ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Παμούκ: Πιο σκληρά μέτρα για την ελευθερία έκφρασης στην Τουρκία

Πιο σκληρή γραμμή σε θέματα ελευθερίας έκφρασης στη Τουρκία ζητά από Ευρώπη ο Ορχάν Παμούκ

ΚΥΠΕ

Η Τουρκία χρησιμοποιεί την κατηγορία προσβολής του Προέδρου της Ταγίπ Ερντογάν για να εκφοβίσει τους αντιπάλους της και να επιβάλει σιωπή στη διαφωνία και οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να ακολουθήσουν πιο σκληρή γραμμή σε σχέση με την Άγκυρα και την ελευθερία της έκφρασης, δήλωσε τη Τρίτη ο βραβευμένος με Νόμπελ λογοτεχνίας Ορχάν Παμούκ.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters οι εισαγγελικές αρχές έχουν ανοίξει περισσότερες από 1.800 υποθέσεις με την κατηγορία της προσβολής του Ερντογάν από τότε που έγινε Πρόεδρος το 2014, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, σκιτσογράφων και εφήβων.

Γερμανός κωμικός αντιμετωπίζει κατηγορίες αφότου σατίρισε τον Ερντογάν στη Γερμανική τηλεόραση.

Μιλώντας μετά από δικαστική ακρόαση εναντίον του Μουράτ Μπελγκέ, επίσης συγγραφέα και ακαδημαϊκού που κατηγορήθηκε ότι προσέβαλε τον Ερντογάν στην στήλη της εφημερίδας του, ο κ. Παμούκ ανέφερε ότι η Ευρώπη πρέπει να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στο ιστορικό της Τουρκίας σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης την ώρα που καταλήγει σε συμφωνίες για την φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων εισόδου και την μετανάστευση.

«Αυτό δεν έχει τίποτα να κάνει με την προσβολή εναντίον του Προέδρου. Αυτό έχει να κάνει μόνο με την φίμωση της αντιπολίτευσης. Αυτό έχει να κάνει με τον εκφοβισμό ανθρώπων και την επικράτηση του φόβου στην χώρα έτσι ώστε κανείς να μην ασκεί κριτική στην κυβέρνηση», δήλωσε στο Reuters.

Η Τουρκία έχει μια μακρά ιστορία του να χρησιμοποιεί τα δικαστήρια για πολιτικές μάχες.

Ο 64χρονος Παμούκ, δικάστηκε και ο ίδιος πριν από 10 χρόνια για κατηγορίες «προσβολής της Τουρκικής οντότητας (Turkishness)» για δηλώσεις του σε σχέση με τις μαζικές δολοφονίες Αρμένιων και Κούρδων. Οι κατηγορίες αργότερα αποσύρθηκαν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι ανοιχτός στην κριτική και την διαφωνία αλλά πως τραβάει τη γραμμή στις προσβολές και ότι οι δικηγόροι του θα συνεχίσουν να προωθούν υποθέσεις εναντίον όσων τον προσβάλλουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση