ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πιέσεις στον Ομπάμα να προωθήσει γυναίκα για Γ.Γ. του ΟΗΕ

Πενήντα τρεις χώρες υπό την προτροπή της Κολομβίας προωθούν την ιδέα

Kathimerini.gr

Επτά γυναίκες μέλη της Γερουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών ζήτησαν από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα την Πέμπτη να προωθήσει την εκλογή γυναίκας για τη θέση γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών κατά τις διαδικασίες εκλογής στο τέλος του χρόνου, οπότε λήγει η θητεία του Μπαν Κι Μουν.

Ο Μπαν, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, συμπληρώνει τη δεύτερη πενταετή θητεία του ως επικεφαλής του οργανισμού. Η θέση του γενικού γραμματέα έχει καλυφθεί από άνδρες από την ίδρυση του οργανισμού εδώ και 70 χρόνια.

Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών - μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται χώρες με την δύναμη άσκησης βέτο όπως η Κίνα, η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία - θα προτείνουν έναν υποψήφιο στους αντιπροσώπους των 193 χωρών-μελών στη Γενική Συνέλευση για να διαδεχθεί τον Μπαν.

«Ζητούμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να παίξουν έναν ηγετικό ρόλο στην προώθηση της σοβαρής εξέτασης υποψηφίων γυναικών με τα κατάλληλα προσόντα», είπαν οι επτά γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος στον Ομπάμα.

Σε απάντησή τους, ένας ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης είπε, "Ενώ θα επικροτήσουμε την επιλογή μιας γυναίκας ως επόμενου γενικού γραμματέα, θα υποστηρίξουμε εν τέλει τον καλύτερο υποψήφιο οποιουδήποτε εκ των δύο φύλων».

Πενήντα τρεις χώρς υπό την προτροπή της Κολομβίας προωθούν την ιδέα να εκλεχθεί γυναίκα στη θέση του γγ του ΟΗΕ. Προς το παρόν οι επίσημοι υποψήφιοι είναι συνολικά επτά, μεταξύ των οποίων τρείς είναι γυναίκες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X