ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τρεις συλληφθέντες για απόπειρα εναντίον του δημοσιογράφου Τζαν Ντιουν

Λίγο πριν ανακοινωθεί η ποινή φυλάκισης που επεβλήθη στον ίδιο και τον Ερντέμ Γκιούλ

ΚΥΠΕ

Τρεις είναι συνολικά οι συλληφθέντες για την επίθεση εναντίον του δημοσιογράφου Τζαν Ντιουντάρ χθες έξω από το Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, λίγο πριν ανακοινωθεί η ποινή φυλάκισης που επεβλήθη στον ίδιο και τον Ερντέμ Γκιούλ για “αποκάλυψη κρατικών μυστικών”.

Σύμφωνα με την Χουριέτ, μαζί με τον Μουράτ Σ. που διενήργησε την απόπειρα δολοφονίας του Διευθυντή της Τζουμχουριέτ, συνελήφθησαν άλλα δύο άτομα στα οποία είχε πει ότι θα προέβαινε σε αυτή την πράξη. Ο ίδιος ανέφερε στην αστυνομία ότι δεν πήρε εντολή από κανέναν, έμαθε από τα ΜΜΕ ότι ο Ντιουντάρ θα μετέβαινε στο Δικαστήριο και πήγε μόνος του γιατί ήθελε να το δώσει ένα μάθημα.

Το περιστατικό συνέβη στο διάλειμμα του Δικαστηρίου πριν την ανακοίνωση της καταδικαστικής απόφασης των δύο δημοσιογράφων που βγήκαν από το κτίριο για να πιουν έναν καφέ, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο. Τον δράστη πάντως φέρεται να ακινητοποίησαν η σύζυγός του Ντιουντάρ και ένας Βουλευτής του ΡΛΚ που τον συνόδευαν. Κατόπιν παρενέβησαν αστυνομικοί για να τον συλλάβουν.

Αν και δεν γνωρίζει την ταυτότητα του δράστη, ο Ντουντάρ τόνισε πως του είναι γνώριμοι όσοι τον έχουν στοχοποιήσει.

«Δεν γνωρίζω αυτόν που μου επιτέθηκε. Γνωρίζω πολύ καλά όμως εκείνους που με έχουν στο στόχαστρο. Είναι λογικό ένας δημοσιογράφος που είναι για τόσους μήνες στο στόχαστρο, να βιώνει τέτοια πράγματα. Ελπίζω εκείνοι που με στοχοποιούν να πήραν το μάθημά τους», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Τζαν Ντιουντάρ καταδικάστηκε σε κάθειρξη πέντε χρόνων και δέκα μηνών και ο Ερντέμ Γκιούλ, επικεφαλής του γραφείου της Τζουμχουριέτ στην Άγκυρα, σε πέντε χρόνια.

Την υπόθεση εναντίον των δύο δημοσιογράφων της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας είχε καταχωρήσει ως παραπονούμενος ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν. Μια από τις κατηγορίες αφορούσε και την προσπάθεια για ανατροπή της κυβέρνησης. Οι δύο δημοσιογράφοι αφέθηκαν ελεύθεροι εν αναμονή της έφεσης. Το δικαστήριο αποφάσισε επίσης την αναβολή της ακρόασης για την κατηγορία περί σύνδεσης με τρομοκρατική ομάδα. Στην Ουάσιγκτον, το αμερικανικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του εξέφρασε ανησυχία για την απόφαση και κάλεσε τις τουρκικές αρχές να "υποστηρίξουν την ανεξάρτητη και αδέσμευτη δημοσιογραφία που αποτελεί βασικό στοιχείο κάθε δημοκρατικής, ανοικτής κοινωνίας”.

Το 2014, η Τζουμχουριέτ είχε δημοσιοποιήσει βίντεο, στο οποίο εμφανίζονταν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες να εφοδιάζουν με όπλα τους τζιχαντιστές.

«Αυτή η ποινή δεν μας επιβλήθηκε μόνο για να μας καταπιέσει και να μας σιωπήσει. Αυτές οι σφαίρες δεν έπεσαν μόνο για να μας κάνουν να σωπάσουμε, να μας καταπιέσουν και να εμποδίσουν την εφημερίδα μας από το να κάνει ρεπορτάζ. Είναι μια απόπειρα δολοφονίας για να τρομάξουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης και να μας εκφοβίσουν», δήλωσε ο Ντουντάρ κατά την έξοδό του από την αίθουσα του δικαστηρίου.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση