ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σε κατάσταση συναγερμού η Τουρκία

Δρομολογούνται μαζικές συλλήψεις και άρση της ασυλίας των Κούρδων βουλευτών

Με τις ξένες διπλωματικές αντιπροσωπείες να προειδοποιούν τους πολίτες τους για νέα τρομοκρατικά χτυπήματα στις τουρκικές πόλεις και τις συγκρούσεις των Κούρδων μαχητών με τον στρατό να συνεχίζονται στα κουρδικά αστικά κέντρα της Τουρκίας, η Τουρκία εισέρχεται σε μια νέα φάση του Κουρδικού Ζητήματος.

Το τουρκικό κράτος τίθεται σε κατάσταση συναγερμού και σκληραίνει την στάση του και δρομολογεί μαζικές συλλήψεις, άρση της ασυλίας των Κούρδων βουλευτών και ετοιμάζεται να τροποποιήσει τον νόμο περί τρομοκρατίας. 

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν την είδηση ότι σε επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο τριήμερο σε διάφορους νομούς της χώρας έχουν συνολικά τεθεί υπό κράτηση 320 ύποπτοι, ενώ έχουν συλληφθεί 41. Οι επιχειρήσεις αφορούσαν στον εντοπισμό και τις συλλήψεις μελών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) λόγω των σχέσεών τους με την οργάνωση ή με τη διενέργεια προπαγάνδας υπέρ αυτής.

Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, επιχειρήσεις, εκτός από την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, διεξήχθησαν στο Καχραμανμαράς, το Έλαζιγ, το Γκαζίαντεπ, τη Σανλιούρφα, την Προύσα, τα Άδανα, το Αφιονκαραχισάρ, το Μπάτμαν, τη Μαλάτεια, τη Μαγνησία, και το Ερζουρούμ.

Στην Άγκυρα, η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας προχωρά με συνοπτικές διαδικασίες στην άρση δεκάδες Κούρδων και σοσιαλιστών βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών. Νωρίτερα, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν είχε ζητήσει από τις αρμόδιες υπηρεσίες της κυβέρνησης να επισπεύσουν την συγκεκριμένη διαδικασία.

Την ίδια στιγμή, η τουρκική κυβέρνηση δρομολογεί την τροποποίηση του νόμου περί τρομοκρατίας. Με εντολή του Προεδρικού Μεγάρου, η κυβέρνηση του Αχμέτ Νταβούτογλου μελετά μια σειρά τροποποιήσεων, οι οποίες αφορούν κυρίως την προπαγάνδα της «τρομοκρατίας» στον χώρο της δημοσιογραφίας, των γραμμάτων και της επιστήμης.

Χθες το βράδυ, μέσα στα πλαίσια της νέας προσέγγισης της τουρκικής κυβέρνησης και των διωκτικών αρχών της Τουρκίας για τις τρομοκρατικές πράξεις, οι αρχές προχώρησαν στην φυλάκιση τριών ακαδημαϊκών.
Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι συγκρούσεις των Κούρδων ανταρτών με τον τουρκικό στρατό στα κέντρα των κουρδικών πόλεων της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Οι συγκρούσεις πλέον έχουν ξεγύγει από τον έλεγχο και έχουν επεκταθεί σε ολόκληρο το Ντιγιάρμπακιρ. Σχετικές πληροφορίες φτάνουν και από το Χακκάρι και το Σίρνακ. Την ίδια ώρα, η μια νομαρχία μετά την άλλη απαγορεύει τον εορτασμό της κουρδικής εορτής Νεβρόζ στην Τουρκία.

Όλες αυτές οι σημαντικές εξελίξεις λαμβάνουν χώρα την στιγμή που οι Πρεσβείες των ΗΠΑ και της Γερμανίας στην Τουρκία προειδοποιούν τους πολίτες τους για επικείμενα, νέα τρομοκρατικά χτυπήματα. Οι ΗΠΑ δίνουν και ημερομηνία και τονίζουν ότι η 20η Μαρτίου είναι πολύ κρίσιμη για την Τουρκία.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νομάρχης της Κωνσταντινούπολης, πριν από λίγες ώρες συνέστησε στους κατοίκους της Πόλης ιδιαίτερη προσοχή για ύποπτες κινήσεις των «τρομοκρατών» και άφησε να εννοηθεί ότι δεν αποκλείονται νέα χτυπήματα στην Τουρκία.

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση