ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Τουρκία ανακαλεί τον πρέσβη της από τη Γερμανία

Η γερμανική Βουλή αναγνώρισε νωρίτερα τη γενοκτονία των Αρμενίων

Kathimerini.gr

Η Τουρκία ανακάλεσε τον Τούρκο πρέσβη Χουσεΐν Ανβί Καρσίλιογου, μετά από την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τη γερμανική Βουλή σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης. 

Νωρίτερα, το γερμανικό ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο αναγνώρισε την Πέμπτη σχεδόν ομόφωνα ως γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων το 1915 από τις δυνάμεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά και ότι παραδέχεται τον «άδοξο» ρόλο του γερμανικού Ράιχ, το οποίο, αν και διέθετε επαρκή πληροφόρηση, δεν έκανε ό,τι μπορούσε για να τη σταματήσει.

Εισηγητές του ψηφίσματος ήταν τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού (CDU/CSU/SPD), η σημερινή συνεδρίαση ωστόσο πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία της Καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, η οποία επικαλέστηκε συμμετοχή της σε συνέδριο για την Ψηφιακή Οικονομία, του Αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και του υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Το ψήφισμα έπληξε σοβαρά τις σχέσεις του Βερολίνου με την Άγκυρα, δήλωσε εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος.

Ο Γιασίν Ακτάι έκανε το σχόλιο αυτό απευθείας στην τηλεόραση μετά την έγκριση. Το κυβερνών στην Τουρκία Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) σχεδιάζει να υποβάλει για ψήφιση στο τουρκικό Κοινοβούλιο μία δήλωση κατά του ψηφίσματος, δήλωσε κομματική πηγή.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε νωρίτερα δηλώσει ότι είναι «παράλογο» η γερμανική Βουλή να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους το 1915.

Σε ομιλία του κόμματός του, ο Γιλντιρίμ ανέφερε πως η ψηφοφορία στο Βερολίνο θα είναι ένα «κρας τεστ» των σχέσεων Γερμανίας - Τουρκίας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ ανοίγοντας σήμερα τη συνεδρίαση σχολίασε «Μία ειλικρινής επεξεργασία του παρελθόντος δεν θέτει σε κίνδυνο τη σχέση με άλλες χώρες, αλλά εμπλουτίζει τη συνεργασία. Η σημερινή κυβέρνηση στην Τουρκία δεν είναι υπεύθυνη για αυτό που συνέβη πριν από 100 χρόνια, αλλά είναι συνυπεύθυνη για ό,τι συμβαίνει για αυτό σήμερα» και επέκρινε ακόμη και τις δολοφονικές απειλές που υπήρξαν εναντίον κυρίως βουλευτών τουρκικής καταγωγής. «Αυτό είναι απαράδεκτο» τόνισε.

«Το θέμα δεν είναι να κατηγορήσουμε την Τουρκία. Η Γερμανία συνδέεται με πολλά θέματα με την Τουρκία και με το ψήφισμα θέλουμε να στηρίξουμε τη συμφιλίωση και την προσέγγιση μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας» δήλωσε ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Φραντς Γιόζεφ Γιουνγκ, ενώ από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) ο Ρολφ Μούτσενιχ σημείωσε ότι στη συζήτηση με την 'Αγκυρα απαιτείται ένας διαφορετικός διάλογος και, αναφερόμενος στον κ. Ερντογάν, δήλωσε ότι «δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι έχει την πλειοψηφία». Αλλαγές, πρόσθεσε, είναι εφικτές, αλλά θα πρέπει να προέλθουν κυρίως από την τουρκική κοινωνία.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X