ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υποχωρήσεις της Ε.Ε. προς Βρετανία

Η πρόταση του προέδρου του Συμβουλίου καλύπτει και τα τέσσερα αιτήματα του Λονδίνου

Της Ελένης Βαρβιτσιώτη

Τις πολυαναμενόμενες συμβιβαστικές προτάσεις του για την παραμονή της Μ. Βρετανίας στην Ε.Ε., ενόψει του δημοψηφίσματος στη χώρα, παρέδωσε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Η πρόταση του προέδρου του Συμβουλίου καλύπτει και τα τέσσερα αιτήματα του Λονδίνου: το θέμα της μετανάστευσης, την προστασία των χρηματοπιστωτικών δικτύων του Σίτι του Λονδίνου, την εθνική κυριαρχία και τον ανταγωνισμό, προτάσεις που θα αποτελέσουν βάση συζήτησης των επόμενων ημερών με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Φεβρουαρίου, οι 28 ηγέτες θα πρέπει να δώσουν το «πράσινο φως» στις μεταρρυθμίσεις που θα διέπουν τη σχέση της Βρετανίας με την Ε.Ε., αποτρέποντας την έξοδο της χώρας από την Ενωση.

Η πρόταση του κ. Τουσκ αναγνωρίζει στη Μ. Βρετανία «ειδικό καθεστώς» στην Ε.Ε., σύμφωνα με την απαίτηση του κ. Κάμερον, με τις λεπτομέρειες της πρότασης, και κυρίως ό,τι αφορά τη λειτουργία δύο «φρένων κινδύνου», να αναμένεται να αποφασισθούν τις επόμενες μέρες και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

«Φρένο κινδύνου» ονομάζονται οι διαδικασίες που μπορεί να ενεργοποιηθούν σε περίπτωση συστηματικών και επαναλαμβανόμενων καταχρήσεων στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, ή για να διασφαλισθεί ο σεβασμός «των δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων» των χωρών εκτός Ευρωζώνης.

Η πρόταση του κ. Τουσκ περιλαμβάνει μηχανισμό μέσω του οποίου οι εννέα εκτός Ευρωζώνης χώρες μπορούν να διατυπώσουν τις ανησυχίες τους και να λάβουν αναγκαίες εγγυήσεις απέναντι στις αποφάσεις κρατών-μελών της Ζώνης του Ευρώ.

Τα δύο αυτά θέματα συνεχίζουν να αποτελούν τα σημαντικότερα προσκόμματα στη διαπραγμάτευση, ενώ οι λεπτομέρειες για την ευθύνη ενεργοποίησης του «φρένου κινδύνου» μένει να αποσαφηνισθούν.

Η εννεασέλιδη πρόταση του κ. Τουσκ χωρίζεται σε τέσσερις τομείς. Σε ό,τι αφορά την οικονομική διακυβέρνηση, η επιστολή του προέδρου του Συμβουλίου αναφέρει καθαρά ότι «καθώς τα κράτη-μέλη δεν ανήκουν όλα στην Ευρωζώνη, οι κανόνες δεν θα ισχύουν για όλους». Συγκεκριμένα, η Βρετανία δεν θα υποχρεούται να συμβάλει στη διάσωση χωρών της Ευρωζώνης –όπως την Ελλάδα– για να διασφαλισθεί η οικονομική σταθερότητα της Ενωσης.

Στο ζήτημα της εθνικής κυριαρχίας, ο κ. Κάμερον ήθελε η πρόταση να περιλαμβάνει σαφή διατύπωση, καθώς και δήλωση που θα ξεκαθάριζε ότι ο στόχος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης δεν «υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να επιδιώκουν έναν κοινό προορισμό». Στην επιστολή του κ. Τουσκ, η Βρετανία χαρακτηρίζεται ειδική περίπτωση, με το Συμβούλιο να αποδέχεται τη δημιουργία μηχανισμού, ο οποίος θα προσφέρει μεγαλύτερες εξουσίες στα εθνικά Κοινοβούλια.

Σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα, η επιστολή του Ντόναλντ Τουσκ περιλαμβάνει δέσμευση για ενδυνάμωση της εσωτερικής αγοράς και μείωση της γραφειοκρατίας. Το τέταρτο και περιπλοκότερο εδάφιο αφορά τα επιδόματα Ευρωπαίων εργαζομένων στη Βρετανία και την ελεύθερη διακίνηση φυσικών προσώπων. Ο κ. Κάμερον έλαβε διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνησή του θα μπορεί να περιορίσει το δικαίωμα παροχής επιδομάτων σε εργαζόμενους που δουλεύουν στη Βρετανία αλλά προέρχονται από την Ε.Ε. Οι εργαζόμενοι αυτοί θα έχουν δικαίωμα είσπραξης επιδομάτων μόνο μετά το πέρας τεσσάρων ετών από την άφιξή τους στη Βρετανία.

Ο κ. Κάμερον δήλωσε ότι οι προτάσεις αυτές συνιστούν πραγματική πρόοδο, τονίζοντας ότι μένει να γίνει δουλειά. Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου δήλωσε ότι το σχέδιο, εφόσον εγκριθεί από όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., θα είναι νομικά δεσμευτικό και μη αναστρέψιμο.

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X