ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ρούσεφ: Ο Ζίκα δεν απειλεί τους Ολυμπιακούς του Ρίο

Η Βραζιλία ανακοίνωσε νότι θα κινητοποιήσει 220.000 στρατιώτες ανά την επικράτεια

ΠΗΓΗ: skai.gr

Η επιδημία του ιού Ζίκα στη Βραζιλία δεν πρόκειται να θέσει με οποιοδήποτε τρόπο σε κίνδυνο τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα φιλοξενηθούν στο Ρίο ντε Τζανέιρο τον Αύγουστο, διαμήνυσε η πρόεδρος της χώρας, Ντίλμα Ρούσεφ.

«Πιστεύουμε ότι έως την έναρξη των Ολυμπιακών θα έχουμε αξιοσημείωτη επιτυχία στην εξολόθρευση του κουνουπιού» που μεταφέρει τον ιό, δήλωσε σήμερα Σάββατο η κ. Ρούσεφ, λιγότερο από έξι μήνες πριν την τελετή έναρξης των Αγώνων στο Ρίο.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών για την καλύτερη ενημέρωση του κοινού, η Βραζιλία ανακοίνωσε νωρίτερα ότι θα κινητοποιήσει 220.000 στρατιώτες ανά την επικράτεια, που θα διανείμουν τέσσερα εκατομμύρια φυλλάδια όπου θα γίνεται αναφορά στους κινδύνους της νόσου.

Ο Ζίκα έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 30 χώρες τους τελευταίους έξι μήνες, όμως στη Βραζιλία έχουν καταγραφεί μακράν τα περισσότερα κρούσματα, περίπου 1,5 εκατομμύρια τον αριθμό από το 2015. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω επιπλοκών που οφείλονται στον ιό.


Χιλιάδες αθλητές από εκατοντάδες χώρες είναι προγραμματισμένο να λάβουν μέρος στους Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο, όμως ο επιδημία Ζίκα και τα ερωτήματα που ακόμα πλανώνται για τις συνέπειες ή τον τρόπο μετάδοσης του ιού έχουν προκαλέσει ανησυχίες για την ασφάλεια των αθλητών.

Ο Ζίκα μεταδίδεται πρωτίστως από κουνούπια, όμως τις τελευταίες εβδομάδες έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις όπου η μετάδοση ενδεχομένως έγινε μέσω μετάγγισης αίματος ή σεξουαλικής επαφής.

Επίσης, υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε για τις συνέπειες της λοίμωξης. Ενώ μέχρι πρότινος τα συμπτώματα του Ζίκα έμοιαζαν με τα συμπτώματα της γρίπης, ο ιός πιστεύεται πλέον ότι συνδέεται και με την εμφάνιση μικροκεφαλίας σε 462 νεογνά στη Βραζιλία, ενώ ερευνώνται άλλες 3.852 γέννες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό για την εξάπλωση του Ζίκα, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν έντονες υποψίες για σύνδεσή του με κρούσματα μικροκεφαλίας αλλά και του νευρολογικού συνδρόμου Guillain-Barre, αν και έως τώρα τίποτα δεν έχει αποδειχτεί οριστικά

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση