ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Κρίστιαν Κερν νέος καγκελάριος της Αυστρίας

Μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση Φάιμαν τη Δευτέρα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Ο 50χρονος Κρίστιαν Κερν, έως τώρα γενικός διευθυντής των δημόσιων Ομοσπονδιακών Αυστριακών Σιδηροδρόμων, θα είναι ο νέος αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών και ως εκ τούτου και ο νέος ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας.

Ο κ. Κερν θα διαδεχτεί τον Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος παραιτήθηκε από την καγκελαρία στις αρχές της εβδομάδας καθώς δεν απολάμβανε επαρκή στήριξη στους κόλπους του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Ο κ. Κερν θα ηγηθεί της κυβέρνησης συνασπισμού που οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν σχηματίσει με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα.

Η παραίτηση του κ. Φάιμαν ήλθε σε μία κρίσιμη πολιτική συγκυρία για την Αυστρία, καθώς ο ακροδεξιός υποψήφιος Νόρμπερτ Χόφερ αναδείχτηκε πρώτος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ο κ. Κερν είναι ο 13ος καγκελάριος στη μεταπολεμική ιστορία της Αυστρίας και ο ένατος στη σειρά αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών μετά το 1945.

Η απόφαση για επιλογή του Κρίστιαν Κερν που ανακοινώθηκε νωρίς το απόγευμα από τον προσωρινό αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, δήμαρχο και τοπικό κυβερνήτη της Βιέννης Μίχαελ Χόιπλ. Η επιλογή έγινε ομόφωνα κατά τη συνάντηση των επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων του κόμματος στα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια και των ηγεσιών των συνδικαλιστικών οργανώσεων του κόμματος.

Ο Κρίστιαν Κερν ήταν από την αρχή ο επικρατέστερος για την αρχηγία του κόμματος και για τη θέση του καγκελάριου, ενώ ο δεύτερος των δύο υποψηφίων, ο επί σειράν ετών διευθυντής μεγάλων ομίλων τηλεοπτικών δικτύων (όπως του RTL) και πρώην γενικός διευθυντής τη δημόσιας Αυστριακής Ραδιοτηλεόρασης Γκέρχαρντ Τσάιλερ, είχε αποσύρει χθες βράδυ την υποψηφιότητά του.


Την επιλογή του νέου αρχηγού του κόμματος και μελλοντικού καγκελαρίου, θα επικυρώσουν τυπικά την ερχόμενη Τρίτη κατά την κοινή συνεδρίαση τους τα δύο ανώτερα όργανα των Σοσιαλδημοκρατών, το Προεδρείο και η Διοικούσα Επιτροπή, ενώ η ορκωμοσία του νέου καγκελαρίου από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Χάιντς Φίσερ, μπορεί να γίνει στη συνέχεια, ήδη την Τρίτη, ή το πρωί της Τετάρτης που αναμένονται οι δηλώσεις του στην αυστριακή Βουλή.

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Χάιντς Φίσερ δέχθηκε ήδη σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο για συνομιλίες τον Κρίστιαν Κερν, αλλά δεν ανακοινώθηκε τίποτε για το περιεχόμενό τους.

Η τυπική πλέον εκλογή του Κρίστιαν Κερν ως αρχηγού των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών θα γίνει κατά το έκτακτο συνέδριό τους στις 25 Ιουνίου, ενώ δεν φαίνεται να αλλάζει η ημερομηνία για το τακτικό συνέδριο τους, τον ερχόμενο Νοέμβριο, κατά το οποίο πρόκειται να ψηφιστεί και το νέο πρόγραμμα του κόμματος.

Ποιος είναι ο νέος καγκελάριος;

Ο Κρίστιαν Κερν γεννήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 1966 στη Βιέννη, γιος ενός ηλεκτρολόγου και μιας γραμματέα. Μεγάλωσε σε λαϊκή συνοικία της και αργότερα σπούδασε δημοσιολογία, ενώ δραστηριοποιήθηκε στη Νεολαία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Σε ηλικία 25 χρόνων διετέλεσε βοηθός του τότε υφυπουργού καγκελαρίας των Σοσιαλδημοκρατών Πέτερ Κοστέλκα και αργότερα διευθυντής του γραφείου του ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου στην αυστριακή Βουλή.

Έχοντας από το 1997 διευθυντική θέση στον Όμιλο των αυστριακών Επιχειρήσεων Ηλεκτρισμού, ο Κρίστιαν Κερν ανέλαβε από το 2010 γενικός διευθυντής των δημόσιων Ομοσπονδιακών Σιδηροδρόμων, θέση που κατείχε μέχρι σήμερα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ηγέτης του Κρεμλίνου έχει τον τρόπο να φέρνει τους κανόνες του παιχνιδιού στα μέτρα του και να εξουδετερώνει (πολιτικά ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ