ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μπιναλί Γιλντιρίμ ο νέος Πρωθυπουργός της Τουρκίας

Η συνταγματική αναθεώρηση είναι κορυφαίος στόχος του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Εντογάν

Kathimerini.gr

Ανακοινώθηκε πριν από λίγο ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας. Τη θέση του Μεχμέτ Νταβούτογλου θα κατέχει πλέον ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Περισσότερα σε λίγο... 



Προηγούμενη Ενημέρωση

Η επιλογή σήμερα του νέου πρωθυπουργού που θα προωθήσει τη συνταγματική μεταρρύθμιση –πιθανότατα του Μπιναλί Γιλντιρίμ– είναι μόνο ένα από τα βήματα στο μεγάλο σχέδιο του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Εντογάν. Το επόμενο βήμα θα επιχειρηθεί αύριο, με την ψηφοφορία για την άρση της ασυλίας 50 Κούρδων βουλευτών, οι έδρες των οποίων μπορεί να περιέλθουν στο κυβερνών κόμμα, προσφέροντάς του την πλειοψηφία που απαιτείται για την αναθεώρηση του συντάγματος.

Η συνταγματική αναθεώρηση είναι κορυφαίος στόχος του Ερντογάν, προκειμένου να συγκεντρώσει και τυπικά στην προεδρία τις εξουσίες που ήδη ασκεί. Για πρώτη φορά στην ιστορία της τουρκικής δημοκρατίας, πριν από δεκαπέντε ημέρες ο πρόεδρος υποχρέωσε σε παραίτηση τον πρωθυπουργό, ενώ σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί το όνομα του διαδόχου του. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για τον Μπιναλί Γιλντιρίμ, στενό συνεργάτη του Ερντογάν, ο οποίος δεν έχει διαφοροποιηθεί ποτέ από τις πολιτικές του πολιτικού του προϊσταμένου. Ο Γιλντιρίμ έχει διατελέσει επί σειρά ετών υπουργός Μεταφορών.

Υπενθυμίζεται ότι ο αποπεμφθείς πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, επίσης στενός συνεργάτης του Ερντογάν, είχε ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με το Βερολίνο παρακάμπτοντας το προεδρικό ανάκτορο, ενώ δεν συμμεριζόταν τον ενθουσιασμό του Ερντογάν για τη συνταγματική μεταρρύθμιση.

Ενας τρόπος να αποκτήσει το ΑΚΡ την πλειοψηφία που απαιτείται για την αλλαγή του συντάγματος θα ήταν να απαγορευθεί το φιλοκουρδικό ΗDP και να προκηρυχθούν εκλογές για την πλήρωση των 57 εδρών του. Ηδη 50 από τους 57 βουλευτές του κόμματος αντιμετωπίζουν κατηγορίες που σχετίζονται με την υποστήριξή τους προς την κουρδική υπόθεση. Η ψηφοφορία για την άρση της ασυλίας των βουλευτών έχει προγραμματισθεί για αύριο, αλλά και γι’ αυτό απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία, την οποία το ΑΚΡ δεν διαθέτει. Ανταποκριτές αναφέρουν ότι δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσον το ρεπουμπλικανικό CHP θα συνταχθεί με όλες του τις δυνάμεις πίσω από τον Ερντογάν, και ως εκ τούτου το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι αβέβαιο.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση