ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συνεχίζονται οι τουρκικοί βομβαρδισμοί στη Συρία

Η Άγκυρα ζητεί από τις ΗΠΑ να ξεκαθαρίσει τη θέση της στη βόρεια Συρία

Αγνοώντας τα καλέσματα του ΟΗΕ, των Μεγάλων Δυνάμεων και των διεθνών παραγόντων, για πέμπτη ημέρα, η Τουρκία βομβαρδίζει θέσεις των ανταρτών στη Συρία. Με όλες του τις δυνάμεις, δίχως μέχρι στιγμής να έχει εισβάλει στα συριακά εδάφη, ο τουρκικός στρατός επιχειρεί να εμποδίσει την είσοδο των Κούρδων ανταρτών στη συριακή πόλη Άζεζ. Παράλληλα, επιχειρεί να κρατήσει ανοιχτό τον μοναδικό διάδρομο, ο οποίος ενώνει το πολιορκημένο Χαλέπι με την Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον τουρκικό Τύπο, παρά το ασταμάτητο σφυροκόπημα του τουρκικού πυροβολικού, η ένοπλη πτέρυγα του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος στη Συρία, το YPG, έχει κατορθώσει να προελάσει προς τα ανατολικά και να καταλάβει δύο πόλεις κοντά στην Άζεζ, την Tal Rifaat και το Mare. Υπό τη σκιά αυτής της σημαντικής εξέλιξης, Τούρκος αξιωματούχος δηλώνει στον διεθνή Τύπο ότι η χώρα του επιθυμεί μεν χερσαία επιχείρηση στη Συρία, ωστόσο δεν μπορεί να την πραγματοποιήσει μόνη της και ότι οι διαβουλεύσεις με τους συμμάχους συνεχίζονται.

Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος της Τουρκίας αναφέρει ότι το YPG με τη βοήθεια της Ρωσίας κατάφερε να προελάσει και να ελέγξει τη Mare και ότι 250.000 Σύροι πολίτες που ζουν στην περιοχή αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της σφαγής. Παρά το γεγονός ότι πολλοί στόχοι του PYD/YPG έχουν καταστραφεί από τα πυρά του τουρκικού πυροβολικού βόρεια του Χαλεπίου, ωστόσο η πόλη Tal Rifat είναι εκτός εμβέλειας των τουρκικών πυροβόλων, για αυτό και κατέστη εφικτή η κατάληψή της από το YPG.

Οι νέες εξελίξεις έρχονται σε μία στιγμή που η Τουρκία ζητεί από τις ΗΠΑ να ξεκαθαρίσει τη θέση της στη βόρεια Συρία. Η τουρκική πλευρά υπενθυμίζει στον Λευκό Οίκο έκθεση της CIA που θεωρεί «παράνομη δομή» το PYD.

Την ίδια στιγμή εξασφαλίζει την υποστήριξη της Γερμανίας, εξηγώντας στην καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ όλες τις διαστάσεις της προσφυγικής κρίσης. Επίσης, η Άγκυρα προειδοποιεί τη διεθνή κοινότητα ότι δεν μπορεί να αναλάβει τη φιλοξενία όλων των προσφύγων που θα προκύψουν αν η πόλη Άζεζ καταληφθεί από το YPG. H Toυρκία μπορεί μόνο να αποδεχθεί το 1/10 αυτών των προσφύγων και οι υπόλοιποι θα στεγαστούν στο στρατόπεδο προσφύγων που θα δημιουργηθεί κατά μήκος των συνόρων.

Τέλος, ας σημειωθεί ότι η Ουάσινγκτον πριν από λίγες ώρες ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν τεκμήρια και αποδείξεις για μία πιθανή τουρκική εισβολή στη Συρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση