ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φόβοι Αυστρίας για τον νέο καταυλισμό της Ουγγαρίας

Την περασμένη Τρίτη η αυστριακή Αστυνομία συνέλαβε διακινητή με πέντε Αφγανούς

Kathimerini.gr

Εναν νέο φράκτη στα σύνορά της με την Ουγγαρία επιθυμεί η Αυστρία, φοβούμενη ότι η γειτονική χώρα θέλει διακριτικά να «ξεφορτωθεί» τους πρόσφυγές της. Αυτή είναι η ερμηνεία που δίνει η Βιέννη στην ενέργεια της Βουδαπέστης να κλείσει τον καταυλισμό στα σύνορα με τη Σερβία και να ανοίξει έναν νέο, ακριβώς δίπλα στα αυστροουγγρικά σύνορα. Με δεδομένο ότι Αυστρία και Γερμανία συνιστούν τη Γη της Επαγγελίας για τους περισσότερους μετανάστες, η κίνηση της Ουγγαρίας θεωρείται πως δεν είναι τυχαία. Οπως γράφει στο χθεσινό της φύλλο η εφημερίδα Welt, την περασμένη Τρίτη η αυστριακή αστυνομία συνέλαβε διακινητή με πέντε Αφγανούς, οι οποίοι προέρχονταν από τον καταυλισμό στο Κορμέντ της Ουγγαρίας. Υποτίθεται ότι η ουγγρική κυβέρνηση είχε επιλύσει το θέμα των προσφύγων με την κατασκευή φράκτη, το κλείσιμο της βαλκανικής οδού και ως απόρροια της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας. Με όλα αυτά τα δεδομένα δεν θα έπρεπε να περνάει ούτε ένας πρόσφυγας τα αυστριακά σύνορα, εκτιμά η Welt. Παρ’ όλα αυτά, καθημερινά προσπαθούν να περάσουν τον φράκτη 500 άνθρωποι και 150 το πετυχαίνουν, ένας αριθμός μεγάλος για την περιορισμένη χωρητικότητα των ουγγρικών στρατοπέδων. Συνολικά, από την αρχή του χρόνου έχουν φτάσει στην Ουγγαρία 12.000 αιτούντες άσυλο. Από αυτούς ουδείς θέλει να κάνει αίτηση για άσυλο στην Ουγγαρία, αλλά αν το κάνει, έχει τη δυνατότητα να καταλύσει σε μια ανοιχτή δομή και άρα να αποδράσει με τελικό προορισμό τη Γερμανία ή την Αυστρία. Η ουγγρική εφημερίδα Népszabads ανέφερε πρόσφατα ότι 10.000 έχουν εξαφανιστεί χωρίς ίχνος.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Βρετανία ανακοίνωσε χθες ότι θα υποδεχθεί ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, την Ιταλία ή τη Γαλλία πριν από τη συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας. Κανένας αριθμός δεν έχει ανακοινωθεί προς το παρόν σχετικά μ’ αυτή τη νέα πρωτοβουλία, που οργανώθηκε από κοινού με τη ΜΚΟ Save the Children. Αποτελεί μείζονα αλλαγή στην πολιτική της κυβέρνησης Κάμερον, η οποία αρνούνταν μέχρι τώρα να υποδεχθεί πρόσφυγες που βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη. «Η κυβέρνηση υιοθετούσε ανέκαθεν μια διπλή προσέγγιση για να διαχειριστεί την κρίση των μεταναστών: βοηθάει τους πιο ευάλωτους χωρίς να ενθαρρύνει νέες επικίνδυνες διελεύσεις προς την Ευρώπη. Η προσέγγιση θα συνεχιστεί μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, περιορίζοντας την υποδοχή στα παιδιά που έχουν καταγραφεί πριν από τη συμφωνία για το μεταναστευτικό της Ε.Ε. με την Τουρκία, που τέθηκε σε ισχύ στις 20 Μαρτίου», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού. Την ίδια στιγμή, στη Γαλλία διαδηλωτές συγκρούονταν με την Αστυνομία, που προσπάθησε να απομακρύνει μετανάστες, οι οποίοι είχαν κατασκηνώσει σε ένα άδειο γυμνάσιο του Παρισιού.

Σχεδόν 300 μετανάστες από το Σουδάν, την Ερυθραία και ελάχιστοι από τη Συρία ζούσαν στο σχολείο τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με τον αρχηγό της Αστυνομίας του Παρισιού, Μισέλ Καντό. Οι Αρχές διέταξαν την εκκένωση του σχολείου και οι άντρες της Αστυνομίας έφτασαν τo χάραμα για να τους απομακρύνουν. Χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να διαλύσουν τους διαδηλωτές που έφραξαν την είσοδο του σχολείου Ζαν Ζορές στο Παρίσι, ενώ κάποιοι μασκοφόροι επιτέθηκαν με βαριά αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών. Μεταξύ των ακτιβιστών υπήρχαν και μέλη του εθνικού κινήματος διαμαρτυρίας κατά των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας. Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένους καταυλισμούς. Οι γαλλικές Αρχές έχουν απομακρύνει επανειλημμένως μετανάστες που έχουν κατασκηνώσει σε δημόσια κτήρια τους τελευταίους μήνες.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X