ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Brexit: Ενιαία αγορά, τιμές σπιτιών και εθνική ασφάλεια τα νέα μέτωπα

Μιλώντας σε εκπομπή του ITV την Κυριακή ο Υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν

ΠΗΓΗ: skai.gr

Μετά από ένα μικρό διάλειμμα λόγω των τοπικών εκλογών, το επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης στη Βρετανία επανήλθε στο δημοψήφισμα για την παραμονή ή έξοδο της χώρας από την ΕΕ, το οποίο απέχει πλέον μόνο κάτι παραπάνω από έξι εβδομάδες.

Μιλώντας σε εκπομπή του ITV την Κυριακή ο Υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν ανέβασε το πολιτικό θερμόμετρο απαντώντας σε τοποθέτηση του εκ των επικεφαλής της εκστρατείας VoteLeave υπέρ του Brexit Μάικλ Γκόουβ αναφορικά με τη σχέση της Βρετανίας με την ενιαία αγορά.

Νωρίτερα το πρωί της Κυριακής ο Υπουργός Δικαιοσύνης είχε πει στο BBC ότι η Βρετανία πρέπει να έχει πρόσβαση αλλά να μην ανήκει στην ενιαία αγορά και να μην κυβερνάται από τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

Ο κ. Γκόουβ πρόσθεσε ότι χώρες εκτός ΕΕ συνάπτουν διεθνείς εμπορικές συμφωνίες πιο γρήγορα και επίσης αναπτύσσονται πιο γρήγορα σε σχέση με χώρες-μέλη της ευρωζώνης. Συμπλήρωσε δε ότι δεν μπορεί να φανταστεί πως η Γερμανία θα επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές βρετανικών προϊόντων σε περίπτωση Brexit, διότι δε θα τη συνέφερε να επιβληθούν δασμοί π.χ. στις εισαγωγές γερμανικών αυτοκινήτων στη Βρετανία.

Ο κ. Όσμπορν αντέτεινε ότι η έξοδος της χώρας από τη μεγαλύτερη ζώνη ελευθέρου εμπορίου στον κόσμο, όπως είναι η ευρωπαϊκή ενιαία αγορά, θα ήταν «καταστροφική» για τις θέσεις εργασίας, το εισόδημα και τις περιουσίες των Βρετανών. Έκανε λόγο για μακροπρόθεσμο κόστος για τις βρετανικές οικογένειες, προσθέτοντας ότι δεν πιστεύει πως η καταστροφή της οικονομίας είναι ένα τίμημα που αξίζει να καταβληθεί.

Ο Υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε επίσης για «σημαντικό σοκ» στη βρετανική στεγαστική αγορά από ένα ενδεχόμενο Brexit. Επικαλέστηκε ανάλυση που έχει πραγματοποιήσει το υπουργείο του σύμφωνα με την οποία οι τιμές των σπιτιών θα υφίσταντο μεγάλη μείωση και το κόστος των στεγαστικών δανείων αύξηση. 

«Επομένως», συμπέρανε ο Τζορτζ Όσμπορν, «το ερώτημα που τίθεται δεν αφορά μόνο το ποια χώρα είναι η Βρετανία, αλλά πηγαίνει στην καρδιά της οικονομικής ασφάλειας των πολιτών».

Ο κ. Γκόουβ, εξάλλου, απέρριψε προειδοποιήσεις των πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας MI5 και της υπηρεσίας πληροφοριών ασφαλείας MI6 ότι ένα Brexitθα καθιστούσε τη Βρετανία λιγότερο ασφαλή, λόγω περιορισμένης πρόσβασης σε κοινές ευρωπαϊκές πληροφορίες ασφαλείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X