ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συνάντηση Τσίπρα- Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη

Προσφυγικό και Κουρδικό επισκιάζουν την Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης

Συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιεί ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα θέσει επί τάπητος ζητήματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Νωρίτερα, ο κ. Ερντογάν συναντήθηκε με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγεκλα Μέρκελ. 

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ»  κατά την διάρκεια της συνάντησης της κ. Μέρκελ με τον ισχυρό πολιτικό άνδρα της Τουρκίας, ήρθαν στην επιφάνεια σημαντικά ζητήματα που χωρίζουν την Τουρκία από τους δυτικούς και ευρωπαίους συμμάχους της. Στο Κουρδικό Ζήτημα, η κ. Μέρκελ ασκεί κριτική στην τουρκική κυβέρνηση με το σκεπτικό ότι με την άρση της ασυλίας των Κούρδων βουλευτών το Κουρδικό Ζήτημα λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Την ίδια στιγμή, ζητά από την τουρκική πλευρά να τηρήσει όλα τα κριτήρια για την άρση των θεωρήσεων στα τουρκικά διαβατήρια.

Την στιγμή που η κ. Μέρκελ έστελνε στον Πρόεδρο Ερντογάν σημαντικά μηνύματα, οι συνπρόεδροι του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος της Τουρκίας απευθύνθηκαν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ με μια σημαντική επιτολή. Οι Σελαχαττίν Ντεμίρτας και Φιγκέν Γκιιουκσέκνταγ εκφράζουν προβληματισμό για το γεγονός ότι η Σύνοδος της Πόλης έρχεται να παρέχει πλαίσιο νομιμοποίησης για την καταπιεστική εξουσία του κ. Ερντογάν και της κυβέρνησης του.

Οι δυο πολιτικοί αρχηγοί υπενθυμίζουν τα δεινά που υπέστησαν οι Κούρδοι της Τουρκίας κατά τους τελευταίους μήνες. Αναφέρονται στις εκτελέσεις και στις μαζικές διώξεις. Η εν λόγω επιστολή βρίσκει αντίκτυπο στα αντιπολιτευόμενο τύπο της Τουρκίας.

Εν τω μεταξύ, ας σημειωθεί ότι αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης Ερντογάν-Μέρκελ, το Πρακτορείο Ανατολίας πέρασε την είδηση ότι οι δυο πλευρές συμφώνησαν για μια έκτακτη συνάντηση Τουρκίας-Ε.Ε. για το προσφυγικό ζήτημα και το ζήτημα των θεωρήσεων.

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση