ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ερντογάν κατά πάντων για την εκεχειρία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

AFP, REUTERS

Εκνευρισμό προκαλεί στην Αγκυρα το ρωσοαμερικανικό σχέδιο για κατάπαυση των εχθροπραξιών στη Συρία, με τον Ταγίπ Ερντογάν να ξιφουλκεί εναντίον πάντων, κατηγορώντας όλες τις μεγάλες και περιφερειακές δυνάμεις -πλην της χώρας του και της Σαουδικής Αραβίας- ότι ενδιαφέρονται μόνο να προωθήσουν τα συμφέροντά τους στην περιοχή και όχι για μια βιώσιμη ειρήνη.

«Η Δύση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Εθνη δεν κατάφεραν δυστυχώς να σταθούν στο ύψος των απαιτήσεων. Αντίθετα, όλοι αυτοί επέτρεψαν, άμεσα ή έμμεσα, να εξοντωθούν μισό εκατομμύριο αθώοι άνθρωποι από το (συριακό) καθεστώς και τους υποστηρικτές του» δήλωσε ο Ερντογάν σε χθεσινή ομιλία του που μεταδόθηκε από το εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο.

Στην ίδια ομιλία του, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Αγκυρα συμφωνεί «επί της αρχής» με την προταθείσα εκεχειρία, προκειμένου «να πάρει ανάσα ο συριακός λαός», εκφράζοντας ωστόσο τον φόβο ότι η ρωσοαμερικανική πρόταση θα ενισχύσει τη θέση του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ και θα οδηγήσει σε «νέες τραγωδίες». Επιπλέον, ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε να εξαιρεθεί της εκεχειρίας το κουρδικό συριακό κόμμα PYD, κάτι που αποκλείεται να γίνει αποδεκτό από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, αφήνει ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί των Κούρδων από το τουρκικό πυροβολικό. Τέλος, ο Τούρκος ηγέτης επανήλθε στις αιτιάσεις του περί παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Τουρκίας από τη ρωσική πολεμική αεροπορία.

Διαμετρικά αντίθετη ήταν η στάση της Μόσχας, η οποία δείχνει να αδημονεί για την εφαρμογή της εκεχειρίας, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ανοίξει ένα παράθυρο για μια γενικότερη βελτίωση των σχέσεών της με τη Δύση. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επιδόθηκε χθες σε έναν μαραθώνιο τηλεφωνικών επικοινωνιών με κρίσιμους «παίκτες» στο συριακό πρόβλημα, με αντικείμενο την εφαρμογή του ρωσοαμερικανικού σχεδίου. Από τη σχεδιαζόμενη εκεχειρία εξαιρούνται το Ισλαμικό Κράτος και το Μέτωπο αλ Νούσρα, συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

Οπως ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο, ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν, «καλωσόρισε» τη συμφωνία Μόσχας-Ουάσιγκτον και διαβεβαίωσε τον Ρώσο πρόεδρο για την προθυμία του να εργασθεί για την εφαρμογή της. Η τοποθέτηση αυτή, εφόσον εκφραστεί στην πράξη, θα παίξει κρίσιμο ρόλο, δεδομένου ότι η Σαουδική Αραβία είναι ο κυριότερος υποστηρικτής της μεγαλύτερης συμμαχίας της συριακής αντιπολίτευσης, της Υψηλής Επιτροπής Διαπραγματεύσεων, που έχει έδρα το Ριάντ. Ο εκπρόσωπος του εν λόγω συνασπισμού, Σαλέμ Αλ Μεσλέτ, δήλωσε χθες ότι η αντιπολίτευση θα σεβαστεί την κατάπαυση του πυρός, αν και εξακολουθεί να αμφιβάλει ζωηρά κατά πόσο η Ρωσία και το καθεστώς Ασαντ θα σταματήσουν να πλήττουν στόχους της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης.

Από την πλευρά της, η συριακή κυβέρνηση δήλωσε, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ασαντ, ότι είναι έτοιμη να εφαρμόσει ό,τι της αναλογεί για την κατάπαυση των εχθροπραξιών. Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί, με τον οποίο επίσης επικοινώνησε χθες ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πάντως, η Μόσχα δεν κρύβει την ανησυχία της για το ενδεχόμενο να σαμποταριστεί η εφαρμογή της συμφωνίας, ακόμη και από κύκλους των ίδιων των Ηνωμένων Πολιτειών. «Κυριολεκτικά την ίδια μέρα που Ρωσία και ΗΠΑ ενέκριναν την κοινή πρωτοβουλία, άρχισαν να ακούγονται φωνές σε δυτικές πρωτεύουσες, συμπεριλαμβανομένης της Ουάσιγκτον, που αμφισβητούσαν τη βιωσιμότητα της συμφωνίας» δήλωσε χθες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Τις ανησυχίες της Μόσχας ενίσχυσε η προχθεσινή τοποθέτηση του Αμερικανού ομολόγου του, Τζον Κέρι, σε αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας περί «Σχεδίου Β» των ΗΠΑ, σε περίπτωση που Ρωσία και Ασαντ δεν σταματήσουν τους βομβαρδισμούς. Ο Κέρι δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιλυθεί το Συριακό όσο ο Ασαντ παραμένει στην εξουσία και ότι θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί η Συρία ως ενιαίο κράτος αν συνεχιστούν οι εχθροπραξίες.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X