ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΗΠΑ και Ιταλία προειδοποιούν για ενισχυμένο ISIS

ΠΗΓΗ: AFP

Για τη διεύρυνση της επιρροής του Ισλαμικού Κράτους, που απειλεί να καταλάβει τη Λιβύη και να επιτεθεί εναντίον δυτικών χωρών, προειδοποίησαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ιταλίας.

Παρά τις δεσμεύσεις ΗΠΑ και Ιταλίας ότι θα ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση του κινδύνου αυτού στα παράλια της Βόρειας Αφρικής, οι υπουργοί των δύο κρατών υπογράμμισαν ότι η προοπτική ανάληψης στρατιωτικής δράσης εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Λιβύη δεν έχει μελετηθεί.

Εκπρόσωποι των 23 κρατών της υπό αμερικανικής αιγίδας συμμαχίας, που πολεμά το αυτοαποκαλούμενο «χαλιφάτο», συναντήθηκαν χθες στη Ρώμη, με τον Ιταλό ΥΠΕΞ Πάολο Τζεντιλόνι και τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι να υπογραμμίζουν ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει υποστεί σημαντικά πλήγματα τους τελευταίους έξι μήνες. Οι οικοδεσπότες της συνόδου προειδοποίησαν, όμως, ότι η ισλαμική οργάνωση προσαρμόζεται στην πίεση που της ασκείται, επικεντρώνοντας τις προσπάθειές της στη Λιβύη, αλλά και σε επιθέσεις εναντίον δυτικών στόχων, όπως το Παρίσι, την Αγκυρα και το Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνιας.

«Εχουμε γίνει μάρτυρες της ανανεωμένης δραστηριότητας του Ι.Κ. στη Λιβύη και την Αφρική, νότια της Σαχάρας. Τους τελευταίους μήνες, ο κίνδυνος για την πατρίδα μας έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, απαιτώντας τη συντονισμένη επιφυλακή της συμμαχίας μας», είπε ο Ιταλός υπουργός.

Στην ομιλία του, ο κ. Κέρι τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών, αναφέροντας ως παράδειγμα την ανάπτυξη μικρού αριθμού ανδρών των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στο συριακό έδαφος. «Η πρόκληση πλέον αφορά την προώθηση της αποδεδειγμένα αποτελεσματικής στρατηγικής μας. Η τακτική μας πρέπει να βασίζεται στην επιμονή και στην εντατικοποίηση των προσπαθειών μας. Δεν πρέπει να δώσουμε στο Ισλαμικό Κράτος χρόνο για να ανασυνταχθεί, να βρει ζώνες υποστήριξης και αξιόπιστα κρησφύγετα. Η σύνοδός μας αυτή δεν θα είναι αποτελεσματική αν δεν εντοπίσουμε τα σημεία στα οποία μειονεκτούμε και δεν λάβουμε άμεσα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε τις ελλείψεις αυτές.

Παρά τις πρόσφατες προόδους μας, δεν έχουμε φθάσει ακόμη στη νίκη, την οποία επιθυμούμε και θα επιτύχουμε», είπε ο Τζον Κέρι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: AFP

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση