ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου «καίει» την Τουρκία

Νέα κρίση στις σχέσεις Άγκυρας και Βρυξελλών

Η νέα έκθεση του Κοινοβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Τουρκία προκαλεί νέα κρίση στις σχέσεις Άγκυρας-Βρυξελλών. Η Άγκυρα επιστρέφει την έκθεση στις Βρυξέλλες χαρακτηρίζοντάς την «απαράδεκτη».

Η ευρωπαϊκή έκθεση ασκεί κριτική στην τουρκική πλευρά στα πεδία του εκδημοκρατισμού, του κουρδικού ζητήματος και της ελευθεροτυπίας. Επίσης, ασκεί κριτική στον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Υπογραμμίζει ότι η Τουρκία απομακρύνεται από τις ευρωπαϊκές αρχές και ότι τα τελευταία χρόνια έχει επιβραχυνθεί ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων στη γειτονική χώρα.

Η Ε.Ε. ζητεί από την Άγκυρα να λάβει νέες πρωτοβουλίες για να εμποδιστούν οι επιθέσεις κατά του Τύπου. Παράλληλα, ζητεί από το ΡΚΚ να τερματίσει την ένοπλη δράση του. Υπενθυμίζει δε στην Άγκυρα ότι οι επιχειρήσεις κατά του ΡΚΚ δεν πρέπει να στρέφονται κατά του άμαχου πληθυσμού.

Στα πεδία του εκδημοκρατισμού και των βασικών ελευθεριών, η ευρωπαϊκή έκθεση τονίζει ότι η Τουρκία χρειάζεται νέες μεταρρυθμίσεις.
Ακόμη, αναφέρεται στη σημασία της προστασίας του κοσμικού καθεστώτος, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και στην υπεράσπιση των βασικών ελευθεριών.

Η Κati Piri τονίζει ότι με βάση τα ευρήματα της νέας έκθεσης, η άρση των τουριστικών θεωρήσεων για τα τουρκικά διαβατήρια εντός των επόμενων μηνών είναι μία ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση.

Η αντίδραση της Άγκυρας στη νέα έκθεση των Βρυξελλών υπήρξε άμεση. Ο υπουργός Ε.Ε. της Τουρκίας Βολκάν Μποζκίρ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα επιστρέψει την έκθεση στην Ε.Ε. Ο ίδιος διαφωνεί με την Ε.Ε., η οποία ζητεί από την Τουρκία να αναγνωρίσει την Αρμένικη Γενοκτονία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση