ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λάβρος κατά Τουρκίας το Σ.Α. του ΟΗΕ για το Συριακό

Καταδικάζει την επιθετικότητα της χώρας και την καλεί να σεβαστεί το διεθνές Δίκαιο

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Την ανησυχία τους για τους βομβαρδισμούς της Τουρκίας εναντίον θέσεων των Κούρδων της Συρίας εξέφρασαν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία εξέτασαν κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας σχετική καταγγελία που παρουσίασε στα μέλη ο Σύρος μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ Μπασάρ αλ Τζααφάρι. Η απόφαση του Σ.Α. – μετά από κλειστές ανεπίσημες διαβουλεύσεις - ήταν ομόφωνη και εκφράστηκε με τη μορφή προεδρικής δήλωσης, την οποία ανέγνωσε στους δημοσιογράφους ο προεδρεύων του Σ.Α. τον Φεβρουάριο, πρέσβης της Βενεζουέλας, Ραφαέλ Ραμίρες Καρένιο.

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με τις επιθέσεις της Τουρκίας στο βόρειο τμήμα της Συρίας και συμφώνησαν να ζητήσουν από την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές Δίκαιο».

Παρότι ο βαθμός ομοφωνίας μεταξύ των 15 δεν ήταν ο ίδιος – όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του Σ.Α. – όλα τα μέλη του συμφώνησαν να αποδοκιμάσουν τα πλήγματα κατά της Συρίας. Ο κ. Καρένιο ανέφερε ότι τα μέλη του Σ.Α. θα συνεχίσουν να επιτηρούν την κατάσταση, ενώ πιθανόν κάποια από τα μέλη του Σ.Α. να συναντηθούν με τον Τούρκο μόνιμο αντιπρόσωπο για να του διαβιβάσουν τη θέση του σώματος.

Ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Σαβρόνκοφ ζήτησε από τους συμμάχους της Τουρκίας να στείλουν το κατάλληλο μήνυμα προς την Άγκυρα, για να σταματήσει την ανάρμοστη συμπεριφορά της στη Συρία.

Ο πρόεδρος του Σ.Α. αποκάλυψε, επίσης, πως στη συνεδρίαση, ορισμένες χώρες, μεταξύ άλλων και η δική του, ζήτησαν τη συμπερίληψη των Κούρδων της Συρίας στον νέο γύρο των συνομιλιών για τη συριακή κρίση.

Ο Σύρος πρέσβης Μπασάρ αλ Τζααφάρι εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «ομόφωνη στάση των μελών του Σ.Α. στη διατύπωση των ανησυχιών τους για την ανεύθυνη συμπεριφορά της Τουρκίας».

«Η Τουρκία προσπαθεί να σύρει όλους σ’ αυτόν τον εφιάλτη, σε μία κλιμάκωση της σύγκρουσης» είπε, ενώ στο ερώτημα αν θα επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός, με την ευκαιρία του νέου γύρου ειρηνευτικών συνομιλιών στη Γενεύη, στις 25 Φεβρουαρίου, είπε ότι «η ανακήρυξη κατάπαυσης του πυρός θα πάρει περισσότερο από μία εβδομάδα. Παρόμοια απόφαση δεν μπορεί να είναι θεωρητική».

Η τουρκική διπλωματία προσπάθησε να αποπροσανατολίσει το Σ.Α., στέλνοντας μηνύματα με δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων ότι το Συμβούλιο θα έπρεπε επίσης να ασχοληθεί με τον βομβαρδισμό νοσοκομείου, από ρωσικά μαχητικά. Ο πρόεδρος του Σ.Α. ερωτηθείς σχετικά μετά τη συνεδρίαση είπε ότι υπήρξαν μέλη που ήγειραν το θέμα, ωστόσο δεν υπήρξε συμφωνία σχετικά με τα στοιχεία που παρασχέθηκαν.

Διπλωματικές πηγές υποστήριξαν ότι οι Αμερικανοί επέτρεψαν την προεδρική δήλωση – απαιτείται ομοφωνία για να εκδοθεί – στέλνοντας προειδοποίηση προς την Άγκυρα να σταματήσει τα πλήγματα κατά των Κούρδων της Συρίας, που οι ΗΠΑ θεωρούν συμμάχους στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Να σημειωθεί ότι όπως αποκάλυψε χθες ο μόνιμος αντιπρόσωπος του Ιράκ στον ΟΗΕ, Μοχάμεντ Αλχακίμ, η Αίγυπτος έχει ετοιμάσει σχέδιο ψηφίσματος, με το οποίο καταδικάζεται η παρουσία 650 Τούρκων στρατιωτών στο Ιράκ. Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν ακόμη να προωθηθεί για ψήφιση, ευελπιστώντας ότι θα καρποφορήσει η διαμεσολάβησή τους μεταξύ Ιράκ και Τουρκίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Ο πιο εύκολος αντίπαλος, η Λουτ και το αγνοούμενο πόρισμα

«Εσύ και ο συνομιλητής σου, που πολύ βολικά δεν αναφέρεις ποιος είναι, πρέπει να αντιληφθείτε ότι ανήκετε ...»
Yiannos  |  10:15

Γ. Εισαγγελέας: Καμιά σχέση με συγκεκριμένη πώληση τεμαχίου στον Πωμό

«Κάτι μου λέει ότι δεν είναι τυχαία που άρχισε η υπόσκαψη του Γ.Ε. Μετά από διαφωνίες του με κάποιες ...»
CGA  |  09:36

Ζητά βοήθεια η Ερευνητική Επιτροπή για ΣΚΤ

«Eλπίζω όταν αυτή η Επιτροπή τελειώσει το έργο που ανέλαβε, να μην ντρέπεται να κυκλοφορεί στους ...»
knak  |  20:51

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση