ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Καταγγέλλουν αυθαίρετη κράτηση στην Τουρκία

Oι κρατούμενοι δεν έχουν πρόσβαση σε δικηγόρους ή ιατρούς

Kathimerini.gr

Οι πρώτοι Σύροι που επέστρεψαν αεροπορικώς στην Τουρκία, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία Τουρκίας - Ε.Ε., κρατήθηκαν επί τρεις εβδομάδες σε ένα απομονωμένο στρατόπεδο χωρίς πρόσβαση σε δικηγόρους, γεγονός που γεννά αμείλικτα ερωτήματα για τους ισχυρισμούς της Ε.Ε. ότι οι άνθρωποι αυτοί επαναπροωθούνται σε μία ασφαλή τρίτη χώρα.

Καθώς εκατοντάδες άλλοι αναμένεται να επαναπροωθηθούν τις ερχόμενες εβδομάδες, οι πρόσφυγες έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου σε όσους ακολουθούν, επισημαίνοντας ότι θα κρατηθούν αυθαίρετα, ότι η διαδικασία χορήγησης ασύλου είναι διαβλητή και οι συνθήκες κράτησης είναι απάνθρωπες. Στην πραγματικότητα όλα αυτά δυναμιτίζουν τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το μεταναστευτικό, σύμφωνα με την οποία οι Σύροι που καταφθάνουν στα ελληνικά νησιά θα επιστρέφουν στην Τουρκία όπου θα μπορούν να διαβιούν χωρίς περιορισμούς. Η Τουρκία, από τη μεριά της, ανακοίνωσε ότι οι άνθρωποι αυτοί θα αφεθούν ελεύθεροι στο εγγύς μέλλον. Ωστόσο, οι 12 Σύροι που επέστρεψαν αεροπορικώς στις 27 Απριλίου υποστηρίζουν ότι κρατούνται χωρίς νομική εκπροσώπηση σε ένα απόμακρο κέντρο κράτησης στη νότια Τουρκία, στο Ντουζιτσί. Ταυτόχρονα αγνοείται η τύχη δύο ακόμα Σύρων που απελάθηκαν με πολλούς άλλους άλλων εθνικοτήτων νωρίτερα τον Απρίλιο.

«Δεν μπορείτε να φανταστείτε την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει» δηλώνει μία μητέρα από τη Συρία που κρατείται με τα παιδιά της και που τώρα θέλει να επιστρέψει στην πατρίδα της, καθώς δεν βλέπει άλλη εναλλακτική λύση. «Τα παιδιά μου και εγώ υποφέρουμε, το φαγητό δεν τρώγεται. Αναγκάζω τα παιδιά να φάνε επειδή δεν έχω χρήματα να αγοράσω οτιδήποτε, αλλά αρνούνται επειδή μέσα υπάρχουν έντομα».

Επίσης οι κρατούμενοι δεν έχουν πρόσβαση σε δικηγόρους ή ιατρούς. Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης ανέφερε ότι οι 12 θα αφεθούν ελεύθεροι στο εγγύς μέλλον, μόλις ολοκληρωθούν οι έλεγχοι που γίνονται και τότε θα εγκατασταθούν σε στρατόπεδο προσφύγων ή θα μπορούν να βρουν και κάποιο άλλο σπίτι, ισχυρισμούς που αμφισβητούν οι κρατούμενοι στο Ντουζιτσί.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση