ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Απειλή... θερμού επεισοδίου ΗΠΑ - Ιαπωνίας για το γιεν

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο παρέμβασής της στην αγορά συναλλάγματο

Kathimerini.gr

Κίνητρό της είναι να προστατεύσει τις ιαπωνικές εξαγωγές, που έχουν πληγεί από την ενίσχυση του ιαπωνικού νομίσματος, δεδομένου ότι τείνει να εξαντλήσει το οπλοστάσιό της για τη στήριξη της οικονομίας από τη στιγμή που κατέφυγε σε αρνητικά επιτόκια. Επειτα μια μακρά περίοδο υψηλών κερδών, οι δύο σημαντικότερες βιομηχανίες της Ιαπωνίας, οι Toyota και Fanuc, ανακοίνωσαν τη μεγαλύτερη μείωση κερδών που έχουν σημειώσει από τα τέλη του 2012, οπότε ανέλαβε εκ νέου τη διακυβέρνηση της χώρας ο πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Μασατσούγκου Ασκάουα, υφυπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, τονίζει την ανάγκη να αποτραπεί η μεγάλη αστάθεια στην ισοτιμία του γιεν. Δεν παραλείπει να αναφερθεί παράλληλα στον κατάλογο που δημοσιοποίησαν πρόσφατα οι αμερικανικές αρχές με τις χώρες που παρουσιάζουν μεγάλες ανισορροπίες στις εμπορικές τους σχέσεις με τις ΗΠΑ. Σε αυτόν συμπεριέλαβαν την Ιαπωνία, την Κίνα και τη Γερμανία. Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν, άλλωστε, τις τρεις χώρες για το ενδεχόμενο να αντιδράσουν με ένα είδος αντιποίνων.

Βάσει σχετικά καινούργιας νομοθεσίας, οι αμερικανικές αρχές οφείλουν να διαπραγματευτούν τις συναλλαγματικές ισοτιμίες με όποια χώρα έχει εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ μεγαλύτερο των 20 δισ. δολαρίων, πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών πάνω από το 3% του ΑΕΠ και επιδίδεται «επανειλημμένως» σε αγορές ξένων νομισμάτων που να αντιστοιχούν σε πάνω από το 2% του ΑΕΠ της ετησίως. Σύμφωνα πάντα με τη νομοθεσία αυτή, αν οι αμερικανικές αρχές δεν βρουν ανταπόκριση στα αιτήματά τους, τότε ο πρόεδρος των ΗΠΑ οφείλει να αποκλείσει αυτές τις χώρες από τα συμβόλαια δημοσίων προμηθειών.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X