ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στους 77 οι νεκροί από σεισμό 7,8 ρίχτερ στo Εκουαδόρ

Προειδοποιήσεις για σεισμικά κύματα ή τσουνάμι απο τις τοπικές αρχές

Kathimerini.gr

Νέα Ενημέρωση:

Τουλάχιστον 77 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 580 τραυματίστηκαν από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας στα ανοιχτά των ακτών του Ισημερινού στον Ειρηνικό, σύμφωνα με νέο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο αντιπρόεδρος Χόρχε Γκλας. "Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί τις προσεχείς ώρες", σημείωσε ο Γκλας σε δηλώσεις που έκανε στα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας, αναθεωρώντας επίσης προς τα πάνω το μέγεθος του σεισμού σε 7,8 από 7,6 που είχε ανακοινώσει ο ίδιος νωρίτερα.

Ο Γκλας, ο οποίος ασκεί χρέη προέδρου εν τη απουσία του προέδρου Ραφαέλ Κορέα στο Βατικανό, επισήμανε εξάλλου ότι ο σεισμός αυτός ήταν ο ισχυρότερος που έχει σημειωθεί στον Ισημερινό από το 1979 και υπογράμμισε ότι "όλες οι δυνάμεις επιβολής του νόμου βρίσκονται σε κατάσταση υψίστου συναγερμού για να προστατεύσουν τη ζωή των συμπολιτών τους". Νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι οι νεκροί ανέρχονται σε 28.

Προηγούμενη Ενημέρωση:

Τουλάχιστον 41 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Εκουαδόρ, σύμφωνα με το Reuters, εξαιτίας του ισχυρού σεισμού μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος έπληξε το δυτικό τμήμα της χώρας.

Μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους 41 άνθρωποι, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της χώρας Χόρχε Γκλας, σημειώνοντας πως ήταν ο ισχυρότερος σεισμός που έπληξε το Εκουαδόρ από το 1979.

Οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα ανέβει, ενώ μιλούν για σημαντικές ζημιές που σημειώθηκνα ειδικά στην περιοχή της Γκουαγιακίλ.

Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στα ανοικτά των ακτών του Εκουαδόρ, με τους πολίτες τρομοκρατημένους να βγαίνουν στους δρόμους της πρωτεύουσας Κίτο, εν μέσω προειδοποιήσεων για σεισμικά κύματα, ή τσουνάμι, που αναμένεται να πλήξουν τις ακτές της χώρας των Άνδεων, γι' αυτό και οι αρχές προέτρεψαν τους κατοίκους των παράκτιων περιοχών να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Προηγούμενη Ενημέρωση:

Σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε την κεντρική ακτή του Ισημερινού το Σάββατο, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 41 ατόμων. Σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιντούτο, το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν μόλις 19 χιλιόμετρα και το επίκεντρό του κοντά σε μία αραιοκατοικημένη περιοχή με μικρά, ψαράδικα χωριά, τα οποία είναι δημοφιλή στους τουρίστες.

Ο αντιπρόεδρος του Ισημερινού, Χόρχε Γκλας, δήλωσε ότι κηρύχθηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην χώρα. «Έχουμε 16 νεκρούς στην πόλη Πορτοβιέχο, 10 στην Μάντα, δύο στην επαρχία Γκουάσα», δήλωσε ο Γκλας σε συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι κηρύχθηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε όλη τη χώρα «για να διαφυλαχθεί η δημόσια τάξη».

Η κυβέρνηση του Ισημερινού ανακοίνωσε πως ο σεισμός έχει προκαλέσει «σημαντικές ζημιές» στο επίκεντρό του και σε άλλες περιοχές, όπως η Γκουαγιακίλ.

Εικόνες που έστειλε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς η κυβέρνηση της χώρας απεικονίζουν μια γέφυρα να έχει καταρρεύσει στην παραθαλάσσια πόλη Γκουαγιακίλ και έναν πύργο να έχει καταρρεύσει στο αεροδρόμιο της πόλης Μάντα.

Τμήματα της πρωτεύουσας δεν έχουν ηλεκτροδότηση ούτε τηλεφωνία, και πολλοί επικοινωνούν μόνο μέσω της εφαρμογής Whatsapp. Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωση απεικονίζουν ρωγμές σε τείχους εμπορικών κέντρων.

«Ήμουν στο σπίτι μου κι έβλεπα μια ταινία κι όλα άρχισαν να κουνιούνται. Έτρεξα έξω στον δρόμο και δεν ξέρω τι θα γίνει τώρα», ανέφερε η Λορένα Κασάρες, 36 χρονών, εργαζόμενη σε μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών στο Κίτο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X