ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ο συριακός στρατός ανακατέλαβε πόλη κοντά στη Δαμασκό

Η συγκεκριμένη ζώνη αποτελούσε προπύργιο της αντιπολίτευσης από το 2012

Kathimerini.gr

Μαίνονται οι εχθροπραξίες μεταξύ δυνάμεων του κυβερνητικού στρατού και Σύρων αντικαθεστωτικών ανταρτών σε διάφορα σημεία της χώρας, καθώς οι μεγάλες δυνάμεις της διεθνούς κοινότητας απέτυχαν στη Βιέννη να διασώσουν τη συμφωνία για μερική κατάπαυση του πυρός και να δώσουν ώθηση στη διαδικασία αναζήτησης πολιτικής λύσης στο συριακό πρόβλημα.

Συριακά στρατεύματα και δυνάμεις της φιλοϊρανικής σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου Χεζμπολάχ κατάφεραν να εκπορθήσουν τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες από την κωμόπολη Ντεΐρ αλ Ασαφίρ και να ανακαταλάβουν σημαντικό τμήμα των γύρω περιοχών στην Ανατολική Γκούτα, στα περίχωρα της Δαμασκού. Η συγκεκριμένη ζώνη αποτελούσε προπύργιο της αντιπολίτευσης από το 2012, οπότε οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες, που αγωνίζονται για την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ Aσαντ, κατάφεραν να τη θέσουν υπό τον έλεγχό τους.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στο Λονδίνο και εκφράζει κύκλους της αντιπολίτευσης, η προώθηση του κυβερνητικού στρατού και της Χεζμπολάχ στην Ανατολική Γκούτα συνιστά μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του καθεστώτος Aσαντ κατά το τρέχον έτος. Οι κυβερνητικές δυνάμεις εκμεταλλεύθηκαν τη διάσπαση του ενιαίου μετώπου της αντιπολίτευσης, ύστερα από τις αιματηρές συγκρούσεις που ξέσπασαν ανάμεσα στις πολιτοφυλακές των οργανώσεων Τζαΐς αλ Ισλάμ και Φαϊλάκ αλ Ραχμάν – η τελευταία συνδέεται με το Μέτωπο Αλ Νούσρα, το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

Οι δυνάμεις του κυβερνητικού στρατού υποστηρίχθηκαν από τη συριακή αεροπορία, που βομβάρδισε θέσεις των ανταρτών στο Ντεΐρ αλ Ασαφίρ, ενώ αποφασιστικό ρόλο στο πεδίο της μάχης έπαιξαν οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ. Η σιιτική οργάνωση, που αποτελεί κράτος εν κράτει στον γειτονικό Λίβανο, αποτελεί το πιο αξιόμαχο στήριγμα του κυβερνητικού στρατού. Την περασμένη εβδομάδα, ο Μουσταφά Μπαντρεντίν, από τα κορυφαία στρατιωτικά στελέχη της οργάνωσης, σκοτώθηκε σε μάχη κοντά στο αεροδρόμιο της Δαμασκού.

Η Ανατολική Γκούτα ήταν μία από τις ζώνες στην οποία υποτίθεται ότι έπρεπε να εφαρμοστεί η συμφωνία για μερική κατάπαυση του πυρός που είχε επιτευχθεί μεταξύ της κυβέρνησης της Δαμασκού και των μη τζιχαντιστικών οργανώσεων της αντιπολίτευσης, χάρη στη μεσολάβηση των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Το μεγαλύτερο τμήμα της περιοχής εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια των αντικαθεστωτικών, αλλά τα χθεσινά κέρδη του κυβερνητικού στρατού ενδέχεται να ενθαρρύνουν μια νέα εκστρατεία για την εκκαθάριση της ευρύτερης περιοχής.

Παράλληλα, κυβερνητικές δυνάμεις επιχειρούν νοτιοδυτικά της Δαμασκού, με στόχο να θέσουν υπό τον έλεγχό τους κεντρική οδική αρτηρία που συνδέει τη συριακή πρωτεύουσα με την επαρχία Κουνέιτρα και τα Υψώματα του Γκολάν. Μάχες μαίνονταν και στη δυτική Συρία, συμπεριλαμβανομένης και της επαρχίας της Λαττάκειας, όπως και στην επαρχία του Χαλεπίου, στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Εδαφικά κέρδη αποκόμισε χθες ο κυβερνητικός στρατός και στο Ιράκ, σε βάρος του Ισλαμικού Κράτους. Υποστηριζόμενες από βομβαρδισμούς της αμερικανικής αεροπορίας, οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακατέλαβαν την κωμόπολη Ρούτμπα, στο δυτικό Ιράκ, σε μια επιχείρηση που έχει στόχο να κόψει τους δρόμους ανεφοδιασμού των τζιχαντιστών από τη Συρία. Ο κυβερνητικός στρατός έχει εκδιώξει, τους τελευταίους μήνες, σημαντικό μέρος δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους από εδάφη που κατέλαβε στο βόρειο και δυτικό Ιράκ το καλοκαίρι του 2014, αν και η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της χώρας Μοσούλη εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση