ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πιο κοντά στον τάφο της βασίλισσας Νεφερτίτης

Εντοπίστηκαν δύο ακόμη μυστικοί θάλαμοι αλλά και οργανική ύλη.

Kathimerini.gr

Ελπιδοφόρα κρίνονται τα ευρήματα από τη μέχρι σήμερα αναζήτηση του τάφου της βασίλισσας της Αιγύπτου Νεφερτίτης. Οπως έγινε γνωστό από τη νέα μελέτη του τάφου του φαραώ Τουταγχαμών, εντοπίστηκαν πίσω από τοίχο του ταφικού θαλάμου δύο ακόμη μυστικοί θάλαμοι αλλά και οργανική ύλη.

Ειδικότερα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες ο υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Μαμντού ελ Νταμάτι, δήλωσε ότι οι δύο κρυφοί θάλαμοι που εντοπίστηκαν πιθανόν να περιέχουν μέταλλα ή και οργανική ύλη. Αρνήθηκε, ωστόσο, να σχολιάσει κατά πόσο στο εσωτερικό τους βρίσκεται κάποιος νέος βασιλικός θησαυρός ή μούμιες.

«Στην πραγματικότητα, ανακαλύπτουμε εκ νέου τον Τουταγχαμών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αιγύπτιος αξιωματούχος. «Πρόκειται για μια συναρπαστική ανακάλυψη για την Αίγυπτο και θα μπορούσε να είναι και η ανακάλυψη του αιώνα. Είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός για ολόκληρο τον κόσμο», κατέληξε ο Αιγύπτιος υπουργός, τονίζοντας, βέβαια, ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να μαντέψει κανείς τι θα μπορούσε να είναι το μέταλλο και η οργανική ύλη που εντοπίστηκαν, ενώ υπογράμμισε ότι το μόνο βέβαιο είναι ότι οι δύο μυστικοί θάλαμοι φιλοξενούν κάποιο μέλος της οικογένειας του Τουταγχαμών. Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, ο Ελ Νταμάτι περιέγραψε τις «ακτινογραφίες» που πραγματοποιήθηκαν από τους ειδικούς και οι οποίες υποδεικνύουν ότι στον τοίχο του ταφικού θαλάμου υπάρχει κρυμμένη θύρα.

Η ανακάλυψη θα μπορούσε να ρίξει περισσότερο φως σε μία κρίσιμη για την αρχαία Αίγυπτο περίοδο, και πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι στο εγγύς μέλλον θα βρεθούν μπροστά σε ό,τι απέμεινε από τη βασίλισσα Νεφερτίτη. Ο Βρετανός αιγυπτιολόγος Νίκολας Ριβς, εξάλλου, πιστεύει ότι ο φαραώ Τουταγχαμών, που πέθανε σε ηλικία μόλις 19 ετών, τελικά τοποθετήθηκε σε ένα εξωτερικό τμήμα του ταφικού θαλάμου της Νεφερτίτης. Η βασίλισσα της Αιγύπτου ήταν γνωστή πάνω από όλα για την ομορφιά της και αποτέλεσε την έμπνευση για τη δημιουργία μιας προτομής 3.300 ετών. Ηταν, εξάλλου, μία από τις γυναίκες του πατέρα του Τουταγχαμών, φαραώ Ακενατών.

Πολύτιμο ταφικό μνημείο

Ο τάφος του Τουταγχαμών βρίσκεται στο Λούξορ της Νότιας Αιγύπτου, που κατά την αρχαιότητα ήταν και πρωτεύουσα του αρχαίου βασιλείου. Πρόκειται για μια τοποθεσία διάσπαρτη με περίτεχνους ναούς, ενώ στην Κοιλάδα των Βασιλέων υπάρχει πληθώρα αρχαίων ταφικών μνημείων. Η ανακάλυψη του ταφικού μνημείου του Τουταγχαμών, το 1922, από τον Χάουαρντ Κάρτερ πυροδότησε παγκόσμιο ενδιαφέρον για την αιγυπτιολογία, καθώς αποκάλυψε εκπληκτικούς θησαυρούς, μεταξύ των οποίων η σαρκοφάγος του νεαρού βασιλιά και το ολόχρυσο νεκρικό προσωπείο του.

Ο Ριβς κατέληξε στη θεωρία του για τον τάφο της βασίλισσας Νεφερτίτης όταν κάποιες εικόνες υψηλής ευκρίνειας αποκάλυψαν την ύπαρξη ευθέων γραμμών σε έναν τοίχο του τάφου. Πρόκειται για ένα στοιχείο που υποδείκνυε την ύπαρξη ενός άλλου σφραγισμένου μυστικού θαλάμου.

Η Νεφερτίτη ήταν η βασική σύζυγος του φαραώ Ακενατών, τον οποίο διαδέχθηκε ο φαραώ Σμενκαρέ και στη συνέχεια ο Τουταγχαμών.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X