ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 07:00
 

Τουρκικά ΜΜΕ: Ο Νταβούτογλου χάνει πρωθυπουργία και αρχηγία του ΑΚΡ

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις απασχολούν έντονα στην Άγκυρα

Newsroom K

O τουρκικός Τύπος προβάλλει εκτενώς τις χθεσινές πολιτικές εξελίξεις από την χθεσινοβραδινή συνάντηση Ερντογάν –Νταβούτογλου διάρκειας μιας ώρας και 40 λεπτών στην οποία φαίνεται ότι αποφασίστηκε η διενέργεια έκτακτου συνεδρίου του ΑΚΡ και μάλιστα πριν την περίοδο του Ραμαζανίου στο οποίο ο π/θ Νταβούτογλου δεν θα είναι υποψήφιος για την αρχηγία του ΑΚΡ. Σήμερα στις 11.00 π.μ θα υπάρξει συνάντηση Νταβούτογλου με την Επιτροπή Κεντρικής Διοίκησης του ΑΚΡ και θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου κατά την οποία ο Νταβούτογλου αναμένεται να ανακοινώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος για την αρχηγία στο Συνέδριο του Κόμματος και ότι θα αποχωρήσει προσεχώς και από την Πρωθυπουργία. Πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου σύμφωνα με την Hurriyet είναι η 22α Μαϊου.

Η Hurriyet αναφέρει ότι εκτός από την απομάκρυνση του από την αρχηγία του ΑΚΡ ο Νταβούτογλου θα απομακρυνθεί και από την Πρωθυπουργία . Η εφημερίδα αναφέρει ότι χθες ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Καραμάν και άλλοι αξιωματούχοι προσπάθησαν να μεσολαβήσουν για την εκτόνωση της πολιτικής έντασης, ωστόσο Ερντογάν και Νταβούτογλου έδωσαν σαφείς ενδείξεις ότι δεν μπορούν πλέον να συνεργαστούν , ωστόσο συμφώνησαν στην διαδικασία έκτακτου συνεδρίου για να μην αναγκαστεί ο Νταβούτογλου σε παραίτηση .

Η Aydinlik φέρνει στο προσκήνιο σενάρια πρόωρων εκλογών στα τέλη Αυγούστου ή το αργότερο εντός του φθινοπώρου. Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο Ερντογάν αρκετό καιρό πριν έχει σχεδιάσει την προσφυγή στις κάλπες όταν διαπίστωσε ότι οι πολιτικές εντάσεις του φαλκιδεύουν τα σχέδια για την εισαγωγή προεδρικού συστήματος.

Η Taraf επισημαίνει ότι στην χθεσινή του τακτική ομιλία προς τους περιφερειακούς επάρχους ο Ερντογάν αφού σημείωσε ότι η Τουρκία χρειάζεται νέο Σύνταγμα και προεδρικό σύστημα χωρίς άλλη καθυστέρηση, τόνισε στους επάρχους «να μην λησμονούν το πώς απέκτησαν τις θέσεις τους» . Η εφημερίδα αναφέρει ότι η αποστροφή αυτή του λόγου του Ερντογάν συνιστούσε μήνυμα προς τον Νταβούτογλου πριν την χθεσινή τους συνάντηση.

Η Cumhuriyet κάνει λόγο για «πραξικόπημα του Παλατιού» και για εξοβελισμό του Νταβούτογλου ο οποίος –σύμφωνα με την εφημερίδα- πληρώνει τον λογαριασμό για την κλιμάκωση της τρομοκρατίας και το πρόβλημα με την Συρία . Οι αποτυχίες της εξωτερικής πολιτικής στην Συρία και η αποτυχία ολοκλήρωσης του πολέμου κατά της τρομοκρατίας ήταν οι κύριες αιτίες δημιουργίας δυσαρμονίας μεταξύ Ερντογάν και Νταβούτογλου . Και η εφημερίδα αυτή κάνει εκτίμηση για διενέργεια πρόωρων εκλογών .

Ποιοι οι πιθανοί αντικαταστάτες

Ο αρθρογράφος της Hurriyet Abdulkadir Selvi αναφέρει ότι όταν χθες ο Νταβούτογλου τηλεφώνησε στον Ερντογάν να του διαμαρτυρηθεί επειδή κομματικοί παράγοντες κατ’ εντολή Ερντογάν μάζευαν υπογραφές για την διενέργεια έκτακτου συνεδρίου, ο Ερντογάν απάντησε στον Νταβούτογλου «Αυτό είναι φυσικό. Αφού εγώ είμαι ο ηγέτης τους» .

Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι πριν την χθεσινοβραδινή έκτακτη συνάντηση Ερντογάν-Νταβούτογλου, ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Υπουργό Εσωτερικών Εφκάν Αλά, τον Υπουργό Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ, και τον Υπουργό Μεταφορών Μπιναλί Γιλντιρίμ και ότι παρά τις προαπσέθειςς εκτόνωσης της έντασης ο Ερντογάν δεν δέχθηκε εναλλακτικές λύσεις και φάνηκε αποφασισμένος να απομακρυνθεί ο Νταβούτογλου και να ορίσει διάδοχό του .

Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι πιθανοί διάδοχοι του Νταβούτογλου ( δεν διευκρινίζει αν εννοεί για την προεδρία του ΑΚΡ ή /και για την Πρωθυπουργία) είναι οι:
- Υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ,
- Υπουργός Μεταφορών Μπιναλί Γιλντιρίμ, ,
- Υπουργός Υγείας Μεχμέτ Μουεζίνογλου ,
- Υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ
- ο Αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος της κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς.

Ο αρθρογράφος προσθέτει ότι πλέον ανοίγει μια νέα σελίδα για το ΑΚΡ και ότι σύμφωνα με κάποιους παρατηρητές κριτήριο για την επιλογή π/θ είναι οι σχέσεις του με τον Ερντογάν , ενώ άλλοι παρατηρητές κάνουν λόγω για επιλογή τεχνοκράτη.

Η Milliyet συμπληρωματικά αναφέρει ότι υποψήφιος διάδοχος του Νταβούτογλου είναι ο Υφυπουργός ΕΕ Μεχμέτ Αλί Σαχίν

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

43χρονος εξωθούσε γυναίκες στην πορνεία

«Kάποτε κάποιος υπουργός εφεύρε τη μέθοδο εξάληψης των προαγωγών (πατρώνων) και για μια 20ετία εξηλήφτηκαν! ...»
knak  |  10:11

Σήμερα στην «Κ»: Σε βαθιά κρίση οι θεσμοί στην Κύπρο

«Όταν αξιωματούχοι αποδεικνύονται λερωμένοι, μην περιμένετε χαΐρι! »
knak  |  10:08

Ο τουρκικός στρατός εμποδίζει το άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας

«Ας είναι καλά οι θερμοκέφαλοι! Με κλειστό οσόφραγμα και στείλαμε το μισό τουριαμό στα Καταχόμενα... ...»
Pink  |  08:11

#PoliticsBlog Ο πιο εύκολος αντίπαλος, η Λουτ και το αγνοούμενο πόρισμα

«Εσύ και ο συνομιλητής σου, που πολύ βολικά δεν αναφέρεις ποιος είναι, πρέπει να αντιληφθείτε ότι ανήκετε ...»
Yiannos  |  10:15

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση