ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τουρκία: Προχωρούν σε άρση ασυλίας δεκάδων βουλευτών

Με πρόφαση τον «πόλεμο» της χώρας κατά της «τρομοκρατίας»

Οι φάκελοι δεκάδων μελών της τουρκικής εθνοσυνέλευσης έχουν ανοίξει προ πολλού και αυτή την στιγμή απασχολούν τις διωκτικές αρχές και τους εισαγγελείς. Η τουρκική κυβέρνηση πιέζει τους δικαστές και τους εισαγγελείς για «γρήγορα αποτελέσματα» με το σκεπτικό ότι την προκειμένη στιγμή δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο στον «πόλεμο» της Τουρκίας με την «τρομοκρατία».

Πηγές αναφέρουν ότι τις επόμενες εβδομάδες η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας θα προχωρήσει στην άρση της ασυλίας εκατοντάδων βουλευτών. Πολλοί από αυτούς είναι Κούρδοι και μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών.

Η «Κ» πληροφορείται ότι οι διωκτικές αρχές ετοιμάζονται να οδηγήσουν με συνοπτικές διαδικασίες δεκάδες βουλευτές πίσω από τα κάγκελα των φυλακών και των κρατητηρίων. Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης πιστεύουν ότι η καλύτερη άμυνα είναι πλέον η αντεπίθεση, δηλαδή οι διώξεις και οι φυλακίσεις των Κούρδων βουλευτών, πολιτικών και ακτιβιστών.

Πληροφορίες από τους κόλπους του κουρδικού κινήματος φέρουν το κίνημα να είναι προετοιμασμένο για όλα τα ενδεχόμενα. Το εναλλακτικό σχέδιο του κουρδικού κινήματος εστιάζει στην λειτουργία μιας εναλλακτικής, τοπικής βουλής στο Ντιγιάρμπακιρ, για πρώτη φορά στην σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας. Συγκεκριμένα, σε περίπτωση που η τουρκική κυβέρνηση «διώξει» μαζικά βουλευτές από την εθνοσυνέλευση, όσοι παραμείνουν ελεύθεροι θα συγκαλέσουν κουρδική εθνοσυνέλευση στην πρωτεύουσα του Κουρδιστάν της Τουρκίας, στο Άμεντ, δηλαδή στο Ντιγιάρμπακιρ. Το πρώτο σχετικό μήνυμα έχει ήδη δοθεί στην δημοσιότητα πριν από λίγες ώρες από τον συνπρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, Σελαχαττίν Ντεμίρτας. Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι οι λαοί της Τουρκίας έχουν εναλλακτικές λύσεις και δεν είναι καταδικασμένοι σε μια και μοναδική βουλή.

Εν τω μεταξύ, η κουρδική πλευρά δεν κρύβει την πικρία της απέναντι στην στάση της Δύσης για τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στην Τουρκία. Οι Κούρδοι πιστεύουν ότι η Ε.Ε. επιλέγει να απομακρυνθεί από την δημοκρατία και τις ανθρωπιστικές αρχές με απώτερο στόχο την περιφρούρηση των καπιταλιστικών και ιμπεριαλιστικών συμφερόντων.

Σημειώνεται ότι στην Άγκυρα συζητείται το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών κατά τους επόμενους μήνες. Μετά την ενδεχόμενη φυλάκιση των Κούρδων βουλευτών, γίνονται αναφορές ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ενδέχεται να προχωρήσει αστραπιαία σε πρόωρες εκλογές για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία που θα του επιτρέψει να αλλάξει το σύνταγμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση