα τους στα υπηρεσιακά τους οχήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X