ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στο πλευρό της Χίλαρι οι ομογενείς στο Νιου Χάμσαϊρ

O Σάντερς προηγείται της πρώην υπουργού Εξωτερικών στην πολιτεία

ΚΥΠΕ

Μετά τα νέα δεδομένα που δημιούργησε και στα δύο μεγάλα κόμματα η εκλογική αναμέτρηση της περασμένης Δευτέρας στην Αϊόβα – ιδίως στους Ρεπουμπλικανούς, που ο Ντόναλντ Τραμπ έχασε από τον Τεντ Κρουζ και νιώθει την ανάσα του Μάρκο Ρούμπιο στον σβέρκο του – όλοι προβλέπουν την Τρίτη μία πολύ σκληρή αναμέτρηση στο Νιου Χαμσάιρ.

Στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο, η μάχη επικεντρώνεται στους τρεις πρώτους της Αϊόβα με το στοίχημα αν θα διαψευστούν για μια ακόμη φορά οι δημοσκοπήσεις που δίνουν στον Ντόναλντ Τράμπ προβάδισμα 32%, έναντι 16% του γερουσιαστή της Φλόριδας Μάρκο Ρούμπιο και 13% του γερουσιαστή Τεντ Κρουζ από το Τέξας. Σε πανεθνικό επίπεδο, σε δημοσκόπησης της IPSOS/Reuters ο Ντόναλντ Τραμπ έχει 40% έναντι 16% του Τεντ Κρουζ και 13% του Μάρκο Ρούμπιο. Ο τελευταίος φαίνεται ότι είναι εκλεκτός της ηγεσίας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και πολλά στελέχη από πολιτείες της βορειοανατολικής ακτής – μεταξύ αυτών και η υπεύθυνη της εκστρατείας του στη Νέα Υόρκη, πολιτειακή βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκη – έχουν μεταβεί στο Νιου Χάμσαϊρ για να ενισχύσουν την εκστρατεία του.

Ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων στο Νιού Χάμσαϊρ δίνει νίκη στον γερουσιαστή του γειτονικού Βερμόντ Μπέρνι Σαντερς με 56% έναντι 39% της Χίλαρι Κλίντον. Η ισοπαλία στην Αϊόβα (49,9% για την πρώην πρώτη κυρία, έναντι 49,6% του βετεράνου σοσιαλιστή) έχει ενισχύσει τον Μπέρνι Σάντερς στις πανεθνικές δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με τη δημοσκόπησης των Ρόιτερς/Ipsos, η Χίλαρι Κλίντον προηγείται με 48% έναντι 45% του Μπέρνι Σάντερς στους Δημοκρατικούς ψηφοφόρους. Το ποσοστό σφάλματος είναι 5%.

Στο πλευρό της Χίλαρι οι ομογενείς
Για μια ακόμη φορά η Ελληνοαμερικανική Κοινότητα στηρίζει την Χίλαρι Κλίντον, όπως δηλώνει ο βετεράνος δημοκρατικός πολιτικός και πρώην πολιτειακός γερουσιαστής, Κρις Σπύρου. Μάλιστα αισιοδοξεί με δηλώσεις του στην εβδομαδιαία ελληνοαμερικανική εφημερίδα Greek News πως πιθανόν και να κερδίσει την πολιτεία.

«H Χίλαρι Κλίντον θα είναι η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου και στο τέλος θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ. Απλά περνά τις γνωστές δυσκολίες στις πολιτείες του Νιου Χάμσαϊρ και της Αϊόβα, που ιστορικά κάνουν «ζαβολιές», όπως είδαμε και το 2008».

Ο Κρις Σπύρου πιστεύει ότι η κ. Κλίντον θα τα πάει πολύ καλά την Τρίτη στο Νιου Χάμσαϊρ.

«Δεν πιστεύω η διαφορά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις ότι είναι πραγματική. Υπάρχει περίπτωση και να κερδίσει την πολιτεία, όμως είναι διπλανή πολιτεία για τον γερουσιαστή Σάντερς κι έχει το πλεονέκτημα, κάτι που συνέβη και στην αναμέτρηση του 1992 μεταξύ του Μπιλ Κλίντον και του αείμνηστου Πολ Τσόνγκα. Όπως και να έχει η κατάσταση, αυτό που έχει σημασία είναι οι εκλέκτορες. Στην Αϊόβα η Χίλαρι Κλίντον έλαβε 30 κι ο Μπέρνι Σάντερς 11 (ΣΣ η κ. Κλίντον πήρε και τους 7 μη αιρετούς υπερ-εκλέκτορες)».

Για την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα, ο κ. Σπύρου δήλωσε στη Greek News ότι υποστηρίζει την Χίλαρι Κλίντον, με ποσοστό πάνω από 95%. Ο ίδιος παρότι μεγάλο διάστημα ζει στην Ελλάδα (όπου είναι πρόεδρος της Ελληοαμερικανικής Ενωσης) δραστηριοποιείται το τελευταίο διάστημα με την εκστρατεία της Χίλαρι στο Νιου Χαμσάιρ κι έλαβε μέρος σ’ όλες τις εκδηλώσεις την περασμένη εβδομάδα.

«Η ελληνική κοινότητα υποστηρίζει την Χίλαρι Κλίντον, όπως έκανε ιστορικά και με τον πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Και ο Μπιλ Κλίντον και η Χίλαρι είναι φιλέλληνες. Γνωρίζουν τα ελληνικά ζητήματα πάρα πολύ καλά. Ο ομογενής Τζον Ποντέστα, πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, είναι ο επικεφαλής της προεκλογικής της εκστρατείας κι ο άνθρωπος πάνω στον οποίο η Χίλαρι στηρίζεται».

Ο Κρις Σπύρου τόνισε ότι το συμφέρον της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, από όποια πλευρά και να δει κανείς το θέμα, είναι να στηρίξει την Χίλαρι Κλίντον. Όχι μόνο για τις φιλικές της σχέσεις με την Ομογένεια, αλλά και για την πολιτική της.

«Ως άνθρωποι των επιχειρήσεων, ας θυμηθούμε ότι στην οκταετία της προεδρίας του Μπιλ Κλίντον, οι τσέπες μας ήταν γεμάτες. Αδειασαν επί Τζορτζ Μπους».

Στο ερώτημα αν φοβάται για την εκλεξιμότητα της Χίλαρι Κλίντον και για την περίπτωση ακόμη κι αν κερδίσει το χρίσμα, ένας ανεξάρτητος όπως ο Μάικλ Μπλούμπεργκ να πάρει τη νίκη και την προεδρία, ο Κρις Σπύρου ήταν κατηγορηματικός.

«Δεν υπάρχει υποψήφιος που να μπορεί να την κερδίσει στις προεδρικές εκλογές. Αυτό τουλάχιστον δείχνει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2012, όπου οι Ρεπουμπλικανοί απέτυχαν να κερδίσουν τον Ομπάμα. Εχουν διώξει μεγάλα τμήματα του εκλογικού κόμματος που δεν επιστρέφουν πλέον».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση