ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Παρίσι δεν θα κάνει χάρες στην Google

Δεν πρόκειται να κλείσει κανενός είδους συμφωνία αναφορικά με το φόρο

Kathimerini.gr

O Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν διαβεβαιώνει ότι η Γαλλία δεν σκοπεύει να κάνει χάρες στην Google σε σχέση με τον φόρο που θα έπρεπε να πληρώσει για τη δραστηριότητά της στη χώρα. Λίγες ημέρες πριν, τα γραφεία της Google και της McDonald’s είχαν γίνει στόχος επιδρομής από τις γαλλικές αρχές.

Το Παρίσι δεν πρόκειται να κλείσει κανενός είδους συμφωνία με την Google αναφορικά με τον φόρο προηγούμενων ετών, όπως δηλαδή είχε κάνει η Βρετανία τον περασμένο Ιανουάριο. «Θα προχωρήσουμε μέχρι τέλους. Μπορεί να υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις», δήλωσε ο κ. Σαπέν στο Reuters, προσθέτοντας ότι αυτός «δεν θα κάνει συμφωνίες όπως η Βρετανία», αλλά θα ακολουθήσει το γράμμα του νόμου. Τις δύο προηγούμενες εβδομάδες οι γαλλικές αρχές είχαν πραγματοποιήσει έρευνες στα γραφεία των δύο αμερικανικών πολυεθνικών με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι φορολογικές αρχές πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια.

Οι γαλλικές αρχές ερευνούν κατά πόσο η Google έχει αποφύγει να πληρώνει φόρο στη Γαλλία μεταφέροντας τα κέρδη της μέσω της μητρικής εταιρείας στην Ιρλανδία. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, οι γαλλικές αρχές φιλοδοξούν να επιβάλουν εταιρικό φόρο ύψους 1,6 δισ. και να αναζητήσουν μη καταβληθέντα ΦΠΑ από την Google. Η αμερικανική εταιρεία είχε πληρώσει το 2014 φόρο ύψους μόλις 5 εκατ. για έσοδα 225 εκατ. Ωστόσο χθες η οικονομική εισαγγελέας που χειρίζεται την υπόθεση δήλωσε ότι η διερεύνηση των στοιχείων που συνέλεξαν οι Αρχές την περασμένη εβδομάδα θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες, αν όχι χρόνια, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού και πόρων. Η Google υποστηρίζει ότι συνεργάζεται με τις γαλλικές αρχές και ότι συμμορφώνεται πλήρως με τη γαλλική φορολογική νομοθεσία. Εκπρόσωπος Τύπου της McDonald’s αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση.

Πολυεθνικές όπως οι Google, McDonald’s και Starbucks έχουν βρεθεί στο στόχαστρο πολλών ευρωπαϊκών αρχών αλλά και της κοινής γνώμης, οι οποίες τις κατηγορούν ότι εκμεταλλεύονται την παρουσία τους σε πολλές χώρες αλλά και την ύπαρξη φορολογικών παραδείσων ώστε να περιορίζουν στο ελάχιστο το ύψος των φόρων που πληρώνουν. Η Google πληρώνει λίγο φόρο στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες χάρη στην ύπαρξη νομικού κενού στη διεθνή φορολογική νομοθεσία η οποία της επιτρέπει να καταγράφει σχεδόν το σύνολο των πωλήσεών της στην Ιρλανδία όπου πληρώνει χαμηλό φόρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X