ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σλοβενία, Σερβία κλείνουν τη βαλκανική οδό

Η Πράγα δεν αυξάνει τον αριθμό προσφύγων που είχε ήδη δεσμευθεί να υποδεχθεί

Kathimerini.gr

Μία ημέρα μετά την ευρωτουρκική σύνοδο, γίνεται σαφές πόσο προσχηματική ήταν η συζήτηση σχετικά με τις διατυπώσεις του κοινού ανακοινωθέντος περί «κλειστού» ή όχι βαλκανικού διαδρόμου. Χθες το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβίας ανακοίνωσε ότι από τα μεσάνυχτα της Τρίτης, οι σλοβενικές αρχές ζητούν βίζα εισόδου στην Ευεωπαϊκή Ενωση, κάτι που ουσιαστικά κλείνει τελείως τον βαλκανικό διάδρομο, εφόσον οι πρόσφυγες δεν διαθέτουν τέτοια βίζα. Το σερβικό υπουργείο είπε ότι θα εφαρμόσει αντίστοιχη πολιτική, προκειμένου «να μη γίνει η Σερβία σημείο συγκέντρωσης προσφύγων». Την ίδια στιγμή, αποδεικνύεται πως τα όρια της ευρωτουρκικής συμφωνίας ταυτίζονται με το ανώτατο όριο των προσφύγων που είναι διατεθειμένες να υποδεχθούν οι ευρωπαϊκές χώρες από την Τουρκία. Ως προς αυτό, η χθεσινή ανακοίνωση της τσεχικής κυβέρνησης ήταν ενδεικτική: Η Τσεχία εμφανίστηκε πρόθυμη να υποδεχθεί πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία, υλοποιώντας έτσι το δικό της κομμάτι της δέσμευσης «μία υποδοχή από την Τουρκία στην Ε.Ε. για κάθε μία επανεισδοχή από την Ελλάδα στην Τουρκία».

Ομως, δεν πρόκειται ουσιαστικά για νέα δέσμευση, αφού η Πράγα δεν αυξάνει τον αριθμό προσφύγων που είχε ήδη δεσμευθεί να υποδεχθεί, απλώς αντί να τους υποδεχθεί από την Ελλάδα, θα τους υποδεχθεί από την Τουρκία. Το ίδιο ισχύει για όλες τις χώρες της Ε.Ε., αφού καμία μέχρι στιγμής δεν έχει δεσμευθεί για συμπληρωματικό αριθμό μετεγκαταστάσεων, πέραν των 160.000 που συμφωνήθηκαν τον Σεπτέμβριο. Αντιθέτως, χώρες όπως η Γαλλία έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι τότε δεσμεύσεις τους (30.000 πρόσφυγες στην περίπτωση της Γαλλίας των 60 εκατ. κατοίκων) είναι ό,τι καλύτερο μπορούν να κάνουν.

«Η πραγματικότητα πίσω από την πολυθρύλητη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να δέχεται τους περισσότερους πρόσφυγες», σχολίασε το Spiegel σε άρθρο με τίτλο «Μικροπρόοδος».

Το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου έχει οδηγήσει σε μείωση διασχίσεων των βαυαρικών συνόρων κατά ένα τρίτο τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον Ιανουάριο. Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι δεν είναι ευγνώμων στην Αυστρία, εφόσον δεν ήταν σωστό «να τεθούν μονομερείς περιορισμοί τη στιγμή που βρισκόμασταν τόσο κοντά σε μία ευρωπαϊκή λύση». «Συνολικά, τα πράγματα οδεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση», είπε η κ. Μέρκελ.

Αντίθετα, ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ ευχαρίστησε ρητά την Αυστρία και υπογράμμισε ότι στηρίζει τους χειρισμούς της Βιέννης. «Το γεγονός ότι έρχονται λιγότεροι πρόσφυγες δεν πιστώνεται στην πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης», είπε ο κ. Ζεεχόφερ, επικρίνοντας παράλληλα τις παραχωρήσεις που έγιναν προς την Τουρκία. «Εχω πολύ μεγάλες επιφυλάξεις», είπε ο Βαυαρός πρωθυπουργός αναφερόμενος στη χαλάρωση του καθεστώτος χορήγησης βίζας και στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Το πλαίσιο της συμφωνίας, που μετατρέπει την Τουρκία σε «μπράβο στην είσοδο της Ευρώπης», με βάση τη διατύπωση του αντιμεταναστευτικού γερμανικού κόμματος AfD, επικρίθηκε σφοδρά από τον ΟΗΕ και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Ούτε κατά διάνοια δεν μπορεί η Τουρκία να θεωρηθεί ασφαλής χώρα στην οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να μεταθέσει τις ευθύνες της», είπε η επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας, Ιβέρνα ΜακΓκόουαν. «Είναι σαφές ότι η Ευρώπη είναι διατεθειμένη να κάνει τα πάντα, ακόμη και να παραβιάσει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και αρχές του δικαίου, προκειμένου να περιορίσει τη ροή προσφύγων και μεταναστών», είπε η σύμβουλος των Γιατρών χωρίς Σύνορα για ανθρωπιστικά ζητήματα, Ορελί Πονθιέ.

 

Διαβάστε Επίσης

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X