ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Οχι» Ολάντ στην υπογραφή συμφωνίας TTIP

Με την παρούσα μορφή της απειλούνται τα συμφέροντα της Γαλλίας

Kathimerini.gr

Την αντίθεσή του «στην παρούσα συγκυρία» στην υπογραφή της προταθείσας Διατλαντικής Συνεργασίας για το Εμπόριο και τις Επενδύσεις (TTIP) εξέφρασε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, στον απόηχο των αποκαλύψεων της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace για την υποβάθμιση των κανόνων προστασίας των Ευρωπαίων καταναλωτών ως αποτέλεσμα της συνθήκης. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Παρίσι, ο πρόεδρος Ολάντ είπε: «Οπως έχουν σήμερα τα πράγματα στις διεθνείς διαπραγματεύσεις, η γαλλική θέση συνοψίζεται σε ένα “όχι” απέναντι στην TTIP». Νωρίτερα χθες, ο υφυπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της Γαλλίας, Ματιάς Φεκλ, είχε τονίσει ότι μία προσωρινή αναστολή των συνομιλιών μεταξύ Ευρωπαίων και Αμερικανών για την TTIP ήταν «πολύ πιθανή», καταγγέλλοντας την Ουάσιγκτον ότι εμμένει πεισματικά στις θέσεις της.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είχε ήδη προειδοποιήσει τις ΗΠΑ στις 14 Απριλίου, ότι η συνθήκη TTIP με την παρούσα μορφή της απειλούσε τα συμφέροντα της Γαλλίας.

«Εμείς, εδώ στη Γαλλία, έχουμε υποχρέωση να προστατεύσουμε κάποιες θεμελιώδεις αρχές. Η συνθήκη απειλεί το μέλλον της γεωργίας μας. Η προάσπιση της γαλλικής επαρχίας σημαίνει την προστασία του τρόπου ζωής μας», είπε χθες ο Γάλλος πρόεδρος, μιλώντας σε συνέδριο με αφορμή την επέτειο σύστασης της κυβέρνησης του Λαϊκού Μετώπου το 1936.

Γάλλοι ειδικοί συμφωνούν με τις προειδοποιήσεις του κ. Φρανσουά Ολάντ. Η μέση αγροτική εκμετάλλευση στη Γαλλία είναι της τάξης των 50 στρεμμάτων, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες το εμβαδόν αυτό φθάνει τα 680 στρέμματα. Η αγροτική παραγωγή στην Ευρώπη είναι λιγότερο εντατική, ενώ τα εργατικά χέρια είναι δαπανηρότερα. Τα γνωρίσματα αυτά καθιστούν την TTIP ασύμφορη για την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Την ίδια ώρα, οι αμερικανικοί κανόνες σε ό,τι αφορά τις ορμόνες και τα αντιβιοτικά στην κτηνοτροφία είναι πολύ πιο χαλαροί από τους ευρωπαϊκούς. Η αυστηρή τήρηση των ευρωπαϊκών ΠΟΠ (προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης) δεν θα ισχύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που θα καταφέρει ισχυρό πλήγμα στις ευρωπαϊκές εξαγωγές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Κόσμος  |  Ολάντ  |  Γαλλία  |  ΗΠΑ  |  TTIP

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X