ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο ΟΗΕ απαιτεί να ακυρωθεί η ισραηλινή κατάληψη εδαφών στη Δυτική Όχθη

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι πήρε την κατοχή 2.340 στρεμμάτων στην κοιλάδα του Ιορδάνη

Kathimerini.gr

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν απαίτησε σήμερα από το Ισραήλ να πάρει πίσω την απόφασή του να κατασχέσει μεγάλες εκτάσεις γης στην κοιλάδα του Ιορδάνη, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Σύμφωνα με τον Στεφάν Ντουζαρίτς, εκπρόσωπο του Μπαν, ο ΓΓ του ΟΗΕ θεωρεί πως η απόφαση αυτή αποτελεί «ένα εμπόδιο στη λύση των δύο κρατών».
«Τέτοιες πρωτοβουλίες μοιάζουν να σηματοδοτούν μια κλιμάκωση του εποικισμού και δείχνουν πως το Ισραήλ συνεχίζει να εδραιώνει τον έλεγχό του στη Δυτική Όχθη», πρόσθεσε ο Ντουζαρίτς.

Ο εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι «ο εποικισμός είναι παράνομος βάσει του διεθνούς δικαίου», ενώ υπογράμμισε ότι ο Μπαν «καλεί την ισραηλινή κυβέρνηση να σταματήσει τις ενέργειες αυτού του είδους και να αναθεωρήσει αυτή την απόφαση προς όφελος μιας δίκαιης και πλήρους ειρήνης».

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε νωρίτερα σήμερα ότι πήρε την κατοχή 2.340 στρεμμάτων στη στρατηγικής σημασίας κοιλάδα του Ιορδάνη στη Δυτική Όχθη, στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Η κατάληψη αυτή είναι η μεγαλύτερη κατάσχεση γης που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με το ισραηλινό κίνημα Ειρήνη Τώρα. Δεν εξηγήθηκε γιατί έγινε η κατάσχεση αυτή. Στο παρελθόν το Ισραήλ είχε δικαιολογήσει τέτοιες κινήσεις επικαλούμενο νομοθετήματα που επιτρέπουν την οικειοποίηση γαιών που παραμένουν αδρανείς για πολύ καιρό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση