ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Φήμες σύνδεσης ελληνικής αξιολόγησης και προσφυγικού

Έντονες φήμες πως το Βερολίνο κάνει δεύτερες σκέψεις

Kathimerini.gr

Μπορεί ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, να δήλωσε χθες ότι το προσφυγικό και το ελληνικό χρέος είναι δύο διαφορετικά ζητήματα και απαιτούν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις, ωστόσο έντονες είναι οι φήμες και οι εκτιμήσεις ότι υπάρχουν δεύτερες σκέψεις στο Βερολίνο για το θέμα. Συγκεκριμένα, Γερμανοί δημοσιογράφοι, που συνόδευαν τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη Σύνοδο των G20 στη Σαγκάη, διέγνωσαν πως και ο «σκληρός» της γερμανικής κυβέρνησης έχει μαλακώσει, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο μεγαλύτερης ευελιξίας στην αξιολόγηση και περισσότερων χρημάτων προς την Ελλάδα, με αντάλλαγμα τη συνεργασία της κυβέρνησης στην προσφυγική κρίση.

Είναι ενδεικτικό, όπως αναφέρουν ορισμένοι από αυτούς τους δημοσιογράφους, ότι ο κ. Σόιμπλε σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις σχετικά με τις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για περικοπή των συντάξεων απέφυγε, σύμφωνα με πληροφορίες, να επαναλάβει την πάγια θέση «ό,τι πει το Ταμείο». Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζει ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη το δημοσιονομικό κόστος που έχει για την Ελλάδα το βάρος της αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης, ενώ ο κ. Σόιμπλε προβληματίζεται για το όλο θέμα, το οποίο έχει θέσει η γαλλική πλευρά, αλλά το Βερολίνο δεν έχει κατασταλάξει. Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα έκαναν λόγο για γενναία κίνηση αλληλεγγύης εκ μέρους του Βερολίνου, αποσυνδέοντας όμως το προσφυγικό από την αξιολόγηση. «Χρειάζεται μεγάλη προσοχή απέναντι σε αυτά τα σενάρια» έλεγαν οι ίδιες πηγές στην «Κ», θυμίζοντας ότι η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται, ούτως ή άλλως, σε δεινή θέση, λόγω των κρίσιμων τοπικών εκλογών σε τρία γερμανικά κρατίδια στα μέσα Μαρτίου.

Την Κυριακή σε συνέντευξή της η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ καταλόγισε ευθύνες στην Αυστρία για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και τόνισε ότι «δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την Ελλάδα». «Τα κράτη-μέλη του ευρώ τον τελευταίο χρόνο δεν πάλεψαν έως το τέλος ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, μόνο και μόνο για να τη ρίξουμε στο χάος έναν χρόνο αργότερα» είπε και πρόσθεσε πως «Η γερμανική ευθύνη πρέπει να είναι τέτοια που να μη λύνει το πρόβλημα σε βάρος μιας χώρας, αλλά με όλες τις χώρες... Ακριβώς αυτό είναι που φοβάμαι, όταν ο ένας ορίζει τα σύνορά του, πρέπει ο άλλος να υποφέρει. Αυτή δεν είναι η Ευρώπη μου». Σε ερώτηση αν η κίνηση της Αυστρίας διευκολύνει τη Γερμανία, απάντησε πως «Αν δει κανείς τις εικόνες από την Ελλάδα, συνέβη ακριβώς αυτό που έπρεπε να φοβόμαστε, ότι μια χώρα παραμένει με τα προβλήματα, και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση