ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σ. Αραβία: Ο ΥΠΕΞ Τζουμπέιρ ζητά να δοθούν πυραυλοι σε Σύρους αντάρτες

Η απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από τον διεθνή συνασπισμό που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος

Kathimerini.gr

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Άντελ αλ Τζουμπέιρ τάχθηκε υπέρ του εξοπλισμού της συριακής αντιπολίτευσης με πυραύλους εδάφους-αέρος, διευκρινίζοντας όμως ότι η απόφαση αυτή θα πρέπει να ληφθεί από "τον διεθνή συνασπισμό" που μάχεται τους τζιχαντιστές του ΙΚ στη Συρία.

"Πιστεύουμε ότι η εισαγωγή πυραύλων εδάφους-αέρος στη Συρία θα αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων" είπε ο Τζουμπέιρ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Spiegel. Όταν ρωτήθηκε αν βλέπει θετικά την παράδοση τέτοιων οπλικών συστημάτων "στους αντάρτες", ο Σαουδάραβας υπουργός απάντησε "ναι".

"Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει στη μετριοπαθή αντιπολίτευση να εξουδετερώνει ελικόπτερα και αεροσκάφη που ρίχνουν χημικές ουσίες και τους βομβαρδίζουν", κατά τον ίδιο τρόπο που οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι "άλλαξαν τις ισορροπίες δυνάμεων στο Αφγανιστάν", συνέχισε.

Η παράδοση αμερικανικών πυραύλων Stinger στο Αφγανιστάν θεωρήθηκε καμπή στον πόλεμο κατά της πρώην ΕΣΣΔ τη δεκαετία του 1980 και επέτρεψε τότε στους μουτζαχεντίν να αντισταθούν στη σοβιετική κατοχή και να υποχρεώσουν τους Σοβιετικούς να αποχωρήσουν από τη χώρα το 1988.

"Θα πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά (μια τέτοια ενέργεια) αφού δεν θέλουμε να πέσουν αυτά τα όπλα σε λάθος χέρια", πρόσθεσε ο Τζουμπέιρ, αναφερόμενος στο Ισλαμικό Κράτος. Υπογράμμισε επίσης ότι "δεν πρόκειται για μια απόφαση που θα λάβει η Σαουδική Αραβία" αλλά ο διεθνής συνασπισμός.

Αναφερόμενος στη ρωσική πολιτική στη Συρία, ο Τζουμπέιρ εκτίμησε ότι η υποστήριξη της Μόσχας στο πρόσωπο του Μπασάρ αλ Άσαντ δεν θα σταθεί αρκετή για να σώσει μακροπρόθεσμα τον Σύρο πρόεδρο, επαναλαμβάνοντας ότι επιθυμία του Ριάντ είναι να τον δει να παραιτείται.

Όταν ρωτήθηκε κατά πόσο η ιδεολογία του Ισλαμικού Κράτους είναι κοντινή με εκείνη που ακολουθεί το σαουδαραβικό βασίλειο, ο υπουργός έκανε λόγο για μια "απλουστευτική προσέγγιση που δεν έχει νόημα". "Αυτοί οι άνθρωποι είναι εγκληματίες. Είναι ψυχοπαθείς (...) Το ΙΚ είναι ισλαμική οργάνωση, όσο χριστιανική οργάνωση είναι και η Κου-Κλουξ-Κλαν στις ΗΠΑ", τόνισε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X