ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Λιτότητα στη Ρωσία λόγω βουτιάς του «μαύρου χρυσού»

Kathimerini.gr

H λήψη μέτρων λιτότητας στη Ρωσία θα έχει επιπτώσεις στην εγχώρια ζήτηση όσο η οικονομία αποδυναμώνεται από τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου και τη μεγάλη μεταβλητότητα στην ισοτιμία του ρουβλίου, προειδοποιεί ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch. Η Fitch αναγνωρίζει πως οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες έχουν μετριάσει τις επιπτώσεις στον προϋπολογισμό της Ρωσίας που έχουν προκληθεί από τη δραματική πτώση των τιμών του πετρελαίου. Ωστόσο, η εφαρμογή αυστηρότερων δημοσιονομικών και νομισματικών μέτρων θα αναχαιτίσει κάθε δυναμική ανάκαμψης στην οικονομία.

Η Ρωσία χάνει κρατικά έσοδα της τάξεως των 2 δισ. δολαρίων όσο υποχωρεί η τιμή του του πετρελαίου κατά ένα δολάριο. Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αναλογούν στο 70% των κρατικών εσόδων της Ρωσίας. Σημειωτέον ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου και του Μπρεντ στις διεθνείς αγορές έχουν υποχωρήσει πάνω από 50% από τα μέσα του 2014, οδηγώντας σε έλλειμμα τους προϋπολογισμούς των ισχυρών πετρελαϊκών κρατών. Για να αναχαιτίσει η κεντρική τράπεζα τη διολίσθηση του ρουβλίου έχει προχωρήσει σε αυξήσεις του βασικού επιτοκίου μέχρι το 17% στη διάρκεια του τελευταίου 18μήνου. Σήμερα το βασικό επιτόκιο έχει αναπροσαρμοστεί σε χαμηλότερα επίπεδα και ειδικότερα στο 11%, αλλά η κεντρική τράπεζα δεν αποκλείει μια εκ νέου αύξηση εάν ο πληθωρισμός αυξηθεί πάνω από το υφιστάμενο 12,9%.

Η Fitch προβλέπει πως θα υπάρξει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 1% αντί προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη 0,5% λόγω της μεγαλύτερης υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου και της αρνητικής επίδρασης των περικοπών στις κρατικές δαπάνες. Στο πλαίσιο του προϋπολογισμού για το 2016, η κυβέρνηση έχει ζητήσει περικοπές δαπανών της τάξεως των 9 δισ. δολαρίων από τα υπουργεία, ενώ αυστηρά όρια έχουν τεθεί σε μισθούς και συντάξεις. Οι περικοπές στις κρατικές δαπάνες αναλογούν στο 0,9% του ΑΕΠ και αναμένεται να διατηρήσουν το έλλειμμα σε επίπεδα χαμηλότερα από το 3% του ΑΕΠ. Η Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της ρωσικής οικονομίας στην κατηγορία ΒΒΒ-. Τονίζει, τέλος, πως το πιστωτικό προφίλ της χώρας δεν είναι πλήρως προστατευμένο παρά τα μέτρα της κυβέρνησης για τη μείωση των επιπτώσεων από την πτώση των τιμών του πετρελαίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση