ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αυστρία: Νίκη του Φαν ντερ Μπέλεν στο νήμα

H εκλογή προέδρου κρίθηκε υπέρ του Φαν ντερ Μπέλεν με 31.026 ψήφους

Kathimerini.gr

Ο ανεξάρτητος, υποστηριζόμενος από τους Πράσινους Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν είναι ο νέος πρόεδρος της Αυστρίας, ύστερα από μια αναμέτρηση πρωτοφανή στα εκλογικά χρονικά της χώρας, τόσο για το οριακό αποτέλεσμά της όσο και για την καταγραφή της επιρροής του υποψηφίου του αντιμεταναστευτικού FPO στο 49,7% των ψηφοφόρων.

Ο Φαν ντερ Μπέλεν ανακηρύχθηκε νικητής μετά την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων, των οποίων γίνεται παραδοσιακά χρήση από ψηφοφόρους ανώτερου μορφωτικού επιπέδου. Το στοιχείο αυτό παραπέμπει στις ταξικές διαφοροποιήσεις των ψηφοφόρων των δύο υποψηφίων, με το 81% των ψηφοφόρων ανώτερου μορφωτικού επιπέδου να επιλέγει τον Φαν ντερ Μπέλεν και το 86% των εργατών τον Χόφερ.

Η διείσδυση του «ήπιου» προσώπου της αυστριακής Ακροδεξιάς στην εργατική τάξη της χώρας είναι ένα στοιχείο που θα πρέπει να αναλύσει η αυστριακή σοσιαλδημοκρατία, η οποία είδε τα εργατικά προάστια της Βιέννης να περνούν στην τροχιά του FPO. Η Βιέννη, πλην εργατικών περιοχών, και τα υπόλοιπα αστικά κέντρα ψήφισαν τον υποψήφιο των Πρασίνων, ενώ αντιθέτως ο Χόφερ επικράτησε στην ύπαιθρο μεταξύ ανδρών και ψηφοφόρων μεγαλύτερης ηλικίας.

H εκλογή προέδρου κρίθηκε υπέρ του Φαν ντερ Μπέλεν με 31.026 ψήφους, επί συνόλου έξι εκατομμυρίων εχόντων δικαίωμα ψήφου. Πριν καταμετρηθούν οι επιστολικές ψήφοι, την Κυριακή, ο Χόφερ προηγείτο κατά 144.006 ψήφους. «Κατανοούμε τη διαμαρτυρία», δήλωσε χθες ο νέος καγκελάριος της Αυστρίας, ο Σοσιαλδημοκράτης Κρίστιαν Κερν.

Το γεγονός ότι ο Κερν αντικατέστησε αιφνιδιαστικά τον Βέρνερ Φάιμαν, τις παραμονές του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, θεωρήθηκε από κάποιους ψηφοφόρους σημάδι ανανέωσης που απέτρεψε τη ροή ψηφοφόρων προς τον Χόφερ. Ο Χόφερ και συνολικά το FPO φιλοδοξούν να εκφράσουν τη διαμαρτυρία απέναντι στο πολιτικό κατεστημένο, το οποίο κυβερνά τη χώρα από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην πραγματικότητα όμως, το κόμμα είχε την ευκαιρία να μετάσχει στην κυβέρνηση υπό τον Γεργκ Χάιντερ, χωρίς να δώσει το παραμικρό δείγμα «ανανέωσης».

Στην υπόλοιπη Ευρώπη, η εκλογή του 72χρονου Φαν ντερ Μπέλεν έγινε δεκτή με μεγάλη ανακούφιση λόγω της αβεβαιότητας για το πού θα οδηγούσε ένα «πείραμα Χόφερ». Κατ’ επανάληψη στην προεκλογική εκστρατεία, ο Φαν ντερ Μπέλεν σημείωνε ότι ο ίδιος είναι παιδί προσφύγων (πατέρας Ρωσοολλανδός, μητέρα Εσθονή) που κατέφυγαν στο Τιρόλο κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ανοικτή στάση του προς τους πρόσφυγες έρχεται σε ριζική διάσταση με την εχθρότητα που καλλιεργεί και εκμεταλλεύεται το FPO.

«Το μικρότερο κακό»

Μετά τον συγκλονιστικό αποκλεισμό των υποψηφίων των Σοσιαλδημοκρατών και των Χριστιανοδημοκρατών από τον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών, ο Φαν ντερ Μπέλεν συσπείρωσε γύρω του ψηφοφόρους που τον θεωρούσαν «το μικρότερο κακό». Ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει την ψηφοφορία της Κυριακής «επιλογή ανάμεσα σε ένα συνεργατικό και σε ένα απολυταρχικό στυλ εξουσίας». «Δεν θέλω να γίνει η Αυστρία η πρώτη χώρα στη Δυτική Ευρώπη που θα έχει επικεφαλής έναν λαϊκιστή δεξιό, μέλος συντηρητικής αδελφότητας που προάγει τον πανγερμανισμό», είχε πει προεκλογικά ο Φαν ντερ Μπέλεν.

Χθες, κατά την πρώτη του ομιλία ως προέδρου, ο 72χρονος καθηγητής Οικονομικών ανακοίνωσε ότι παραδίδει και επισήμως την κομματική ταυτότητα των Πρασίνων, προκειμένου να γίνει πρόεδρος όλων των Αυστριακών, ρίχνοντας γέφυρες και στους ψηφοφόρους του Χόφερ.

Ομως το FPO έχει ήδη στρέψει το βλέμμα του στις βουλευτικές εκλογές, που προβλέπεται να γίνουν το αργότερο το 2018. «Ενας στους δύο εμπιστεύτηκε τον Νόρμπερτ Χόφερ, αυτό είναι τεράστιο», είπε ο επικεφαλής της εκστρατείας του. «Αυτή είναι μόνο η αρχή», υποστήριξε ο επικεφαλής του κόμματος Χάιντς Κρίστιαν Στράχε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X