ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Παρουσία του ΝΑΤΟ και νοτίως της Κρήτης

Ζήτημα επέκτασης της επιχείρησης Ε.Ε.-ΝΑΤΟ έθεσε ο κ. Πάνος Καμμένος

Kathimerini.gr

Ζήτημα επέκτασης της επιχείρησης Ε.Ε.-ΝΑΤΟ από την κεντρική Μεσόγειο και προς τα νότια της Κρήτης έθεσε χθες στην σύνοδο υπουργών Αμυνας της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο και ο κ. Πάνος Καμμένος. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας όπως και ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, μια ημέρα νωρίτερα έθεσαν ζήτημα ενίσχυσης των υφιστάμενων επιχειρήσεων στη Μεσόγειο. Σε περίπτωση προώθησης μιας τέτοιας επιχείρησης, πρακτικά στην περιοχή από τα στενά της Σικελίας μέχρι και τα νότια της Κρήτης και το Αιγαίο βορειότερα, ναυτικές δυνάμεις της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ θα δρουν σε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της Μεσογείου, με σκοπό τη συμβολή στην απώθηση των προσφυγικών ροών από την Ασία και την Αφρική.

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι παρά την αναποτελεσματικότητά της, η δράση της SNMG-2 στο Αιγαίο, αλλά και η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, θεωρούνται από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ως δύο μοντέλα που μπορεί να επεκταθούν στην υπόλοιπη Μεσόγειο και στις χώρες που τις περιβάλλουν. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ιδίως οι Ιταλοί επιθυμούν σύμφωνο ανάλογο με εκείνο που συνήφθη ανάμεσα στην Ε.Ε. και την Τουρκία και με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, από όπου τις τελευταίες εβδομάδες η Ιταλία έχει δεχθεί πολύ σημαντικές πιέσεις.

Σε αυτό το κλίμα, ήταν και οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Καμμένου από το Λουξεμβούργο, από όπου ζήτησε «να καθοριστεί ο αμυντικός χώρος της Ε.Ε. και τόνισε ότι «στη νότια Ευρώπη η νοητή γραμμή ξεκινά από την Ισπανία και καταλήγει στην Κύπρο».

Ο κ. Καμμένος επέστρεψε στην Αθήνα, όπου υποδέχθηκε τη Γερμανίδα ομόλογό του κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάγιεν, η οποία βρέθηκε στην Ελλάδα, ενώ στο πλαίσιο της επίσκεψής της είχε προγραμματισθεί και η μετάβαση στο «Bonn», τη γερμανική ναυαρχίδα της νατοϊκής μοίρας στο Αιγαίο. Δεν είναι η πρώτη υπουργός που επισκέπτεται πλοίο στο Αιγαίο. Είχε προηγηθεί και η Ολλανδή υπουργός Αμύνης κ. Γιάνιν Πλάσερτ, που είχε μεταβεί στη φρεγάτα «Van Amstel» που έχει παραχωρηθεί στη νατοϊκή δύναμη από την κυβέρνηση της Χάγης.

Οι επισκέψεις των δύο υπουργών, καθώς και η αυριανή άφιξη του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην Αθήνα, αποτελούν, μεταξύ άλλων, προσπάθεια να διατηρηθεί ζωντανή μια δράση με περιορισμένα, ώς αυτή τη στιγμή, χειροπιαστά αποτελέσματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση