ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα Σκόπια πιέζουν για την ένταξή τους στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ

Η Βουλγαρία έχει ήδη κατασκευάσει τάφρους προκειμένου να αποτρέψει την είσοδο προσφύγων

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, με στόχο να αποτραπεί το πέρασμα προσφύγων στην ΠΓΔΜ από τη Βουλγαρία, ανακοίνωσαν χθες τα Σκόπια και η Σόφια. Παράλληλα, η ΠΓΔΜ προσπαθεί να εξαργυρώσει τον ρόλο του «αναχώματος» των προσφυγικών ροών με τη διεκδίκηση από την Ε.Ε. ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Ο πρωθυπουργός Μπορίσοφ και ο πρόεδρος Ιβάνοφ συμφώνησαν να πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες κοινές αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις για να διασφαλισθεί ο συνοριακός έλεγχος», αναφέρεται στην ανακοίνωση της βουλγαρικής κυβέρνησης. Περισσότερες λεπτομέρειες για το είδος και τη διάρκεια των ασκήσεων δεν έγιναν γνωστές.

Η Βουλγαρία έχει ήδη κατασκευάσει τάφρους, έχει τοποθετήσει αγκαθωτά συρματοπλέγματα και έχει υψώσει φράχτες προκειμένου να αποτρέψει την είσοδο προσφύγων στο έδαφός της. Πέρυσι, Αφγανός πρόσφυγας έπεσε νεκρός από σφαίρα συνοριοφύλακα κατά το πέρασμα στη Βουλγαρία, ενώ η Μαύρη Θάλασσα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και η διάσχισή της με φουσκωτό από την Τουρκία δεν ενδείκνυται. Παρ’ όλα αυτά, το κλείσιμο των συνόρων Ελλάδας - ΠΓΔΜ είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε νέες απόπειρες εναλλακτικών διαδρομών, για τις οποίες οι χώρες των Βαλκανίων προετοιμάζονται.

Παράλληλα, τα Σκόπια επαναφέρουν μετ’ επιτάσεως στους ξένους αξιωματούχους το αίτημα για ένταξη στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ. «Οι αξιωματούχοι τους πιέζουν για το θέμα αυτό στις εβδομαδιαίες τηλεδιασκέψεις με τις χώρες που βρίσκονται ψηλότερα στον βαλκανικό διάδρομο, καθώς και με Ευρωπαίους αξιωματούχους που επισκέπτονται τη χώρα, όπως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ», έγραψε το περιοδικό Politico.

H ΠΓΔΜ αναγορεύθηκε υποψήφια προς ένταξη στην Ε.Ε. το 2005, αλλά δεν έχει οριστεί ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μέχρις ότου επιλυθεί το θέμα της ονομασίας και τα άλλα εκκρεμή ζητήματα στις σχέσεις με την Αθήνα. Επίσης, το ΝΑΤΟ δεν έχει απευθύνει πρόσκληση στην ΠΓΔΜ μετά το βέτο που άσκησε η Ελλάδα στη διάσκεψη του Βουκουρεστίου το 2008.

Την περασμένη εβδομάδα, σε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Bild, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ είχε εκφράσει βαθιά απογοήτευση για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Για την Ε.Ε. «δεν είμαστε τίποτα. Δεν είμαστε χώρα-μέλος, δεν είμαστε στη Σένγκεν ούτε στο ΝΑΤΟ. Κανείς δεν μας θέλει», είχε πει, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του «έχει πέσει θύμα των ευρωπαϊκών θεσμών, ακούει ψέματα και χειραγωγείται εδώ και 25 χρόνια». Η ΠΓΔΜ ζητεί πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων της ζώνης Σένγκεν, κάτι που η Ε.Ε. αρνείται, με αποτέλεσμα η χώρα να στρέφεται σε διμερείς συνεργασίες, κυρίως με την Αυστρία.

Την Τετάρτη, ο Αυστριακός υπουργός Αμυνας Χανς Πέτερ Ντοσκόζιλ εξέφρασε την πλήρη στήριξη στην ΠΓΔΜ για το κλείσιμο των συνόρων της, «με το οποίο προσφέρει πάρα πολλά σε ολόκληρη την Ε.Ε.». «Η κυβέρνησή μας εξετάζει πώς μπορεί να βοηθήσει, με τεχνικά μέσα, όπως π.χ. με συσκευές νυχτερινής όρασης», είπε ο Ντοσκόζιλ στην εφημερίδα «Βελτ». «Είναι καθοριστικής σημασίας ο βαλκανικός διάδρομος να παραμείνει κλειστός», προσέθεσε. Ο Αυστριακός υπουργός υποστήριξε επίσης ότι με τις νέες εξελίξεις μπορεί να αυξηθούν οι ροές προς τη Βουλγαρία, η οποία πρέπει να αντιμετωπιστεί στη διαπραγμάτευση με την Τουρκία (για την επιστροφή προσφύγων) «ακριβώς όπως η Ελλάδα».

Η ΠΓΔΜ δεν είναι η μόνη χώρα που προσπαθεί να αξιοποιήσει τον ρόλο της στην προσφυγική κρίση για να προσεγγίσει την Ε.Ε. Η πρώτη διδάξασα στον τομέα αυτό είναι, φυσικά, η Τουρκία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση