ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οδηγία Κομισιόν για προστασία εργαζομένων

Η Κομισιόν παρουσίασε στις Βρυξέλλες πρόταση για προστασία από καρκινογόνες ουσίες

ΚΥΠΕ

Πρόταση οδηγίας για την προστασία των εργαζομένων από τις καρκινογόνες χημικές ουσίες, παρουσίασε σήμερα στις Βρυξέλλες η Κομισιόν.

Η αρμόδια επίτροπος Μαριάνε Θάισεν, η οποία παρουσίασε την απόφαση, έκανε λόγο για βελτιώσεις στην ήδη υφιστάμενη οδηγία για τους καρκινογόνους ή μεταλλαξιογόνους παράγοντες (2004/37/ΕΚ), ώστε να περιοριστεί η έκθεση για 13 καρκινογόνες χημικές ουσίες στο χώρο εργασίας.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι ο καρκίνος είναι η πρώτη αιτία των θανάτων που συνδέονται με την εργασία στην ΕΕ, αφού αντιστοιχεί στο 53% της συνολικής θνησιμότητας που συνδέεται με την εργασία και είναι, συνεπώς, ο σημαντικότερος κίνδυνος για την υγεία των εργαζομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν προτείνει να αντιμετωπιστεί η έκθεση σε 13 καρκινογόνες χημικές ουσίες με τη συμπερίληψη ή την τροποποίηση των οριακών τιμών στην οδηγία για τους καρκινογόνους ή μεταλλαξιογόνους παράγοντες. Αυτές οι οριακές τιμές καθορίζουν τη μέγιστη επιτρεπόμενη συγκέντρωση για την παρουσία μιας καρκινογόνου χημικής ουσίας στην ατμόσφαιρα του χώρου εργασίας. Η πρόταση βασίζεται σε επιστημονικά τεκμήρια και έρχεται σε συνέχεια ευρύτατων συζητήσεων με επιστήμονες, εργοδότες, εργαζομένους, αντιπροσώπους κρατών μελών και επιθεωρητές εργασίας.

Ένα συγκεκριμένο παράδειγμα νέου χημικού παράγοντα που θα προστεθεί είναι το «αναπνεύσιμο κρυσταλλικό διοξείδιο του πυριτίου» (RCS), το οποίο η Κομισιόν προτείνει να συμπεριληφθεί στην οδηγία ως «ουσία που δημιουργείται από διεργασίες», δηλαδή σκόνη που δημιουργείται από παραγωγικές διεργασίες όπως η εξόρυξη σε ορυχεία και λατομεία, η κατασκευή τούνελ και η κοπή βράχων, ή η σύνθλιψη ή άλεση υλικών που περιέχουν διοξείδιο του πυριτίου όπως το τσιμέντο, τα τούβλα ή οι βράχοι.

Ενώ μερικές εταιρείες ελέγχουν καλά τις συγκεντρώσεις αερομεταφερόμενων σωματιδίων αυτής της χημικής ουσίας, πρόκειται ωστόσο για πρωταρχική αιτία τόσο για τη νόσο των πνευμόνων που καλείται «πυριτίαση» όσο και για τον επαγγελματικό καρκίνο των πνευμόνων. Η πρόταση της Κομισιόν θα παράσχει προστασία των εργαζομένων σε όλη την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του κατασκευαστικού τομέα, που αντιπροσωπεύει σχεδόν το 70% όλων των εργαζομένων που είναι εκτεθειμένοι στο «αναπνεύσιμο κρυσταλλικό διοξείδιο του πυριτίου».

Η θέσπιση αυτών των οριακών τιμών θα οδηγήσει σε λιγότερα κρούσματα επαγγελματικού καρκίνου. Επιπλέον, οι οριακές τιμές που προτείνει η ΕΕ προάγουν μια συνεπή προσέγγιση, αφού διαμορφώνουν ισότιμους όρους ανταγωνισμού για όλους τους χρήστες και έναν κοινό στόχο για τους εργοδότες, τους εργαζομένους και τις αρχές επιβολής. Συνεπώς, η πρόταση οδηγεί σε αποτελεσματικότερο σύστημα προστασίας της υγείας των εργαζομένων και συμβάλλει στη διαμόρφωση θεμιτών όρων ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X