ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ταϊβάν: Στους 28 οι νεκροί από τον σεισμό (ΦΩΤΟΣ)

Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία για τον εντοπισμό των εγκλωβισμένων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Οι διασώστες στην Ταϊβάν δίνουν μάχη με το χρόνο για να εντοπίσουν περισσότερους από 120 ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί κάτω από τα συντρίμμια ενός συγκροτήματος διαμερισμάτων που κατέρρευσε έπειτα από έναν σεισμό στη νότια Ταϊβάν, ο οποίος έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 28 ατόμων, σύμφωνα με έναν τελευταίο απολογισμό που εξακολουθεί να είναι προσωρινός.

Ο απολογισμός της δόνησης μεγέθους 6,4 βαθμών που έπληξε το νότιο τμήμα του νησιού χθες, Σάββατο, γύρω στις 04:00 (τοπική ώρα, 23:00 της Παρασκευής ώρα Ελλάδας), προκαλώντας την κατάρρευση ενός συγκροτήματος 16 ορόφων και σχεδόν 100 διαμερισμάτων στην πόλη Ταϊνάν, αυξάνεται καθώς οι διασώστες συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους.

Οι αρχές άρχισαν έρευνα για την κατασκευή του συγκροτήματος ενώ επιζώντες κατήγγειλαν ελλείψεις σε θέματα ασφαλείας.

Σήμερα το πρωί, εξακολουθούσε να αγνοείται η τύχη 122 ενοίκων του συγκροτήματος, από τους οποίους 103 είναι παγιδευμένοι "πολύ βαθιά κάτω από τα ερείπια", σύμφωνα με τον δήμαρχο της Ταϊνάν Ουίλιαμ Λάι, ο οποίος πρόσθεσε: «δεν υπάρχει κανένα μέσο για να φθάσουμε σ' αυτούς απ' ευθείας, είναι πολύ δύσκολο».

Ο δήμαρχος διευκρίνισε πως οι προσπάθειες επικεντρώνονται τώρα στη διάσωση 30 ανθρώπων που βρίσκονται πιο κοντά στους διασώστες και χρησιμοποιείται πιο ελαφρύς εξοπλισμός, όπως τρυπάνια.

Το έργο των διασωστών περιπλέκεται από το γεγονός ότι δύο πολυκατοικίες συνεθλίβησαν από δύο άλλες γειτονικές πολυκατοικίες, εξήγησε ο δήμαρχος, γεγονός που υποχρεώνει τους διασώστες να σταθεροποιήσουν τις πολυκατοικίες που έχουν καταρρεύσει, πριν αρχίσουν να σκάβουν.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, το συγκρότημα είχε 96 διαμερίσματα και 256 καταγεγραμμένους ενοίκους, αν και περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονταν μέσα σ' αυτό όταν κατέρρευσε - οι αρχές τους υπολογίζουν σε περισσότερους από 300- καθώς πλησίαζε η γιορτή του Νέου Έτους κατά την οποία οι Ταϊβανέζοι συγκεντρώνονται οικογενειακώς. Φοιτητές έμεναν επίσης σε ορισμένες κατοικίες χωρίς να είναι οι επίσημοι ένοικοι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Οι διασώστες ερευνούν σήμερα τα ερείπια, ενθαρρύνοντας τους παγιδευμένους επιζώντες να αντέξουν μέχρι να φθάσουν ως αυτούς. Πολλοί ένοικοι βγήκαν ζωντανοί από τα συντρίμμια έπειτα από περισσότερο από 24 ώρες. Συνολικά 250 άνθρωποι σώθηκαν, από τους οποίους περίπου 200 από τους διασώστες, ενώ οι 50 άλλοι κατάφεραν να βγουν από τα συντρίμμια χωρίς βοήθεια. Οι διασώστες χρησιμοποιούν γερανούς, κλίμακες και ανιχνευτικούς σκύλους για να εντοπίσουν και να απεγκλωβίσουν τα θύματα.

Ωστόσο εξακολουθούν να ανασύρονται και πτώματα. Δύο αδελφές, ηλικίας 18 και 23 ετών, ανασύρθηκαν νεκρές, αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης της Ταϊβάν.

Από τους 28 ανθρώπους που σκοτώθηκαν από τον σεισμό, οι 26 βρίσκονταν μέσα στο συγκρότημα που κατέρρευσε, ανάμεσα στους οποίους ένα βρέφος 10 ημερών και δύο παιδιά.

Οι αρχές ανακοίνωσαν πως άρχισαν έρευνα και επικρίσεις διατυπώνονται για την ικανότητα του κτιρίου να αντέξει σε σεισμούς.

Ο δήμαρχος έκανε γνωστό πως επιζώντες έκαναν λόγο για ελλείψεις στις προδιαγραφές ασφαλείας, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. «Ήρθα σε επαφή με τις δικαστικές αρχές και οι εισαγγελείς άρχισαν επισήμως έρευνα», δήλωσε.

«Θα θεωρήσουμε την οικοδομική επιχείρηση υπεύθυνη, αν έχει παραβιάσει τον νόμο», πρόσθεσε σαφέστερα ο Λαι.

Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, η επιχείρηση που κατασκεύασε το συγκρότημα έχει διακόψει τις δραστηριότητές της και οι κάτοικοι αμφισβητούν την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν.

Σύμφωνα με τον Γιούε Σιν-σεν, οκτώ μέλη της οικογένειας της πεθεράς του οποίου εξακολουθούν να είναι παγιδευμένα στα συντρίμμια, οι κάτοικοι είχαν διαμαρτυρηθεί για κατασκευαστικά ελαττώματα.

«Είχαν διαμαρτυρηθεί για το γεγονός ότι το κτίριο είχε κακή κατασκευή επειδή υπήρχαν ρωγμές στους τοίχους και πλακάκια έπεφταν έπειτα από πολλούς σεισμούς τα τελευταία χρόνια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε σε βάθος 10 χιλιομέτρων, σε απόσταση 39 χλμ. βορειοανατολικά του λιμανιού Καοχσιούνγκ, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, ανακοίνωσε το αμερικανικό γεωολογικό ινστιτούτο (USGS).

Η Ταϊβάν, η οποία βρίσκεται κοντά στην ένωση δύο τεκτονικών πλακών, πλήττεται τακτικά από σεισμούς.

Μια δόνηση μεγέθους 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είχε πλήξει το νησί τον Σεπτέμβριο του 1999 προκαλώντας τον θάνατο περίπου 2.400 ανθρώπων.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X