ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η επόμενη μέρα στη Μ. Βρετανία με βάση το δημοψήφισμα

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για το δημοψήφισμα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στη Γηραιά Αλβιώνα. Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για το δημοψήφισμα, με τους φιλοευρωπαϊστές να προειδοποιούν για 3,6% ύφεση στην εθνική οικονομία και απώλεια μισού εκατομμυρίου θέσεων εργασίας, εάν η Βρετανία θέσει εαυτήν εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης (Brexit). Αντιστοίχως, όσοι τάσσονται υπέρ της «αυτονόμησης» υπόσχονται 200.000 νέες θέσεις εργασίας στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Στις 23 Ιουνίου, Βρετανίδες και Βρετανοί θα κληθούν να αποφασίσουν για την παραμονή τoυς ή όχι στην Ε.Ε., ενώ οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι καταρτίζουν σχέδιο εκτάκτου ανάγκης ως πρώτη απάντηση στο ενδεχόμενο Brexit.

Το παγκόσμιο ενδιαφέρον είναι στραμμένο στη Βρετανία. Η αβέβαιη επόμενη μέρα σε περίπτωση εξόδου της χώρας ήδη κλονίζει τη στερλίνα, ανησυχεί τους επενδυτές και επηρεάζει την ευρωπαϊκή αλλά και τη διεθνή οικονομία. Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί πως το Brexit θα πλήξει τους φτωχότερους πληθυσμούς της Γης, επειδή η βρετανική οικονομία διαδραματίζει πολύ σημαντικό παγκόσμιο ρόλο. Στη δε Ευρωζώνη, και ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2016 η γερμανική οικονομία είχε ζωηρή ανάπτυξη, οι προοπτικές για το δεύτερο αμαυρώνονται έως έναν βαθμό, όπως αναφέρουν αναλυτές, λόγω αβεβαιότητας από το δημοψήφισμα.

Στην τελευταία έκθεση της Τράπεζας Βerenberg σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών «Συμβούλιο της Λισσαβώνας», η οποία ασχολείται με την ευρωπαϊκή οικονομία, αφιερώνεται μία ενότητα στο Brexit.

Αναφέρεται, συγκεκριμένα, πως το επιχείρημα των ευρωπαϊκών κανόνων, οι οποίοι προκαλούν οπισθοδρόμηση στη χώρα ή την παρεμποδίζουν να προσεταιριστεί περισσότερο τις ταχέως αναπτυσσόμενες ασιατικές χώρες, δεν στηρίζεται σε στοιχεία. Κατά την Berenberg, μακροοικονομικά είναι τα προβλήματα της Βρετανίας. Διατηρεί υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα (4,5% του ΑΕΠ) και έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών (σχεδόν 5% του ΑΕΠ το 2015). Επιπλέον, η αποταμίευσή της είναι χαμηλή. Συνολικά μιλώντας, όσα θέματα αντιμετωπίζει η χώρα εντοπίζονται σε πεδία ελεύθερα από τις παρεμβάσεις των Βρυξελλών.

Συναγερμός

Ο Τζορτζ Οσμπορν, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, προειδοποιεί για τη «δαμόκλειο σπάθη», η οποία επικρέμαται εάν εξέλθει η χώρα από την Ε.Ε. Προβλέπει ύφεση 3,6% ή ακόμα και 6% έως το 2018, άνοδο του πληθωρισμού πέραν του επίσημου στόχου της Τράπεζας της Αγγλίας και πτώση της αξίας των κατοικιών κατά 10%. Το Brexit, επιπροσθέτως, μπορεί να κοστίσει 500.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών. Στο στρατόπεδο των οπαδών της εξόδου διατυπώνονται, τέλος, οι εξής εκτιμήσεις: Δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση με τους αυστηρότερους κανόνες της θα κλονίσει τη θέση του Λονδίνου ως επιχειρηματικού και χρηματοπιστωτικού κόμβου στη Γηραιά Ηπειρο, μια αποχώρηση θα λειτουργήσει ευμενώς. Συγκεκριμένα, προβλέπεται πως σε ορίζοντα τετραετίας και λόγω «απεγκλωβισμού από την Ε.Ε.» θα προστεθούν στην ετήσια παραγωγή του Λονδίνου περί τα 25 δισ. στερλίνες, ενώ θα δημιουργηθούν 200.000 νέες θέσεις εργασίας στον τομέα παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση