ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανησυχία για κατάρρευση της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας

Έχουν απορριφθεί σε πρώτο βαθμό αιτήσεις περίπου 100 Σύρων

Kathimerini.gr

Εντονος προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση όσον αφορά τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας για το προσφυγικό, καθώς μετά τις τελευταίες εξελίξεις είναι ορατός ο κίνδυνος να τιναχθούν όλα στον αέρα. Μάλιστα, κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η σταθερή ροή των τελευταίων ημερών, 100-120 ατόμων ημερησίως, από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά, ενώ πριν από το Πάσχα οι ροές ήταν μηδενικές, αποτελεί μήνυμα της γείτονος με πολλαπλούς αποδέκτες. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χωρίς κανένα περιορισμό μετά την απομάκρυνση του Αχμέτ Νταβούτογλου σκληραίνει τη στάση του ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Ενωση να υποχωρήσει στις διεκδικήσεις του υπό την απειλή του προσφυγικού. Ταυτόχρονα από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ενωση με πολλαπλές δηλώσεις αξιωματούχων τις τελευταίες ημέρες κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να ικανοποιηθεί το αίτημα της Τουρκίας για απελευθέρωση της βίζας, αν δεν ικανοποιηθούν τα κριτήρια που απαιτούνται και τα οποία ισχύουν για όλες τις χώρες.

Ωστόσο, εκτός από τον «εξωτερικό» φαίνεται ότι υπάρχει και «εσωτερικός» κίνδυνος όσον αφορά την εφαρμογή και άρα και την ισχύ της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας, καθώς η Ελλάδα φαίνεται να διστάζει να προχωρήσει σε επιστροφές στην Τουρκία και Σύρων πολιτών όπως έχει καθοριστεί. Χθεσινό δημοσίευμα του Spiegel αναφέρει ως σημαντικό σημείο που μπορεί να τινάξει τη συμφωνία στον αέρα το ότι η Ελλάδα διστάζει να προχωρήσει σε επιστροφές Σύρων, θεωρώντας ότι η Τουρκία δεν είναι ασφαλής τρίτη χώρα. Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν πολλές διαφωνίες σε σχέση με αυτό το σημείο της συμφωνίας –που ωστόσο αποτελεί τμήμα της και έχει υπογραφεί– καθώς αντίκειται στις αρχές του κόμματος. Μέχρι στιγμής έχουν απορριφθεί σε πρώτο βαθμό αιτήσεις περίπου 100 Σύρων οι οποίοι ωστόσο –όπως έχουν το δικαίωμα– κατέθεσαν προσφυγή για την εξέταση του αιτήματός τους από δευτεροβάθμια επιτροπή.

Ο χρόνος εξέτασης της δευτεροβάθμιας προσφυγής δεν μπορεί να προβλεφθεί, ανέφεραν χθες πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς πρόκειται για ανεξάρτητες επιτροπές. Πάντως τις τελευταίες ημέρες τοποθετήθηκε διοικητική διευθύντρια στην Αρχή Προσφυγών, γεγονός που μπορεί να ερμηνευτεί ως προσπάθεια επίσπευσης της διαδικασίας. «Αν δεν υπάρξουν τελικές αποφάσεις για τις αιτήσεις ασύλου, δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν επιστροφές», τόνιζε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Το αδιαχώρητο στα νησιά

Στα νησιά όπου στα hotspots έχει δημιουργηθεί το αδιαχώρητο, με αποτέλεσμα οι νεοαφιχθέντες να φιλοξενούνται σε άλλους χώρους, έχουν καταγραφεί περίπου 600 αιτήσεις ασύλου από Σύρους (από τα 8.000 άτομα) και έχουν εξεταστεί οι μισές, δεδομένου ότι άνθρωποι από την ελληνική και την ευρωπαϊκή υπηρεσία ασύλου έφθασαν στα νησιά λίγο πριν από το Πάσχα. Εχουν λάβει άσυλο 187 άτομα, εκ των οποίων κάποιοι ήδη ήρθαν στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Και στην ενδοχώρα όμως το πρόβλημα είναι μεγάλο, καθώς περίπου 9.300 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν στην Ειδομένη. Και στον Πειραιά, παρά τη μεταφορά αρκετών στον Ελαιώνα προχθές, παραμένουν 1.446 άτομα (σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή). Μιλώντας χθες στη Βουλή ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας ανέφερε ότι μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η μεταφορά προσφύγων από τον Πειραιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X