ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Moody’s: Πενιχρά τα οφέλη για τη Βραζιλία από τους Ολυμπιακούς

Kερδισμένες θα βγουν λίγες εταιρείες, ενώ προεξοφλεί ένα ακόμη έτος ύφεσης

Kathimerini.gr

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο δεν πρόκειται να ωφελήσουν τη χειμαζόμενη οικονομία της Βραζιλίας, ενώ τα οφέλη θα περιοριστούν σε λίγες εταιρείες της χώρας. Αυτή είναι η εκτίμηση του οίκου Moody’s όπως τη διατυπώνει σε σχετική έκθεσή του 85 ημέρες πριν από το αθλητικό γεγονός. Ο εν λόγω οίκος που τον Φεβρουάριο υποβάθμισε το χρέος της Βραζιλίας στο επίπεδο των ομολόγων σκουπιδιών, τονίζει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν θα επηρεάσουν ούτε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Βραζιλίας ούτε και την οικονομία της και προεξοφλεί ένα ακόμη έτος ύφεσης για τη χώρα.

Οπως επισημαίνει η Moody’s, το σημαντικότερο αθλητικό γεγονός παγκοσμίως αναμένεται να προσελκύσει 350.000 θεατές στη διάρκεια του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου οπότε θα διεξάγονται οι Παραολυμπιακοί. Εκτιμά, όμως, πως η αυξημένη κατανάλωση στη διάρκεια αυτού του διμήνου και η κυκλοφορία συναλλάγματος στη χώρα θα ωφελήσει κυρίως τη μεγαλύτερη εταιρεία καρτών πληρωμής στη χώρα, τη Cielo S.A. Προβλέπει, επίσης, ότι θα ωφεληθούν αφενός η Localiza Rent a Car S.A., που είναι η επίσημη εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων των Αγώνων, καθώς και η αεροπορική εταιρεία που έχει αναλάβει τη μετάβαση των μελών της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής στους τόπους διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σύμφωνα, πάντα, με τη Moody’s θα υπάρξει κάποιο μακροπρόθεσμο όφελος για το κέντρο του Ρίο ντε Τζανέιρο όπου θα διοργανώνονται τα επιμέρους αθλήματα, καθώς οι επενδύσεις στην πόλη δεν περιορίζονται στις αθλητικές εγκαταστάσεις. Οι Αρχές έχουν δαπανήσει περίπου 7,1 δισ. δολάρια σε έργα υποδομής, καθώς στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς κατασκευάστηκαν οδικές αρτηρίες, λιμένες και πολλά άλλα έργα. Πρόκειται για ποσό μεγαλύτερο από εκείνο που δαπάνησε η Βραζιλία για τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου και το οποίο επενδύθηκε σε 12 πόλεις. Ιδιαίτερα σημαντική θεωρεί η Moody’s την αναβάθμιση της πόλης μετά την επέκταση του υπόγειου σιδηροδρόμου αλλά και του δικτύου των γραμμών του τραμ που θα αρχίζουν από το αεροδρόμιο Σάντος Ντιμόντ. Το αποτέλεσμα όλων των αυτών των έργων, επισημαίνει εν λόγω οίκος, θα είναι να καταστεί η εμβληματική πόλη της Βραζιλίας πιο κατάλληλη για την ανάληψη επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Οπως τονίζει, όμως, η Moody’s οι επενδύσεις αυτές δεν πρόκειται να σώσουν τη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής που συρρικνώθηκε κατά 3,8% το περασμένο έτος. Η κεντρική τράπεζα της χώρας προβλέπει πως το 2016 η οικονομία θα συρρικνωθεί και πάλι κατά 3,5%, ενώ παραπλήσιες είναι και οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τη χώρα.

Δεδομένου, άλλωστε, ότι στην εν λόγω έκθεση δεν συνεκτιμάται ο αντίκτυπος από τον ιό Ζίκα που μεταδίδεται από τα κουνούπια και προκαλεί μικροεγκεφαλία, άλλοι οικονομικοί αναλυτές θεωρούν ότι δεν είναι δεδομένα ούτε καν τα οφέλη που προεξοφλεί η Moody’s.

Ηδη το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών έχει προειδοποιήσει τις εγκύους να μην παρευρεθούν στους Αγώνες, ενώ ορισμένες αθλήτριες έχουν δηλώσει πως δεν πρόκειται να βγαίνουν από το ξενοδοχείο τους παρά μόνον για να μεταβούν στους χώρους άθλησης και διεξαγωγής των Αγώνων. Μολονότι οι Ολυμπιακοί θα διεξαχθούν τον Αύγουστο, οπότε είναι χειμώνας στο νότιο ημισφαίριο και επομένως δεν είναι η εποχή των κουνουπιών, η ανησυχία για την επιδημία του ιού Ζίκα εκτιμάται πως ήδη περιορίζει τη ζήτηση για εισιτήρια. Μόλις στις αρχές Απριλίου, ο πρώην υπουργός Αθλητισμού Ρικάρντο Λέισερ, που αντικαταστάθηκε προ ημερών από τον νέο πρόεδρο της χώρας, δήλωσε πως είχαν πωληθεί μόνον τα μισά εισιτήρια. Σε ό,τι αφορά την εντεινόμενη πολιτική κρίση στη χώρα, που έχει οδηγήσει σε αποπομπή της προέδρου, Ντίλμα Ρουσέφ και στην αντικατάστασή της από τον Μάικλ Τέμερ, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή εκτιμά πως δεν θα έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στους Αγώνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση