ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 15:03
 

Αεροπειρατεία και το 1985 με τις Αιγυπτιακές Αερογραμμές

Η EgyptAir 648 μία από τις πλέον πολύνεκρες τέτοιων περιστατικών στην ιστορία

Newsroom K

Αξίζει να σημειωθεί πως στην EgyptAir 648 έγινε αεροπειρατεία και το 1985 από την τρομοκρατική οργάνωση Abu Nidal (Abu Nidal Organization (ANO)). Η αεροπειρατεία κατέληξε σε επιδρομή στο αεροσκάφος από αιγυπτιακά στρατεύματα και είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς, καθιστώντας την πειρατεία της πτήσης 648 ως μία από τις πλέον πολύνεκρες τέτοιων περιστατικών, στην ιστορία.
Ο αρχικός προορισμός των αεροπειρατών ήταν η Λιβύη, αλλά λόγω της αρνητικής δημοσιότητας που θα είχε η αεροπειρατεία, αν πετούσε προς τη Λιβύη και το γεγονός ότι το αεροπλάνο δεν είχε αρκετά καύσιμα, επιλέχθηκε ως πιο κατάλληλη επιλογή η Μάλτα, η οποία δεν έδωσε τη συγκατάθεσή της για προσγείωση του αεροσκάφους ωστόσο, ο πιλότος κατάφερε να το προσγειώσει. Το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις οδήγησε τους αεροπειρατές στην εκτέλεση ομήρων. Οι διαπραγματεύσεις παρατάθηκαν όσο το δυνατόν περισσότερο και συμφωνήθηκε ότι αιγυπτιακές δυνάμεις θα επιτίθεντο στο αεροπλάνο το πρωί της 25ης Νοεμβρίου, όταν θα εφοδίαζαν το αεροσκάφος με τρόφιμα. Στρατιώτες ντυμένοι σαν υπάλληλοι εστίασης, θα παραβίαζαν την πόρτα και θα επιτίθεντο.

Χωρίς προειδοποίηση, περίπου μιάμιση ώρα πριν από την προγραμματισμένη ώρα της επιδρομής, Αιγύπτιοι καταδρομείς επιτέθηκαν με εκρηκτικά στις πόρτες επιβατών και τις πόρτες του χώρου αποσκευών. Μια εκδοχή λέει πως οι μη εξουσιοδοτημένες εκρήξεις προκάλεσαν στα πλαστικά μέρη εντός του αεροσκάφους φωτιά, προκαλώντας έτσι εκτεταμένης κλίμακας ασφυξία. Από την άλλη πλευρά, οι «Times της Μάλτας», παραθέτοντας πηγές του αερολιμένα κατά την ημέρα του συμβάντος, έκριναν ότι όταν οι αεροπειρατές συνειδητοποίησαν ότι δέχονται επίθεση, πέταξαν χειροβομβίδες στον χώρο των επιβατών, σκοτώνοντας ανθρώπους και ξεκινώντας την πυρκαγιά στο σκάφος. Κατά την έφοδο του αεροσκάφους, σκοτώθηκαν 54 από τους εναπομείναντες 87 επιβάτες, καθώς και δύο μέλη του πληρώματος και ένας αεροπειρατής.

 

 

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Εντοπίστηκαν 40 μετανάστες στην περιοχή του Κάτω Πύργου

«Στείλετε πίσω όλους αυτούς που αποδεδειγμένα είναι ψεύτες και εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς. Και αυ ...»
ΑΚΑ  |  09:49

Παυλόπουλος: Δε νοείται συνομοσπονδία με τη μορφή που κάποιοι θα ήθελαν

«ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ… ΥΠΝΟΒΑΣΙΕΣ Σήμερα, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σεβαστή ανά το παγκόσμιο επειδή, πρωτίστως, ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, Β.Α., Μ.Α.  |  12:16

Βαφτίζουν ως «χαλλούμι» λευκό τυρί από αγελαδινό γάλα

«Συνεχίζεται να επιδοτείτε τους εκατομμυριούχους αγελαδοτρόφους ρε αρνιά, μόλις πρόσφατα αποκαλύφθηκε ...»
Αρμαγεδών  |  08:07

Κόκκινο Γεωργιάδη για τη μείωση φορολογίας στα καύσιμα

«Mήπος ο κύριος θέλει να γίνε της... Γαλλίας???!!!»
ΑΚΑ  |  21:29

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση