ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χωρίς συγγνώμη η επίσκεψη Ομπάμα στη Χιροσίμα

Ο πρόεδρος Ομπάμα δεν πρόκειται να απολογηθεί που επισκέπτεται τη Χιροσίμα

Kathimerini.gr

Ως επιβεβαίωση των ισχυρών συμμαχικών δεσμών που συνδέουν την Ιαπωνία με τις ΗΠΑ παρουσιάζουν Ουάσιγκτον και Τόκιο την επίσκεψη του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στη χώρα, αν και κάποιοι επικριτές της υπογραμμίζουν την «επιλεκτική αμνησία» της αμερικανικής πολιτικής. Ανώτατα στελέχη του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι ο πρόεδρος Ομπάμα δεν πρόκειται να απολογηθεί όταν γίνει ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέπτεται τη Χιροσίμα την ερχόμενη εβδομάδα, συνοδευόμενος από τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε.

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός πρόεδρος, παρότι έχει τιμηθεί με βραβείο Νομπέλ Ειρήνης και έχει θέσει τον περιορισμό της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων στο επίκεντρο της εξωτερικής του πολιτικής, δεν αναμένεται να θίξει το ερώτημα εάν οι ατομικοί βομβαρδισμοί της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι το 1945 ήταν αιτιολογημένοι. Οι ατομικές βόμβες σκότωσαν τη στιγμή της έκρηξης 100.000 Ιάπωνες και άλλους 140.000 μέχρι το τέλος του 1945, εξαιτίας των παρενεργειών της ραδιενέργειας.

Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ιαπωνίας υπογραμμίζουν ότι η επίσκεψη Ομπάμα πρέπει να επικεντρωθεί στο παρόν και στο μέλλον και να μην ασχοληθεί με το παρελθόν.

Από τη μεριά της, η κυβέρνηση Αμπε δεν επιθυμεί να επιμείνει στο θέμα αυτό, απαιτώντας αμερικανική συγγνώμη, καθώς ο εθνικιστής πρωθυπουργός Αμπε αντιμετωπίζει επίμονες εκκλήσεις από πολλά ασιατικά κράτη, όπως την Κίνα, τη Νότια Κορέα και τις Φιλιππίνες, να ζητήσει ο ίδιος συγγνώμη για τις αγριότητες του ιαπωνικού αυτοκρατορικού στρατού κατοχής κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ασία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X