ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το φάντασμα του τρόμου πάνω από την Ευρώπη

Η μέρα που ξημέρωσε και που «έγινε αυτό που φοβόμασταν» όπως είπε ο Βέλγος Πρωθυπουργός

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

 Η τρομοκρατία έδειξε και πάλι το τυφλό της πρόσωπο σήμερα, με τα χτυπήματα στο Βέλγιο, στο αεροδρόμιο και στο Μετρό της πόλης. Από τις εννιά το πρωί ώρα Κύπρου και μέχρι αυτή τη στιγμή, οι πληροφορίες που καταφτάνουν γύρω από τις λεπτομέρειες των χτυπημάτων είναι αλλεπάλληλες. Κάτι που ήταν αναμενόμενο ήδη από τις πρώτες ώρες και ενώ ακόμη επικρατούσε σύγχυση αναφορικά με το πόσα ήταν τελικά τα χτυπήματα και πόσοι οι νεκροί και οι τραυματίες. 

Ενδεικτικό της ανησυχίας και της ταραχής που επικράτησε στη βελγική πρωτεύουσα είναι το γεγονός πως σχεδόν άμεσα μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα αντέδρασαν πολλοί αξιωματούχοι της ΕΕ, προγραμματισμένες συνεδριάσεις ακυρώθηκαν ενώ επί της ουσίας όλα τα κτίρια της αλλά και οι υπηρεσίες της Ένωσης σε παραλληλισμό με την πόλη των Βρυξελλών μπήκαν σε κατάσταση «Lockdown».

Επί της ουσίας, ήδη από τις 11.30 ώρα Κύπρου, τίποτα δεν κυκλοφορούσε στους δρόμους της πόλης και η ενημέρωση τόσο γύρω από τα χτυπήματα στο αεροδρόμιο όσο και στο Μετρό, πέρασε σε επίπεδο εικόνας με tweets από τη σκηνή, βίντεο που προβλήθηκαν από τα διεθνή ΜΜΕ και παράλληλες ζωντανές μεταδόσεις σε μια προσπάθεια αποτύπωσης της τραγικότητας της κατάστασης όπως εξελισσόταν.

«Είμαστε σε πόλεμο»

Μέσω των κοινωνικών δικτύων τόσο αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες όσο και αρχηγοί κρατών, έσπευσαν να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους στο λαό του Βελγίου. Παράλληλα, ο αριθμός των νεκρών αυξανόταν κατακόρυφα φτάνοντας τελικά τους 35 από τους 11 που έκαναν λόγο οι πρώτες πληροφορίες. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι τραυματίες, ενώ σύγχυση προκλήθηκε και στην Κύπρο από τη μετάδοση «είδησης» για νεκρό συμπατριώτη μας από τα χτυπήματα, κάτι που διέψευσε σε επίσημη ενημέρωση το ΥΠΕΞ, το απόγευμα.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς εκ μέρους της Ε.Επιτροπής ήταν από τους πρώτους που έκαναν δηλώσεις επί του θέματος, ενώ ακολούθησε και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ αλλά και ο Μπαράκ Ομπάμα από την επίσκεψή του στην Κούβα. Αμφότεροι καταδίκασαν τις επιθέσεις και τόνισαν πως θα κάνουν τα πάντα για να βρεθούν οι ένοχοι. Την ίδια ώρα, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του Πενταγώνου και του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ενημερώθηκαν για τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες και το FBI άρχισε να συνεργάζεται με τις βελγικές υπηρεσίες ασφαλείας και άλλες αμερικανικές υπηρεσίες.

Στις 12.30 ήταν πια εμφανές και με το στρατό να κάνει την εμφάνισή του στους δρόμους των Βρυξελλών πως έπαιρνε σάρκα και οστά η δήλωση του Πρωθυπουργού της Γαλλίας κ. Βάλς πως «είμαστε σε πόλεμο».

Ανάληψη ευθύνης

Ενώ ο ένας μετά τον άλλο ηγέτες διαφόρων χωρών καταδίκαζαν την επίθεση στις Βρυξέλλες, οι φωτογραφίες από το μετρό, τα βίντεο με τα ουρλιαχτά του κόσμου που προσπαθούσε να ξεφύγει μέσα από σύννεφα σκόνης και τα διαλυμένα βαγόνια, έκαναν το γύρο του διαδικτύου. Οι δε εικόνες της Επιτρόπου κ. Μονγκερίνι η οποία βρισκόταν για επίσημη επίσκεψη στο εξωτερικό και το ότι δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, έδιναν το στίγμα των όσων βρίσκονταν σε εξέλιξη.

Η ώρα είχε φτάσει πια μια το μεσημέρι και οι πρώτες πληροφορίες που έδειχναν προς ΙΚ, άρχισαν να βγαίνουν στη δημοσιότητα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, μεταδόθηκαν και νέες προειδοποιήσεις από στελέχη της οργάνωσης, για να φτάσουμε λίγο μετά τις δύο όπου και επισήμως όπως μετέδωσαν ξένα δίκτυα, το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για τα χτυπήματα.

Εκείνη την ώρα η βελγική δικαιοσύνη ζήτησε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να μην μεταδίδουν πληροφορίες όσον αφορά την έρευνα που διεξάγεται αυτήν την ώρα για τις δύο επιθέσεις ενώ η Guardian έδωσε στη δημοσιότητα δυο ονόματα πιθανών υπόπτων των Najim Laachraoui και Mohamed Abrini, συνεργοί του Σαλάχ Αμπντεσλάμ.

Η απεσταλμένη της «Κ» στις Βρυξέλλες μετέδιδε τις έρημες εικόνες από τους δρόμους, ενώ οι σημαίες στα κτίρια της ΕΕ κυμάτιζαν μεσίστιες. Παρά το σοκ που υπεστησαν και οι Αρχές των Βρυξελλών, στις 3 το απόγευμα είδε το φως της δημοσιότητας η πληροφορία ότι έρευνες βρίσκονταν σε εξέλιξη για τον εντοπισμό προσώπων που είναι ύποπτα ότι συνδέονται με τις σημερινές τρομοκρατικές επιθέσεις.

Καθώς όμως, όπως και οι ίδιοι οι αξιωματούχοι της χώρας παραδέχονταν, η κατάσταση ήταν χαοτική, επιπρόσθετα μέτρα λαμβάνονταν. Μέσα σε αυτά, η εκκένωση χώρων όπως η εκκένωση του ευρωπαϊκού κτιρίου "Lex", το οποίο βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από το σταθμό του μετρό Μάλμπεκ και άλλων.

Δήλωση ενότητας από «28»

Τις δηλώσεις των αρχηγών κρατών, του Νίκου Αναστασιάδη, του Βλαντιμήρ Πούτιν και άλλων, ακολούθησε και κοινή δήλωση των «28». Σύμφωνα με αυτή, η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει ενωμένη την απειλή, σημείο στο οποίο στάθηκε και νωρίτερα ο Ματέο Ρέντσι.

Οι έρευνες των αρχών, που συνεχίζονταν αδιάκοπα όλη την ημέρα, έφεραν συλλήψεις και στην Ολλανδία αλλά και την ανακάλυψη ενός Καλάσνικοφ στο αεοδρόμιο, ενός γιλέκου με εκρηκτικά, ένας εκρηκτικός μηχανισμός που περιείχε καρφιά, διάφορες χημικές ουσίες και ένα λάβαρο του Ισλαμικού Κράτους όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Η Ευρώπη και ολόκληρος παράλληλα ο κόσμος, προσπαθεί μουδιασμένος να καταλάβει το τι συνέβη και σήμερα και κυρίως, τι σημαίνει ή και τι αλλάζει στην Ευρώπη λόγω της κατάστασης. Πέραν των εκτιμήσεων που γίνονται από τους ίδιους τους πολίτες των Βρυξελλών και όχι μόνο, υπάρχουν εκτενείς ανταποκρίσεις στον Τύπο που ασχολούνται με το ζήτημα ενώ και συγκεκριμένα think tanks ήδη αναλύουν την επόμενη μέρα.

Πέρα από την απώλεια σε ανθρώπινες ζωές που είναι το πρώτιστο, πολλοί είναι εκείνοι που ήδη συζητούν για αλλαγές στη Σένγκεν και όχι μόνο, ενώ αναλύεται και η οικονομική επίπτωση σε πολλαπλά επίπεδα που θα επιφέρει η επόμενη μέρα.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση