ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αρχίζει η δράση στο Αιγαίο από το ΝΑΤΟ

Απεμπλοκή στις διαπραγματεύσεις ΝΑΤΟ-Τουρκίας

Newsroom Κ, Αθήνα

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ


Την διπλωματική άδεια προκειμένου να κινηθεί στα χωρικά ύδατα και της Τουρκίας έλαβε το γερμανικό πλοίο Bonn το οποίο είναι επικεφαλής της Νατοϊκή μοίρας που βρίσκεται στο αιγαίο.
Αυτή τη στιγμή στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται 3 πλοία (γερμανικό Bon, ελληνικό Σαλαμίς και το τουρκικό Μπαρμπαρός).

Πηγές ανέφεραν στην «Κ» ότι η επανάληψη αυτών των όρων δείχνουν τις λεπτές ισορροπίες που επιχειρείτε να τηρηθούν. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η κατάληξη στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ελλάδα Τουρκιά ΝΑΤΟ και FRONTEX μπορεί να οφείλεται στην ανάγκη να διεξαχθεί θετικό κλίμα η αυριανή Ευρωτουρκική σύνοδος στις Βρυξέλλες.

Νωρίτερα,ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ ξεκαθάρισε ότι οι δραστηριότητες στα χωρικά ύδατα θα διεξάγονται σε συνεννόηση και συντονισμό με του Συμμάχους. «Οι διοικητές έχουν καθορισμένη περιοχή δραστηριότητας και βρίσκονται σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα και την Τουρκία. Σκοπός της αποστολής του ΝΑΤΟ δεν είναι να σταματήσει ή να απωθήσει τα σκάφη των διακινητών αλλά να βοηθήσει την Ελλάδα, την Τουρκία και την ΕΕ στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων που τροφοδοτεί αυτή την κρίση.»

Με ανακοίνωσή της η Frontex επιβεβαιώνει την σύγκλιση των απόψεων σχετικά με τις αρμοδιότητες όλων των πλευρών. Ταυτόχρονα αναφέρει ότι στο Αιγαίο βρίσκονται 14 πλοία και δύο ελικόπτερα , τα οποία υποστηρίζουν τις ελληνικές αρχές στην επιτήρηση των συνόρων, την ανίχνευση και διάσωση των μεταναστών . Συνολικά, ο Frontex έχει 739 υπαλλήλους, για να υποστηρίξει επίσης την καταγραφή των μεταναστών.
Την εξέλιξη χαιρέτισαν με κοινή δήλωση οι Υπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική πολιτική Φ. Μογκερίνι και ο επίτροπος Μεταναστευτική πολιτικής Δ. Αβραμόπουλος.

Στην δήλωση τους αναφέρουν ότι οι λειτουργικές λεπτομέρειες που αποσαφηνίστηκαν θα μεγιστοποιήσουν την αποτελεσματικότητα, τη συνοχή και τη συμπληρωματικότητα της επιχείρησης. Επιπλέον τόνισαν ότι η απόφαση του ΝΑΤΟ να συνδράμει στη διεξαγωγή των αναγνωρίσεων, την παρακολούθηση και την επιτήρηση των παράνομων διελεύσεων στο Αιγαίο είναι μια σημαντική συμβολή στις διεθνείς προσπάθειες για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου και της παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης.

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Αίτημα για εποπτεία του αποφυλακισθέντα παιδεραστή

«Tώρα που την έπαθε η κυβέρνηση ......»
knak  |  17:49

Συντριβή ρωσικού αεροσκάφους Mig-31

«Λαλεις να εξηασαν να κλεισουν το ταγκι της πεζηνας;»
Παρης  |  16:59

Αντίδραση Γ. Εισαγγελέα για υπόθεση τεμαχίου γης στον Πωμό

«Εμετό προκαλεί το γεγονός ότι, χάρις τους χειρισμούς του κ. Γενικού, κανένας απ` αυτούς που μας κατέστρεψαν ...»
Απελπισμένος  |  10:46

Άδειασε τον Κυπριανού ο Αβέρωφ για την πράσινη γραμμή

«Μια εισήγηση. Είναι πιο σωστό στο τ΄τλο να διευκρινίζετε ποιόν Κυπριανού άδειασε για να μην μένουν ...»
CGA  |  08:15

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση