ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 20:50
 

Αεροπειρατεία και το 1985 με τις Αιγυπτιακές Αερογραμμές

Η EgyptAir 648 μία από τις πλέον πολύνεκρες τέτοιων περιστατικών στην ιστορία

Newsroom K

Αξίζει να σημειωθεί πως στην EgyptAir 648 έγινε αεροπειρατεία και το 1985 από την τρομοκρατική οργάνωση Abu Nidal (Abu Nidal Organization (ANO)). Η αεροπειρατεία κατέληξε σε επιδρομή στο αεροσκάφος από αιγυπτιακά στρατεύματα και είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς, καθιστώντας την πειρατεία της πτήσης 648 ως μία από τις πλέον πολύνεκρες τέτοιων περιστατικών, στην ιστορία.
Ο αρχικός προορισμός των αεροπειρατών ήταν η Λιβύη, αλλά λόγω της αρνητικής δημοσιότητας που θα είχε η αεροπειρατεία, αν πετούσε προς τη Λιβύη και το γεγονός ότι το αεροπλάνο δεν είχε αρκετά καύσιμα, επιλέχθηκε ως πιο κατάλληλη επιλογή η Μάλτα, η οποία δεν έδωσε τη συγκατάθεσή της για προσγείωση του αεροσκάφους ωστόσο, ο πιλότος κατάφερε να το προσγειώσει. Το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις οδήγησε τους αεροπειρατές στην εκτέλεση ομήρων. Οι διαπραγματεύσεις παρατάθηκαν όσο το δυνατόν περισσότερο και συμφωνήθηκε ότι αιγυπτιακές δυνάμεις θα επιτίθεντο στο αεροπλάνο το πρωί της 25ης Νοεμβρίου, όταν θα εφοδίαζαν το αεροσκάφος με τρόφιμα. Στρατιώτες ντυμένοι σαν υπάλληλοι εστίασης, θα παραβίαζαν την πόρτα και θα επιτίθεντο.

Χωρίς προειδοποίηση, περίπου μιάμιση ώρα πριν από την προγραμματισμένη ώρα της επιδρομής, Αιγύπτιοι καταδρομείς επιτέθηκαν με εκρηκτικά στις πόρτες επιβατών και τις πόρτες του χώρου αποσκευών. Μια εκδοχή λέει πως οι μη εξουσιοδοτημένες εκρήξεις προκάλεσαν στα πλαστικά μέρη εντός του αεροσκάφους φωτιά, προκαλώντας έτσι εκτεταμένης κλίμακας ασφυξία. Από την άλλη πλευρά, οι «Times της Μάλτας», παραθέτοντας πηγές του αερολιμένα κατά την ημέρα του συμβάντος, έκριναν ότι όταν οι αεροπειρατές συνειδητοποίησαν ότι δέχονται επίθεση, πέταξαν χειροβομβίδες στον χώρο των επιβατών, σκοτώνοντας ανθρώπους και ξεκινώντας την πυρκαγιά στο σκάφος. Κατά την έφοδο του αεροσκάφους, σκοτώθηκαν 54 από τους εναπομείναντες 87 επιβάτες, καθώς και δύο μέλη του πληρώματος και ένας αεροπειρατής.

 

 

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Την Τετάρτη τα σπουδαία για την Παιδεία

«Οι γονεις και ολος ο υπολοιπος κοσμος περιμενει απο τον υπουργο, την κυβερνηση ή τον οποιονδηποτε μεσολαβητη ...»
Ντομπρος Κελαηδης  |  04:48

Γεμίζει παράνομους μετανάστες η Κύπρος

«ΑΜΑ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΑΖΕΥΕΤΕ ΠΙΣΩ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ, ΤΕΛΟΣ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ, ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΟΤΙ ΑΛΛΟΙ ΔΕΝ ...»
ΚΡΙΣΤΟΦΕΡ  |  13:31

Ζητούν μετάθεση συνάντησης οι Εκπαιδευτικοί

«Ολοι οι γονεις και ο υπολοιπος κοσμος ζητα απο την κυβερνηση να προχωρησει σε επιβολη μετρων για μειωση ...»
Ντομπρος Κελαηδης  |  18:29

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση