ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ραχόι: Με ευελιξία στους κανόνες της Ε.Ε. η διέξοδος

Kathimerini.gr

REUTERS, A.P., AFP

«Και εσύ τέκνον, Μαριάνο;» θα μπορούσε να είναι η αντίδραση του Βερολίνου στη χθεσινή δήλωση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, σύμφωνα με την οποία η Ισπανία πρέπει να εκμεταλλευθεί την ευελιξία των ευρωπαϊκών κανόνων για τον υπολογισμό του ελλείμματος. Μέχρι το απογοητευτικό αποτέλεσμα του Λαϊκού Κόμματος στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου, ο Ραχόι υποστήριζε ότι η διέξοδος για την Ισπανία είναι η πλήρης συμμόρφωση στις επιταγές των Βρυξελλών.

Σχεδόν δύο μήνες μετά τις εκλογές, το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα παραμένει, καθώς οι επικεφαλής των τεσσάρων μεγαλυτέρων κομμάτων εξακολουθούν τις διαβουλεύσεις. Οι χθεσινές δηλώσεις του υπηρεσιακού πρωθυπουργού, μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του τέταρτου κόμματος Ciudadanos, Αλμπερτ Ριβέρα, εντάσσονται στην προσπάθεια του Ραχόι να σχηματίσει κυβέρνηση σε συνεργασία με τους Ciudadanos και το σοσιαλιστικό PSOE και πρωθυπουργό τον ίδιο.

«Η Ισπανία πρέπει να συνεχίσει να ακολουθεί τον οδικό χάρτη για τη δημοσιονομική σταθερότητα που έχουμε συμφωνήσει με την Ε.Ε., αλλά θα μπορούσε και να εκμεταλλευθεί την ευελιξία που επιτρέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία», είπε ο Ραχόι. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, οι Βρυξέλλες έδωσαν το ακριβώς αντίθετο μήνυμα στην Ισπανία, με τον επίτροπο Προϋπολογισμού Πιερ Μοσκοβισί να δηλώνει ότι η Ισπανία πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Πέρυσι η κυβέρνηση Ραχόι είχε προβλέψει έλλειμμα 4,2% για το 2015 και 2,8% για το 2016, ενώ η Κομισιόν είχε προβλέψει μεγαλύτερο έλλειμμα και είχε ζητήσει από τη Μαδρίτη να υποβάλει νέα προσχέδια προϋπολογισμού. Τα στοιχεία για το έλλειμμα του 2015 δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.

«Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα ενεργήσει με ευελιξία και εξυπνάδα στις χώρες που έχουν τη βούληση να επιτύχουν δημοσιονομική σταθερότητα, τις χώρες που αντιμετωπίζονται με σοβαρότητα και που έχουν κατορθώσει να μειώσουν το έλλειμμα», είπε ο Ραχόι.

Απόψε, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον επικεφαλής των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσες για μια συζήτηση από την οποία οι προσδοκίες είναι πολύ χαμηλές. Ο βασιλιάς Φίλιππος έχει αναθέσει στον Σάντσες την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, μετά τη διαπίστωση ότι το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι, αν και πρώτο στις εκλογές, δεν διαθέτει τις απαραίτητες συμμαχίες ώστε να ηγηθεί νέου κυβερνητικού σχήματος. Η συνεδρίαση για τη χορήγηση ψήφου εμπιστοσύνης στο νέο κυβερνητικό σχήμα (όποιο και αν είναι αυτό) θα διεξαχθεί στις αρχές Μαρτίου, ενώ, αν αποτύχει, υπάρχει περιθώριο διμήνου μέχρις ότου προκηρυχθούν νέες εκλογές. Η επιτροπή διαπραγμάτευσης του Σάντσες πιέζει το Podemos να απόσχει από τη σχετική ψηφοφορία, ώστε να σχηματίσουν οι Σοσιαλιστές κυβέρνηση μειοψηφίας, με τη συμμετοχή ή την ανοχή των Ciudadanos. Για την ώρα, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους Σοσιαλιστές και στο κόμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας έχουν διακοπεί. Η στάση του Podemos δείχνει ότι το κόμμα δεν έχει αντίρρηση να πάει η χώρα σε νέες εκλογές, εφόσον οι δημοσκοπήσεις δείχνουν άνοδο των ποσοστών του.

Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Ραχόι ερωτήθηκε αν τα νέα σκάνδαλα που αφορούν τη δημαρχία της συμμάχου του, Ρίτα Μπαρμπερά, στη Βαλένθια, στέκουν εμπόδιο στα σχέδιά του για επάνοδο στην πρωθυπουργία. «Σε καμία περίπτωση», απάντησε ο Ραχόι, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνησή του «έκανε περισσότερα από τον οποιονδήποτε» για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση