ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

EgyptAir: Ζητούν βοήθεια οι Αιγύπτοι - Το πρώτο ηχητικό του πιλότου

Νέα στοιχεία ήρθαν στο φως αναφορικά με τα αίτια συντριβής του αεροσκάφους της Egypt Air

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Νέα Ενημέρωση:

Έκκληση βοήθειας σε άλλες χώρες ώστε να μπορέσει να ανασύρει τα μαύρα κουτιά του μοιραίου αεροσκάφους της EgyptAir απευθύνουν οι αιγυπτιακές αρχές επικαλούμενες τεχνικές δυσκολίες. 

«Δεν έχουμε, νομίζω, τις τεχνικές δυνατότητες να λειτουργήσουμε σε τόσο βαθιά ύδατα, ενώ πολλοί από τους συμμάχους μας μπορεί να έχουν αυτή τη δυνατότητα», σημείωσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, μίλησε στην Μπέκι Άντερσον του CNN λέγοντας ότι οι ερευνητές εντείνουν τις προσπάθειές τους αλλά και ότι παραμένει αδιευκρίνιστο ο χρόνος που θα χρειαστεί για να ανακτηθούν τα δυο μαύρα κουτιά, ο καταγραφέας στοιχείων πτήσης και φωνής μέσα στο πιλοτήριο.

Οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ρωσία και άλλες χώρες έχουν δείξει προθυμία να συνεργαστούν στην αναζήτηση των δυο μαύρων κουτιών.

"Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Έχει φέρει στο φως αρχικά κομμάτια του αεροσκάφους, ανθρώπινα μέλη, αντικείμενα των θυμάτων, και θα συνεχιστεί έως ότου μπορούμε να διαπιστώσουμε πού ακριβώς κατέπεσε το αεροπλάνο", είπε ο ΥΠΕΞ της Αιγύπτου.

Το πρώτο ηχητικό από τη μοιραία πτήση

Πρόκεται για συνομιλία ρουτίνας μεταξύ του πιλότου και του πύργου ελέγχου στην Ελβετία καθώς η πτήση συνέχιζε την πορεία της πάνω από την Ευρώπη, έχοντας απογειωθεί από το Παρίσι.

Δεν πρόκειται ωστόσο για την τελευταία συνομιλία με πύργο ελέγχου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές η συνομιλία του πιλότου και την Αθήνα δεν έδωσε αφορμή για να προκαλέσει την οποιαδήποτε ανησυχία.

Προηγούμενη Ενημέρωση:

Νέες πληροφορίες αναφέρουν ότι εντοπίστηκαν τα μαύρα κουτιά κοντά στην περιοχή που έχουν βρεθεί συντρίμμια του αεροσκάφους της EgyptAir. 

Η εύρεσή τους αναμένεται να δώσει απαντήσεις στο τι έγινε τα κρίσιμα λεπτά της πτήσης και κατέπεσε το αεροσκάφος, καθώς επίσης και αν υπήρξε φωτιά, πιθανώς από έκρηξη, όπως καταδεικνύουν νέα στοιχεία  που ήρθαν στη δημοσιότητα το βράδυ της Παρασκευής. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN, το οποίο επικαλείται δεδομένα της πτήσης, πριν τη συντριβή, στο αεροπλάνο της EgyptAir εκδηλώθηκε φωτιά.

Υπάρχουν καταγραφές ενεργοποίησης των αισθητήρων καπνού, οι οποίες συμπίπτουν με το χρόνο που το αεροπλάνο άρχισε να χάνει ύψος. Αυτά τα δεδομένα έχουν καταγραφεί από το ACARS (Aircraft Communications Addressing and Reporting System), το οποίο είναι ένα σύστημα επικοινωνίας ανάμεσα στο αεροσκάφος και τον πύργο ελέγχου.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι ομάδες διάσωσης έχουν "ακούσει" το σήμα που εκπέμπουν τα μαύρα κουτιά, όπως αναφέρει το CBS News που επικαλείται πηγές της αιγυπτιακής κυβέρνησης.

Προηγούμενη Ενημέρωση:

Η Γαλλική Υπηρεσία Ασφάλειας Πτήσεων επιβεβαιώνει τα μηνύματα για καπνό στο αεροσκάφος

Το ΒΕΑ "επιβεβαιώνει πως είχαν σταλεί μηνύματα Acars (Aircraft Communication Addressing and Reporting System) που επεσήμαναν την ύπαρξη καπνού στο πιλοτήριο λίγο πριν την παύση αναμετάδοσης δεδομένων πτήσης", δήλωσε εκπρόσωπος του Γραφείου, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σημείωσε ωστόσο πως «είναι πολύ νωρίς για να ερμηνεύσουμε και να κατανοήσουμε τα αίτια του δυστυχήματος όσο δεν έχουμε εντοπίσει την άτρακτο, ή τα καταγραφικά δεδομένων πτήσης. Η προτεραιότητα στις έρευνες είναι στραμμένη στον εντοπισμό της ατράκτου και των καταγραφέων", πρόσθεσε.

Τις πληροφορίες μετέδωσαν χθες η Wall Street Journal και το CNN, σημειώνοντας πως τα ηλεκτρονικά συστήματα του αεροσκάφους έστειλαν προειδοποιητικά μηνύματα καταδεικνύοντας την ύπαρξη καπνού στην τουαλέτα του αεροσκάφους, ακριβώς πριν αυτό χαθεί από τα ραντάρ. Τα προειδοποιητικά σήματα κατέγραψαν επίσης ότι το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου πτήσης παρουσίασε βλάβη.

Τα αυτόματα αυτά μηνύματα μεταδόθηκαν και από την ιστοσελίδα Aviation Herald.

Τους καταγραφείς πτήσης που θα καταδείξουν και τους τελικούς λόγους της πτώσης του μοιραίου Α320 ψάχνουν οι αιγυπτιακές Αρχές.

Παράλληλα, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο ένα γαλλικό περιπολικό σκάφος που μεταφέρει ειδικό εξοπλισμό που μπορεί να εντοπίσει τα δύο μαύρα κουτιά αναμένεται να φτάσει την Κυριακή ή τη Δευτέρα στην περιοχή όπου γίνονται οι έρευνες.

Το μοιραίο Αirbus 320 της πτήσης MS804 χάθηκε σε περιοχή μεταξύ της Καρπάθου και των αιγυπτιακών ακτών τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, ενώ σε αυτό επέβαιναν 66 πρόσωπα, 56 επιβάτες, 7 πλήρωμα και 3 άτομα του προσωπικού ασφαλείας.

Προηγούμενη Ενημέρωση:

Νέα στοιχεία ήρθαν στο φως αναφορικά με τα αίτια συντριβής του αεροσκάφους της Egypt Air, καθώς το σύστημα "ACARS", κατέγραψε στις τρεις και 26 λεπτά, καπνό στις τουαλέτες του Airbus.

Το "ACARS", είναι το ψηφιακό σύστημα μετάδοσης σύντομων μηνυμάτων, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μεταξύ του αεροπλάνου και επίγειων σταθμών μέσω ραδιοκυμάτων ή δορυφόρων.

Μιλώντας στην Deutsche Welle, ειδικός σε θέματα αεροναυπηγικής ανέφερε ότι αμέσως μετά την καταγραφή του καπνού εκδηλώθηκε φωτιά στο σημείο όπου βρίσκονται όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα του αεροσκάφους, του οποίου σταμάτησαν όλες οι λειτουργίες σε διάστημα δύο λεπτών.

Εξέφρασε παράλληλα απορία γιατί οι αιγυπτιακές αρχές δεν έδωσαν νωρίτερα στη δημοσιότητα αυτές τις πληροφορίες.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό του μαύρου κουτιού το οποίο θα ρίξει φως στα αίτια της τραγωδίας.

Συντρίμια του αεροσκάφους και ανθρώπινα μέλη εντοπίστηκαν χθες σε απόσταση 290 χιλιομέτρων βορείως της Αλεξάνδρειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση