ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 15:41
 

Μεγαλώνει η αγωνία για τους αγνοούμενους ακτιβιστές στην Τουρκία

Τις τελευταίες 72 ώρες έχει χαθεί η τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Στην Τουρκία η αγωνία και η αγανάκτηση για τους Κούρδους ακτιβιστές, οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί σε ένα υπόγειο διαμέρισμα του Τζίζρε, συνεχίζεται και λαμβάνει νέες διαστάσεις.

Τις τελευταίες 72 ώρες έχει χαθεί η τηλεφωνική επικοινωνία με τους ακτιβιστές και σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» κάποιοι από τους εγκλωβισμένους ακτιβιστές φέρουν τραύματα.

Νωρίτερα η ένοπλη πτέρυγα του κουρδικού κινήματος -η λεγόμενη πολιτοφυλακή- εξέδωσε ένα ανακοινωθέν με το οποίο τονίζει ότι γύρω από την πολυκατοικία όπου έχουν βρει καταφύγιο οι ακτιβιστές δεν υπάρχουν κουρδικές δυνάμεις. Ακόμη, το κίνημα αναφέρει ότι οι ακτιβιστές ενδέχεται να έχουν εκτελεστεί από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις, η αγωνία της τουρκικής κοινής γνώμης μεγαλώνει. Οι Κούρδοι βουλευτές συνεχίζουν την απεργία πείνας τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Την ίδια στιγμή, οι δικηγόροι καταβάλλουν απεγνωσμένες προσπάθειες για να εξασφαλίσουν την παρέμβαση της τουρκικής δικαιοσύνης ή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για τον απεγκλωβισμό των ακτιβιστών. Παράλληλα, στο Τζίζρε και σε άλλα κουρδικά αστικά κέντρα συνεχίζονται οι συγκρούσεις των δυνάμεων ασφαλείας με το κουρδικό κίνημα.

Ο Νταβούτογλου ανακοινώνει σχέδιο

Καθώς συμβαίνουν αυτές οι δραματικές εξελίξεις, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ετοιμάζεται να ανακοινώσει ένα νέο σχέδιο δράσης για το Κουρδικό.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο σχέδιο εμπεριέχει τη ριζική ανασυγκρότηση των κουρδικών επαρχιών, με μετακινήσεις πληθυσμών και δημιουργία νέων αστικών κέντρων. Ακόμη προβλέπει νέα μέτρα για τη σύσφιγξη των σχέσεων των Κούρδων πολιτών με το τουρκικό κράτος.

Το κουρδικό κίνημα εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις ως προς το νέο σχέδιο και θεωρεί ότι ο απώτερος στόχος του τουρκικού κράτους είναι η αλλοίωση του κουρδικού χαρακτήρα των νοτιοανατολικών επαρχιών της χώρας.

Με απώτερο στόχο την προβολή του νέου σχεδίου, σε λίγο καιρό, ο κ. Νταβούτογλου μεταβαίνει στο ανατολικό κομμάτι της χώρας και ξεκινά εντατικές επαφές με τους ντόπιους παράγοντες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Αντίδραση Γ. Εισαγγελέα για υπόθεση τεμαχίου γης στον Πωμό

«Εμετό προκαλεί το γεγονός ότι, χάρις τους χειρισμούς του κ. Γενικού, κανένας απ` αυτούς που μας κατέστρεψαν ...»
Απελπισμένος  |  10:46

Άδειασε τον Κυπριανού ο Αβέρωφ για την πράσινη γραμμή

«Μια εισήγηση. Είναι πιο σωστό στο τ΄τλο να διευκρινίζετε ποιόν Κυπριανού άδειασε για να μην μένουν ...»
CGA  |  08:15

Φυλακτού: Ο στόχος ήταν να πληγεί το δημόσιο σχολείο

«Εξ ορθολογισμός είναι να αποκόπτεις 300 και πλέον θέσεις καθηγητών και να δίνεις 1688 προαγωγές ? Εξ ...»
Σκεπτόμενος  |  10:09

Φυλακτού: Ο στόχος ήταν να πληγεί το δημόσιο σχολείο

«O μέγας Φίλιος θα εννοούσε βέβαια το πλήγμα από τους εκπαιδευτικούς! »
knak  |  09:33

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση