ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κερδίζουν έδαφος οι κουρδικές δυνάμεις κατά του Ισλαμικού Κράτους

Ισοπεδώνονται οι κόκκινες γραμμές της εξωτερικής πολιτικής του Ερντογάν

Οι κόκκινες γραμμές της εξωτερικής πολιτικής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν δέχονται πισχυρά πλήγματα για την ευρύτερη περιοχή της Μεσοποταμίας. Το τελευταίο παράδειγμα έρχεται από το βόρειο κομμάτι της Συρίας.

Σε συνεργασία με τους Άραβες και εθνικότητες της βόρειας Συρίας, οι κουρδικές δυνάμεις επιχειρούν να εισέλθουν στα περίχωρα της κωμόπολης Μένμπουτς, η οποία διαδραματίζει ρόλο-κλειδί στην στρατιωτική και διπλωματική «σκακιέρα» της Συρίας.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμμαχία ξεπερνά το εμπόδιο του Ευφράτη με πλωτές γέφυρες, οι οποίες μεταφέρουν μαχητές, πολεμοφόδια και τεθωρακισμένα.

Η συμμαχία έχει ήδη απελευθερώσει δεκάδες χωριά και πλέον βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο του Μέμπουτς (Μίνμπιτς σύμφωνα με κάποιες πηγές). Οι ΗΠΑ παρέχουν υποστήριξη και διευκολύνσεις στους μαχητές που επιχειρούν να απομακρύνουν το Ισλαμικό Κράτος από την περιοχή. Κάποιες πηγές αναφέρουν ότι στις τάξεις των μαχητών λαμβάνουν μέρος και Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Εν τω μεταξύ, η διοίκηση του κουρδικού καντονιού Άφριν ξεκαθαρίζει τον τελικό στόχο της κουρδικής πλευράς. Μετά την απελευθέρωση του Μέμπουτς σειρά έχει η είσοδος των κουρδικών δυνάμεων στο Τζαράμπλους που βρίσκεται στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Στην συνέχεια ακολουθεί η απελευθέρωση των τελευταίων κέντρων που ελέγχονται από τους ισλαμιστές. Με αυτό τον τρόπο, το Άφριν ενώνεται σταδιακά με το Κομπάνι και εξασφαλίζεται ο ενιαίος χαρακτήρας της Αυτόνομης Βόρειας Συρίας, η ίδρυση της οποίας ανακοινώθηκε τον Μάρτιο.

Οι προαναφερόμενες εξελίξεις έχουν θορυβήσει την Τουρκία και είχε θέσει μια νέα «κόκκινη γραμμή» στην Βόρεια Συρία. Σε υψηλούς τόνους, εκπρόσωποι της Άγκυρας προειδοποιούσαν ότι σε περίπτωση που οι Κούρδοι αντάρτες περνούσαν στο δυτικό κομμάτι του Ευφράτη η Τουρκία θα υποχρεωνόταν να αναλάβει δράση.

Με τις ΗΠΑ να παραμένουν στο πλευρό των Κούρδων, με το κουρδικό κίνημα να διεξάγει μια πετυχημένη επικοινωνιακή εκστρατεία, κυρίως προβάλλοντας τους Άραβες πολεμιστές και υποβαθμίζοντας τον ρόλο των κουρδικών δυνάμεων στην νέα εκστρατεία και φυσικά με την ρωσοτουρκική κρίση να συνεχίζεται, η Άγκυρα έχει πλέον στην διάθεση της λιγοστά μέσα για να αντιδράσει στις νέες εξελίξεις.

Πάντως στην Άγκυρα αναμένεται η άφιξη του Προέδρου Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν, ο οποίος επισκέπτεται την Αφρική, για την λήψη των νέων αποφάσεων για την Συρία.

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση